Ďalší poplach okolo Huawei: Pracovníci českej pobočky majú zbierať citlivé dáta o úradníkoch, biznismenoch a dávať ich ďalej

Ďalší poplach okolo Huawei: Pracovníci českej pobočky majú zbierať citlivé dáta o úradníkoch, biznismenoch a dávať ich ďalej

Praha 22. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)

 

Objavili sa informácie o tom, že existuje podozrenie, že zamestnanci českej pobočky čínskeho koncernu Huawei zbierajú citlivé dáta o úradníkoch a biznismenoch, s ktorými vedú obchodné rokovania. Tieto údaje potom majú zanášať do interného systému, ku ktorému má prístup centrála firma v Číne a tá má zasa podľa tajných služieb Západu spolupracovať s vládou Číny

Na snímke je logo čínskeho výrobcu smartfónov Huawei

Ako to teda v skutočnosti so zhromažďovaním dát je? Na portáli irozhlas.cz sa píše, že zber súkromných informácií potvrdili aj dvaja bývalí manažéri firmy, a to nezávisle od seba.

Reklama

Dotyční pracovali pre spoločnosť Huawei niekoľko rokov. Pod podmienkou, že ich identita zostane v anonymite, portálu prezradili, že museli do interného systému okrem obchodných informácií zadávať tiež detaily zo súkromia. Tie zahŕňali napríklad to, koľko má ich zákazník detí, čo patrí medzi jeho súkromné ​​záujmy, či ako je na tom po finančnej stránke.

Portál sa na daných svedkov obrátil preto, že o zbere informácií klientov danej spoločnosti už skôr informovali tuzemské tajné služby.

Reklama

“Prístup k informáciám, ktoré sú uložené v tomto CRM systéme, je riadený výhradne z headquarters (vedenie, pozn.red.) v Číne a dá sa veľmi zložito dohľadať a dokázať, na čo a kto k týmto citlivým dátam pristupuje,” prezradil jeden z oslovených manažérov Huawei, ktorý v nej zastával vysoký post.

 

Huawei a spolupráca s čínskou vládou

To však nie je všetko, čo vyplynulo na povrch. Uvádza sa, že získané informácie mali zamestnanci Huawei potom bežne preberať na interných poradách s ľuďmi z čínskej ambasády.

“K ťaženiu sú vedení pracovníci, ktorí sa takýchto rokovaní zúčastňujú a na interných poradách sú potom preberané s ľuďmi, ktorí boli dosadení miestnou ambasádou,” podotkol exmanažer.

Reklama

Čínska spoločnosť Huawei však opakovane verejne a rázne odmietla, žeby spolupracovala s vládou. Už na začiatku tohto roka bol, ale zadržaný jeden zo zamestnancov spoločnosti, a to pre podozrenie zo špionáže. Prípad sa odohral v Poľsku a firma vtedy vyhlásila, že údajné čínsky zamestnanec “nemá so spoločnosťou Huawei nič spoločné, incident, ale poškodzuje povesť firmy vo svete”. Potom bol dotyčný prepustený.

Skutočnosť, že k získaným informáciám o obchodných kontaktoch mala prístup čínska centrála, potvrdil aj ďalší zdroj. Ten celú vec opísal tak, že mal za úlohu zistiť informácie o štátnych úradníkoch, ktoré následne firma pozvala na konferenciu alebo cestu do Číny.

“Vždy boli vytipovaní úradníci na úrovni riaditeľa oddelenia alebo zástupcu. Interne som potom mal do interného dokumentu doplniť osobné údaje o človeku alebo skupine, ktorá by mala ísť na referenčnú návštevu. Tento dokument slúžil pre české vedenie a čínsku centrálu,” dodáva zdroj.

O tomto postupe Huawei, ale už dlhšiu dobu vedia i české tajné služby, civilné i vojenské. “O tejto praxi vieme. Z obchodného hľadiska je to neštandardné, je otázkou, kde tie informácie v skutočnosti končia,” vyjadril sa zdroj jednej z tajných služieb.

 

Reklama

Bezpečnostné školenia pod záštitou BIS

Treba podotknúť, že civilná tajná služba BIS dokonca v tejto súvislosti organizuje pre úradníkov, ale aj pre politikov, bezpečnostné školenia. Na nich BIS poukazuje napríklad na to, že drvivá časť spravodajských služieb sveta si vyhotovuje zo schôdzok písomné záznamy.

“BIS preto varuje pri bezpečnostných školeniach, ktoré pravidelne robíme, aby si ľudia dávali pozor a uvedomili, že pri stretnutí s kýmkoľvek, kto môže byť spravodajským dôstojníkom, môže byť čokoľvek, čo povedia, zaznamenané a odovzdané cudzej moci,” povedal hovorca BIS Ladislav Šticha.

Informácie o organizovaní spomínaného školenia potvrdil aj poslanec a člen komisie pre kontrolu civilnej tajnej služby BIS Marek Benda.

“Spravodajská služba nás upozorňuje na riziká od krajín, ktoré nie sú Českej republike priateľsky naklonené. V prípade záujmu politikom potom ponúkajú aj školenie, ako sa správať na rizikových stretnutiach,” povedal k veci.

 

Postoj Huawei ku kauze

Uvádza sa, že čínska spoločnosť v písomnom vyhlásení, však takúto nezákonnú prax odmietla.

“Všetka činnosť a konanie zamestnancov podliehajú európskym a českým pravidlám GDPR, ktoré dopĺňa interné smernice, vylučujúce akékoľvek nepatričné ​​nakladania s osobnými údajmi. Pre spoločnosť je ochrana súkromia prioritná, globálne aj lokálne koná v súlade s platnými zákonmi na ochranu súkromia vrátane GDPR a dbá na to, aby všetky obchodné aktivity spĺňali príslušné požiadavky,” vyjadril sa e-mailom mediálny zástupca podniku Filip Matys.

Okrem iného zástupcovia pobočky poskytli portálu k nahliadnutiu internú smernicu spoločnosti. “Tá sa, ale netýka len ochrany osobných údajov, naopak výslovne hovorí, že osobné údaje, ktoré spoločnosť zbiera, musia byť aktualizované a presné,” píše sa na portáli.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali