Čudné móresy primátora Matúša Valla

Čudné móresy primátora Matúša Valla

Bratislava 18. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Smrť velikána českej a aj česko-slovenskej populárnej hudby Karla Gotta vyvolala veľký žiaľ a smútok nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Zo všetkých strán sa prichádzali kondolencie. Umelci, politici, ale aj obyčajní občania zahrnuli sociálne siete a médiá často emociálnymi príspevkami, vyjadrovali sústrasť pozostalým

Na snímke primátor mesta Bratislava Matúš Vallo

Premiér Pellegrini reagoval tak isto, ako aj minister Lajčák, smútok vyjadrila aj prezidentka Čaputová, či Andrej Kiska. Peter Pellegrini a Andrej Danko sa zúčastnili zádušnej omše v Prahe a prezidentka Čaputová vyhlásila, že pôjde na hrob Karla Gotta osobne. Doteraz sa síce žiadnymi fotkami nepochválila, ale za svoju viac menej pasivitu už bola skritizovaná dosť a nebudeme to stále opakovať.

Reklama

Nikto si však doteraz v súvislosti s úmrtím Karla Gotta nevšimol konanie druhej osoby, respektíve vedenia mesta, a to konkrétne mesta Bratislavy. Od primátora mesta Bratislavy ani od magistrátu mesta neprišla totiž absolútne žiadna reakcia, o kondolencii pozostalým nehovoriac. Môžeme si povedať, že prečo by sa mala Bratislava vyjadrovať k smrti speváka? Nuž z celkom jednoduchého dôvodu. Majstrovi Gottovi udelilo totiž hlavne mesto Slovenskej republiky čestné občianstvo. Že to nie je vec až tak bežná, si môžeme precitať v listine, ktorú na svojich stránka mesto Bratislava uverejnilo:

 

Reklama

Čestné občianstvá Hlavného mesta SR Bratislavy

2014

Karel GOTT, spevák česko-slovenskej populárnej hudby, 28. októbra 2014

2011

Roy Martin UMBERGER, generálmajor a veliteľ Národnej gardy štátu Indiana Spojených štátov amerických, 26. septembra 2011

Reklama

2009

Maximilian PAMMER, diplomat a najvyšší zástupca Rakúskej republiky, 18. novembra 2009

Jozef kardinál TOMKO, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a emeritný predseda Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy, 18. novembra 2009

Václav HAVEL, prezident Českej a Slovenskej Federatívnej republiky a Českej republiky, 18. novembra 2009

1997

Reklama

Edita GRÚBEROVÁ, svetová sopranistka, 24. septembra 1997

1995

Karol VIRSÍK, vedec v oblasti medicíny, 28. septembra 1995

1994

Ladislav CHUDÍK, člen činohry SND, 26. mája 1994

Ján Chryzostom KOREC, slovenský rímskokatolícky duchovný, kardinál a emeritný diecézny biskup nitrianskej diecézy, 26. mája 1994

1990

Helmut ZILK, starosta mesta Viedeň, 4. septembra 1990

1978

Vladimír REMEK, prvý československý letec a kozmonaut, 2.mája 1987

Reklama

Jurij ROMANEK, sovietsky letec a kozmonaut, 2.mája 1987

Georgij GREČKA, sovietsky letec a kozmonaut, 2.mája 1987

Alexej GUBAREV, sovietsky letec a kozmonaut, 2.mája 1987

Vladimír ŠATAL, sovietsky letec a kozmonaut a dvojnásobný hrdina ZSSR, 2.mája 1987

 

Reklama

Ako vidíme, čestných občanov mesta Bratislavy je len hŕstka a Karel Gott bol posledný, ktorý od mesta kľuč prebral, a to v roku 2014. V budúcnosti zostane aj Bratislava jediným mestom na svete, ktorého čestným občanom Karel Gott je. Čestné občianstvo od iného mesta “božský Kája” nikdy neprebral. V Prahe sa mu minulý týždeň pokúšali takúto poctu udeliť, ale zistili, že sa čestné občianstvo posmrtne udeliť už nedá.

Karel Gott mal Slovensko rád a Bratislavu miloval. Slávil tu veľké úspechy, bol to on kto vyhral absolútne prvú Bratislavskú Zlatú Lýru a to pesničkou v slovenčine. Hovoril o Bratislave ako o svojom domove. Ale zo strany terajšieho vedenia mesta sa mu pri jeho poslednej pozemskej ceste žiaľ žiadnej úcty nedostalo.

Primátor Vallo si zrejme neuvedomuje, že k jeho kompetenciám nepatrí len premenúvanie námestí, alebo úprava Horského parku, ale že na jeho plecia padá aj reprezentácia mesta ako taká. Nekondolovať, respektíve nepreukázať žiadnu pietu a vlastne žiadnu reakciu, či už na sociálnych sieťach, webovej stránke či v médiách, je zo strany Matúša Valla absolútne neslušné.

Jednoducho, hrať sa na mŕtveho chrobáka sa, v prípade udalostí ako je smrť, nedá. Je jasné, že či už primátor, tak aj vedenie mesta po morálnej stránke zlyhali.

Jednoducho hanba a to o to viac, že pán Vallo je, okrem toho, že je architekt sám aj hudobník aj vnuk básnika Miroslava Válka, bývalého ministra kultúry.

Reklama

Andrea Lopatková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali