“Čoskoro nadíde tá krásna chvíľa”: Konečná, Okamura a Vašíček hodnotia činnosť Junckera v EÚ

“Čoskoro nadíde tá krásna chvíľa”: Konečná, Okamura a Vašíček hodnotia činnosť Junckera v EÚ

Praha 6. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Jean-Francois Badias)

 

Začiatkom decembra vyprší mandát súčasnému predsedovi Európskej komisie JeanoviClaudeovi Junckerovi. Podpredseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Tomio Okamura, europoslankyna Katarína Konečná, a tiež zástupca mestskej časti Praha 11 Robert Vašíček pre Sputnik hodnotili prácu práve odchádzajúceho šéfa Európskej komisie Junckera

Na snímke predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker

Pani inžinierka, aký je váš hodnotiaci posudok” na prácu JeanaClaudea Junckera, ktorý predsedal Európskej komisii a, ktorému v decembri vyprší mandát?

Reklama

Kateřina Konečná: Hoci som sa dlho obávala, že tento deň nikdy nepríde, čoskoro nadíde krásna chvíľa (pravdepodobne 1. 12. 2019), keď JeanClaude Juncker prestane byť predsedom Európskej komisie.

 

Reklama

Je to tak zlé?

Junckerova päťročná vláda rozhodne nie je ovenčená vavrínom úspechov, čo pocítili najmä Česi, ktorým sľuboval ukončenie dvojakej kvality potravín.

S menom odchádzajúceho predsedu sa tak budú spájať najviac jeho neslávne slávne alkoholové vystúpenia na oficiálnych zasadnutiach a zahraničných cestách, ale hlavne vojde do európskej histórie ako niekto, za koho vlády prvýkrát došlo k odchodu členskej krajiny z (pozri brexit, pozn.).

 

Hlavný problém by ste videli v čom?

Reklama

Určite v (ne)činnosti Európskej komisie či už ide o migračnú krízu, či iné témy. Komisia, vedená Junckerom sa naučila o zdržovacej taktike a zahmlievaniu tak, žeby na ňu bol pyšný určite aj Humphrey Appleby z TV seriálu Iste, pán minister. Vezmite si prípad palmového oleja. Komisári sa vyhovárali na to, že čakajú na roky oneskorenú štúdiu, ktorú podľa mojich správ mali dávno v šuplíku. Nakoniec prišli s tým, že si expertízu musia najskôr naštudovať. Aféra Dieselgate nám pre zmenu ukázala, že komisia roky kryla veľké automobilky a nečinne sa prizerala tomu, ako spotrebiteľov klamali.

 

Spomenuli ste brexit?

Po brexite sa predseda Európskej komisie JeanClaude Juncker rozhodol naštartovať debatu o budúcom vývoji a predložil päť scenárov. Iba jeden z nich počítal so spoluprácou aj v sociálnej oblasti a inak išlo vlastne iba o jednotný trh. Sám Juncker niekoľkokrát zmenil názor na to, ktorý scenár vlastne sám podporuje.

Poslednou kvapkou pre mňa bolo, keď sa súčasná Komisia podvolila tlaku zbrojárskej loby a umožnila zbrojovkám získavať z rozpočtu EÚ verejné peniaze k vývoju pokročilých vojenských technológií. Tým by výpočet problémov nekončil. Už len, napríklad taký škandál LuxLeaks. V tomto prípade na povrch vyplávalo, že 340 nadnárodných firiem uzavrelo s Luxemburskom tajné dohody, aby mohli platiť nižšie dane. To spôsobilo stratu miliárd eur krajinám, v ktorých tieto podniky vytvárajú zisk.

Reklama

Dôveryhodnosť a efektivita Európskej komisie v boji proti vyhýbaniu sa plateniu daní a škodlivej daňovej súťaži v rámci oslabovali kontroverznou úlohou, ktorú v škandále LuxLeaks hral jej existujúci predseda JeanClaude Juncker. Ten bol takmer po dvadsať rokov luxemburským premiérom a ministrom financií. Juncker nikdy nevysvetlil svoju vedúcu úlohu pri zavádzaní a presadzovaní Luxemburska ako kvitnúceho offshorového finančného centra na úkor iných členských štátov EÚ.

Považujem za neuveriteľne paradoxné, že Európsky parlament, ktorý má za úlohu kontrolovať Európsku komisiu, nie je schopný upozorniť na to, že predseda komisie Juncker urobil najskôr z Luxemburska daňový raj a, že teraz nie je ani trochu nikomu divné, že proti nemu bojuje.

 

Vy dosť kritizujete laxný postoj k prejavom občianskej iniciatívy v Európe

Nie je možné nespomenúť smutný osud európskej iniciatívy občanov STOP TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo). Iniciatíva Stop TTIP spĺňala všetky podmienky registrácie. Komisia vydala stanovisko, že registrácia neprebehne, pričom primárny argument spočíval v tom, že európske iniciatívy občanov majú legislatívu navrhovať a nie sa proti nejakej vymedzovať.

Zástupcovia Stop TTIP sa však obrátili na Všeobecný súd Európskej únie, ktorý sa postavil proti rozhodnutiu komisie, ktorú tak na hlavu porazili. Komisia pod Junckerovým vedením sa však rozhodla, že urobí finálny akt svojej neuveriteľne drzej, nedemokratickej hry a organizátorom iniciatívy, ktorým sa za rok práce podarilo nazhromaždiť 3 284 289 podpisov, s ľadovým pokojom oznámila, že teda bude akceptovať rozhodnutie Všeobecného súdu, ale že organizátori musia začať zbierať podpisy znova.

Juncker a jeho komisie boli pre mňa stelesnením EÚ ako organizácia v kríze. Jeho vystúpenia boli často úplne bezpredmetné. Pred niekoľkými rokmi sa od pultíka snažil dojímať, že je smutný a, že nie je byrokrat a ani robot. Takto sústredené na seba vystúpenie tvárou v tvár najväčšej kríze , za ktorú nesie zodpovednosť, bolo pre Junckera typické.

Podpredseda Poslaneckej snemovne Tomio Okamura na rovnakú otázku, na ktorú sa opýtali europoslankyne Kataríny Konečnej, odpovedal takto: Pán Juncker je politický zradca európskych národov. V záujme globalistov pracoval na zničení európskych štátov. Našťastie často javil známky opitosti, takže sa mu jeho práca príliš nedarila.

Robert Vašíček, zastupiteľ Prahy 11: Jean-Claude Juncker je celoživotný profesionálny politik, ktorý hrá svoju rolu. Patrí do skupiny niekdajšieho predsedu Európskej komisie Jacquesa Santera. Táto skupina sa preslávila pokrivením daňového priestoru v EÚ, keď na jednej strane presadzovala vysoké dane pre zamestnancov a živnostníkov, na druhej strane umožnila nadnárodným korporáciám daňový raj v Luxembursku.

O osobnosti Junckera najlepšie vypovedá, že stihol vykonávať funkciu ministra práce luxemburskej vlády a zároveň bol guvernérom Svetovej banky.

Reklama

Jean-Claude Juncker patrí medzi politikov globalistov, ktorých ciele sa rozchádzajú s americkými jastrabmi, čo sa prejavilo pri zamietnutí dohody TTIP. Juncker na jednej strane jednostranne uznal unilaterálne vyhlásenie nezávislosti Kosova na Srbsku, na druhej strane sa úplne nedemokraticky vyslovil proti požiadavkám občanov Katalánska, ktorí požiadali o to isté.

Úlohou Jeana-Claude Junckera je destabilizácia národných štátov, to sa deje prostredníctvom migračnej krízy, po ktorej eskalácii dôjde k občianskej vojne, podobne ako v Rímskej ríši a preživší európsky národ už nebude mať problém so zrušením národných štátov, pretože žiadne nebudú. Ďalší krok globalistov bude zjednotenie európskej, africkej, ázijskej, juhoamerickej a severoamerickej únie, ostatne toto naznačovala dohoda TTIP, ktorú toľko Jean-Claude Juncker tlačil.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali