Členovia Smeru reagovali na situáciu v strane. Beňová: Kedy sme stihli z fázy “budem sa uchádzať o post predsedu” prejsť k fáze “Fico, odstúp”? Kamenický poukázal na príležitosti od Fica

Členovia Smeru reagovali na situáciu v strane. Beňová: Kedy sme stihli z fázy “budem sa uchádzať o post predsedu” prejsť k fáze “Fico, odstúp”? Kamenický poukázal na príležitosti od Fica

Bratislava 27. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini vyzval v utorok spolu s Denisou Sakovou, Richardom Rašim a Petrom Žigom predsedu strany Roberta Fica na odchod z čela Smeru-SD. Vyhlásil, že ak chce Fico pomôcť strane a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod z vedenia. Na sociálnej sieti k tomu vyjadrili svoj postoj Ľubica Laššákova, Juraj Blanár ale aj europoslankyňa Monika Beňová

Na snímke Monika Beňová

Ľubica Laššáková uviedla, že ako bývalá členka vlády Petra Pellegriniho a krajská predsedníčka strany, sa plne stotožňuje s utorkovým vyhlásením podpredsedov strany.

Reklama

“Zvolanie snemu, ktorý určí programovú a personálnu politiku našej strany na ďalšie obdobie považujem za dôležitý krok. Bez naplnenia programu zodpovednej zmeny, ktorý získal dôveru voličov sa nemôžeme pohnúť ďalej,” napísala Laššáková.

Juraj Blanár s tým ale nesúhlasí a v svojom príspevku uviedol, že vyhlásenie Petra Pellegriniho a ďalších jeho kolegov po jeho boku na adresu Roberta Fica po  jeho tlačovke je dôkazom, že im o diskusiu o budúcnosti strany v skutočnosti nejde.

“Podanú ruku od Fica nielenže odmietli, ale rovno povedali, čo jediné je pre nich prijateľné. Na čele strany musí byť podľa nich jedine Pellegrini. Toto nemá nič spoločné s demokratickým prístupom a rešpektom k členom strany a s pokorou už ani nehovoriac,” myslí si Blanár.

Reklama

Dodal, že strana Smer-SD mala doteraz veľkú podporu u ľudí aj preto, lebo, podľa jeho slov, ponúkal “stabilitu a istotu”. “Pretože všetky veci sme si dokázali vydiskutovať v rámci strany narozdiel od pravicových a liberálnych subjektov, ktoré sa len trieštili a odkazovali si všeličo cez médiá,” uzavrel.

Europoslankyňa za Smer Monika Beňová najskôr uviedla, že by situáciu v strane konfliktom nenazvala. Podľa nej sa po voľbách ukázalo a ukazuje, že po 21 rokoch je načase vážne diskutovať ako ďalej a to ako programovo, tak aj personálne.

“Je však na škodu strany, pre ktorú sme spolu v lepších aj v horších časoch pracovali , že diskusia, ktorú potrebujeme začala prerastať do osobného sebeckého súboja. Svet sa za 21 rokov zmenil, sú na stole nové riešenia problémov ľudí a tak k nim treba aj pristupovať. Nie rečami a vyhrážkami, ale programom a osobnosťami, ktoré majú predpoklady aj do budúcnosti voličov strany zaujať.”

Dodala, že strana by mala prejsť aj vnútornou “katarziou”. “Nesledujem kto fandí jednému či druhému aktérovi tejto situácie, pre mňa to ani nie je smerodajné. Skôr mám pocit, že drvivá väčšina členov si želá solídnu debatu, bez urážok a vyhrážok. Nechcú byť rukojemníkmi osobného súboja, viacerí z nich sú pri nás od začiatku a zaslúžia si férovú diskusiu.”

Neskôr, po tlačovke na ktorej vyzval Pellegrini Fica na odchod z čela strany, svoj status aktualizovala: “Kedy sme stihli z fázy “budem sa uchádzať o post predsedu” prejsť k fáze “”Fico, odstúp”? Nepamätám si, žeby podpredsedovia strany o tejto štvorosobovej výzve viedli s okresnými organizáciami v Smere diskusiu…”

Reklama

 

Blaha odkazuje Pellegrinimu: “Toto ti fakt nevyšlo. Pripomenul si mi Procházku”

Poslanec Ľuboš Blaha, ktorý dlhodobo patrí k podporovateľom šéfa strany Roberta Fica sa postavil na jeho stranu aj v začínajúcom sa súboji o líderskú stoličku v strane. Blaha uviedol, že pre mnohých je to, ako sa Pellegrini zachoval k Robertovi Ficovi veľké sklamanie.

“A myslím, že mu to vôbec nepomohlo. Nepríjemne prekvapil mnohých voličov Smeru a oni mu to dajú pocítiť. Tak trochu mi to pripomína Rada Procházku – stačil jeden zlý mediálny výstup a dopadol tvrdo na zem. Ako sa hovorí – pýcha predchádza pád. Ale napriek tomu nechcem vnútorné veci Smeru prepierať na verejnosti a určite nebudem do Petra kopať – to pri spolustraníkoch (my ľavičiari hovorievame “súdruhoch”) nie je môj štýl. Len niekoľko úprimnejších poznámok, ospravedlňujem sa za dlhší text, ale je to od srdca.”

Podľa Blahu si predseda strany Robert Fico zaslúži úctu. “Môj postoj k Petrovi Pellegrinimu je politický, nie osobný. Od prvej chvíle stojím za Robertom Ficom a dobre to viete. Áno, aj preto, že si zaslúži úctu za to, že slovenskú ľavicu kedysi vyhrabal z popola a dostal ju na výslnie. Aj preto, že je politickou osobnosťou, aká sa rodí raz za jednu generáciu. V porovnaní s ním pôsobia šaškovia ako Matovič ako hlúpučkí a nevyzretí pubertiaci – to musí uznať aj jeho najväčší nepriateľ.”

Reklama

“Ale Roberta Fica podporujem predovšetkým preto, že vo vedení Smeru bol vždy tým najväčším ľavičiarom a vlastencom. Bol to on, kto bojoval za minimálnu mzdu, za dôchodky, za zákonník práce, za odbory, za silnejší štát. A ja dnes úprimne verím, že dozrel ten správny čas, aby stranu posunul doľava. Od liberalizmu k socializmu, od slniečkarstva k vlastenectvu, od toho, čo na západe nazývajú “modernosťou”, aby zakryli to, o čo v skutočnosti ide – posun doprava.”

Poslanec Blaha dodal, že keď ľudia okolo Petra Pellegriniho hovoria o modernej ľavicovej strania, myslia tým údajne jej viac liberálnejšiu verziu. “Poviem to na rovinu, bez emócií – Peter Pellegrini je na môj vkus príliš liberálny, príliš orientovaný na podnikateľov, príliš euroatlantický. Reprezentuje centristické myšlienky a áno, aj také sú v sociálnej demokracii dlhodobo prítomné, spomeňte si napríklad na Tonyho Blaira. Je to legitímne. Ale pre mňa ako ľavičiara neprijateľné. Absolútne neprijateľné.”

“Peter je mimoriadne šikovný politik a ľudsky ho poznám nejakých 14 rokov – nevidím dôvod sa na ňom vyvršovať. Naopak, vážim si ho. Ako ľavicový politik ale jednoducho očakávam, že na čele ľavicovej strany bude silný ľavičiar. A ľudsky očakávam, že sa vnútrostranícke sporné otázky nebudú riešiť na tlačovkách, ale na vnútorných fórach. To je celé.”

Ľuboš Blaha dodal, že chápe, že Pellegriniho hecujú liberálne médiá. “Účelovo vypisujú, aký je Fico na odstreľ a ťahajú Petrovi popod nos medové motúziky. Ich záujem je rozbiť Smer a dúfajú, že Peter im na to skočí. Vo chvíli, keď sa im to podarí, vrhnú sa na neho a budú ho likvidovať presne tak isto ako nás. Teraz je užitočný, potom ho zničia. Nevidí to len slepý.”

“Neviem ako vy, priatelia, ale ja liberálne médiá čítam preto, aby som vedel, čo má za lubom nepriateľ – nie preto, aby určovali, čo mám robiť ja. Nebuďme naivní – médiá nie sú objektívne, oni robia len to, čo od nich chcú oligarchovia, čo ich vlastnia. Nadávajú na Fica? Okej. O to viac si ho vážim. Toť vsjo.”

Priznal, že Peter Pellegrini má podľa prieskumov vyššiu popularitu. “Aj to, že vo voľbách dostal najviac krúžkov. Ale pozor – tieto čísla sú veľmi vrtkavé. Spomeňte si na Kisku, ako mu dôverovalo 60% a potom ledva preliezol do parlamentu. Veľa podpory viaže funkcia, veľa strana, veľa vyplýva z kampane, ktorá bola kompletne o Petrovi, o nikom inom.”

“A ruku na srdce – dostal by Peter toľko krúžkov, aj keby ho ľudia nevnímali ako súčasť tandemu s Robertom Ficom a jeho líderstvo nechápali ako rozhodnutie strany, ktoré akceptovali? Kdeže – on dostal podporu, lebo reprezentoval kompaktný Smer. Bol to náš výsledok – nie jeho výsledok. Nikdy nie je dobre zabudnúť, že to, čo nás tvorí, vždy je a bude kolektívne “my” a nie pyšné, sebastredné “ja”. Toto Robert Fico vždy vedel a to z neho urobilo výnimočného politika.”

Aj podľa neho v Smere treba robiť zmeny, no Blaha ich vidí inak ako Pellegrini. “Hovorím o tom roky. Treba ísť tvrdo doľava. Zbaviť sa príštipkárov a biznismenov. Posunúť vpred mladých ľavičiarov – bojovníkov. Máme ich dosť, len zatiaľ nedostali šancu. Prestať robiť kompromisy, prestať sa s liberálmi maznať. To všetko chcem. A verím, že aj Robert Fico. Opakujem – má moju plnú podporu. Neviem, či sa po včerajšku má ešte zmysel baviť o hodnotových veciach. Lebo o tom to má byť – o programe, o vízii, o politike. Nie o tom, kopnúť si do Fica.”

“Možno Peter precitne, možno si uvedomí, že urobil veľkú chybu a možno diskusia bude ešte možná. Dúfam. Pretože Smer potrebuje jednotu. Ale v prvom rade potrebuje niečo, čomu sa vo svete hovorí – camaraderie. Súdružstvo. Spolupatričnosť. Pocit, že kopeme za jeden tím. A nevyháňame sa cez kamery z vedenia strany. To fakt nie. Len toľko, priatelia. A teraz späť k tomu, čo je naša úloha – nie riešiť seba, ale chrániť ľudí, chrániť Slovensko a nakladať mafiánom z pravice. Vencerémos.”

 

Reklama

Kamenický: Mnohí poprední smeráci už asi zabudli, aké príležitosti im dal práve Robert Fico a čím sú dnes

Ladislav Kamenický sa pôvodne nechcel vyjadrovať k vnútrostraníckym záležitosti ale potom, ako si v utorok vypočul verejnú výzvu Petra Pellegriniho a ďalších podpredsedov strany na odstúpenie predsedu Roberta Fica, sa v ňom niečo zlomilo.

“Mnohí poprední smeráci už asi zabudli, aké príležitosti im dal práve Robert Fico a čím sú dnes. A potom jemu, ktorý stranu Smer-SD založil a vybudoval, cez médiá odkázať, aby si zbalil veci a ‘nezavadzal’, je pre mňa neprijateľné. Takto sa to v demokraticky fungujúcej strane nerobí. Na to slúži vnútrostranícka diskusia a snem strany. Ja sa s takýmto postojom nechcem a nemôžem stotožniť,” uviedol v svojom statuse.

Kamenický priznáva, že Smer-SD potrebuje po mnohých rokoch zmenu. “Som však presvedčený, že zakladateľ strany a taká výrazná politická osobnosť ako Robert Fico má výsostné právo otvárať vnútrostranícku diskusiu o tom, aká by mala byť budúcnosť strany Smer-SD a jej budúce fungovanie,” dodal.

V závere doplnil, že ho veľmi mrzí, že namiesto toho, aby sa teraz sústredili na tvrdú opozičnú prácu, sa zaoberajú sami sebou. “A to namiesto toho, aby sme razantne bojovali za práva mladých rodín, pracujúcich ľudí, seniorov a najohrozenejších skupín obyvateľstva.”

Reklama
Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali