Čudná pachuť Albrightovej ceny

Čudná pachuť Albrightovej ceny

Washington 9. decembra 2022 (HSP/Foto:Twitter)

 

Ocenenie USA pod názvom Cena za demokraciu Madeleine Albrightovej, ktoré si prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, vyvolalo u mnohých Slovákov poriadne horkú chuť v ústach. Meno bývalej americkej ministerky zahraničných vecí Albrightovej sa spája s hanlivými výrokmi o Slovensku a poučovaním. V roku 1998 pri stretnutí s vtedajším prezidentom SR Michalom Kováčom sa Madeleine Albrightová snažila poučovať Slovákov o demokracii a zasahovať do budúcich parlamentných volieb. A aby toho nebolo málo nazvala Slovensko čiernou dierou

Zuzana Čaputová
Na snímke Zuzana Čaputová

„Momentálne je na mape Európy diera, ktorá sa nazýva Slovensko.”

Reklama

Takto charakterizovala našu krajinu Madeleine Albrightová v roku 1998 počas návštevy slovenského prezidenta Michala Kováča vo Washingtone. Vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA sa počas tejto návštevy, kedy na Slovensku vládol Vladimír Mečiar snažila priamo zasahovať aj do budúcich parlamentných volieb, ktoré už klopali na dvere, keď sa vyjadrila, že USA nechcú podporovať na Slovensku iba jednu stranu, ale ide im o zachovanie demokracie ako takej. V záujme toho sa musí opozícia čo najviac zjednotiť a sformovať do širokej demokratickej koalície – tieto inštrukcie si neskôr zobral k srdcu Mikuláš Dzurinda a vytvoril Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK) skladajúcej sa až z piatich opozičných subjektov.

V oficiálnom komuniké, ktoré vydalo po stretnutí americké ministerstvo zahraničných vecí, sa okrem iného hovorí, že USA so záujmom sledujú nadchádzajúcu sériu volieb na Slovensku. Spojené štáty sú ochotné poskytnúť technickú pomoc prostredníctvom mimovládnych organizácií a OBSE pri vzdelávaní voličov a monitorovaní kampane.

Reklama

Vtedajšej americkej administratíve naozaj „ležal na srdci osud Slovenska”, keďže sa obávalo straty svojho geopolitického vplyvu. Vyjadril to aj predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich: “Veľmi nám záleží na budovaní bezpečnosti vo vašom priestore a Slovensko je jeho prirodzenou súčasťou.” Legendárny výrok Mečiara z roku 1995: „Ak nás nechcú na západe, obrátime sa na východ”, vyvolával ešte aj o tri roky neskôr v USA obavy, že Slovensko spadne do zóny vplyvu Ruskej federácie.

Predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Benjamin Gillman počas rokovania s vtedajším prezidentom Michalom Kováčom nastolil aj otázku údajného utajovaného letu V. Mečiara a I. Lexu (riaditeľ SIS) do Moskvy, ako aj možnú existenciu listu, v ktorom sa Mečiar obracia na bývalého rumunského prezidenta Illiesca s návrhom na spoluprácu a orientáciu na Moskvu. Michal Kováč odpovedal, že v súvislosti s Moskvou nemá žiadne oficiálne informácie a v prípade listu Illiescovi sa nepreukázala serióznosť zdroja.

Napriek tomu, že bývala ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová chcela školiť Slovákov z demokracie  a zároveň nepriamo odporúčať koho majú voliť, na Slovensku v roku 1998 opäť vyhral voľby Vladimír Mečiar (HZDS) s 27 % hlasov. Na druhej strane, vplyv amerického „školenia” na Slovákov sa prejavil v tom, že Mečiar nedokázal vytvoriť vládu a moci sa chopila „demokratická opozícia” na čele s Mikulášom Dzurindom (SDK) – presne tak ako chcela Madeleine.

Albrightová si sama uvedomovala, že nazvať Slovensko „čiernou dierou” bolo poriadne za hranou a pravdepodobne v tej dobe išlo o konanie v zmysle „účel svätí prostriedky”. Svedčí o tom stretnutie Albrihtovej s vtedajším prezidentom Kiskom v roku 2016 v New Yorku. Albrightová sa na stretnutí Kisku opýtala, či jej už Slováci odpustili, že kedysi o Slovensku povedala, že je čiernou dierou na mape Európy.

To či vstup Slovenska do euroatlantických štruktúr priamo súvisel s pripravovaným veľkým výpredajom slovenských strategických podnikov do rúk zahraničných investorov v dôsledku čoho muselo zákonite dôjsť aj k odstráneniu osoby Vladimíra Mečiara z vysokej politiky, ktorý tomuto procesu stál v ceste, môžeme len hádať. Ale ak je tomu skutočne tak, otázka čí Slováci nezaplatili až príliš vysokú cenu za vstup do EÚ a NATO naberá na aktuálnosti aj dnes.

Reklama

Mário Micenko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali