Čína má odhodlanie, odvahu a schopnosť zmariť snahy Taiwanu o nezávislosť

Čína má odhodlanie, odvahu a schopnosť zmariť snahy Taiwanu o nezávislosť

Peking 18. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Čína má odhodlanie, odvahu a schopnosť zmariť akékoľvek snahy Taiwanu o získanie nezávislosti, vyhlásil dnes čínsky prezident Si Ťin-pching na úvodnom zasadaní 19. zjazdu Komunistickej strany Číny v Pekingu.

Na ilustračnej snímke výmena čestnej stráže pred pamätnou sieňou bývalého prezidenta Číny generalissima Čankajšeka v taiwanskom meste Tchaj-pej

Dodal, že Čína bude aj naďalej pokračovať v úsilí získať Taiwan pod svoju kontrolu mierovými prostriedkami. Zdôraznil však, že Peking nikdy neumožní trvalé oddelenie “akejkoľvek časti” Číny.

Reklama

Taiwan, ktorý sa oficiálne volá Čínska republika a od roku 1949 má vlastnú vládu, nikdy oficiálne nevyhlásil nezávislosť a Peking ho naďalej považuje za integrálnu súčasť svojho územia.

Nezávislosť Taiwanu v súčasnosti uznáva iba 22 krajín sveta a Čína ho naďalej považuje za svoju odštiepeneckú provinciu, čo bráni začleneniu tohto ostrovného štátu do OSN a iných významných medzinárodných organizácií. Peking naďalej trvá na znovuzjednotení s Taiwanom.

Reklama

Čína vlani prerušila kontakty s taiwanskou vládou, aby potrestala prezidentku Taiwanu Cchaj Jing-wen za to, že odmieta podporiť pozíciu Pekingu, že Taiwan je súčasťou čínskeho územia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:25

Na desať dní väzenia za výtržníctvo odsúdili v Moskve amerického občana, ktorý pôsobil na jednej z miestnych škôl ako lektor angličtiny. Výtržníctva sa dopustil, keď sa v opitosti vlámal do detskej knižnice.

12:02

Slávny americký spisovateľ Stephen King vyzval Putina a Zelenského, aby „prestali zabíjať ľudí“ a dali si súboj jeden na jedného.

„Myslím si, že Putin a Zelenskyj by mali prestať zabíjať ľudí a mali by si svoje spory vyriešiť tvárou v tvár prostredníctvom plateného súboja. Rád by som videl, ako pán Z. nakope Putinovi zadok,“ napísal King v príspevku na X.

11:59

Južná Kórea tento rok zaznamenala najteplejší mesiac apríl od začiatku meraní v roku 1973. V porovnaní s predošlými rokmi bola priemerná denná teplota v apríli vyššia o 2,5 stupňa Celzia.

11:45

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že by chcela navrhnúť vytvorenie funkcie eurokomisára pre obranu v prípade, ak ju zvolia na ďalšie funkčné obdobie.

11:35

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v utorok priznalo, že ostreľovalo pozície izraelských jednotiek sústredených na hraničnom priechode Kerem Šalom, ktorý sa nachádza medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

11:20

Švajčiarsky bankový gigant UBS zaznamenal v 1. štvrťroku 2024 strmý nárast zisku o 71 % po dvoch kvartáloch strát, ktoré mu prinieslo prevzatie banky Credit Suisse.

Čistý zisk najväčšej švajčiarskej banky za tri mesiace do konca marca 2024 vzrástol na 1,76 miliardy USD (1,63 miliardy eur) z 1,03 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

11:11

Putin sa oficiálne ujal funkcie prezidenta Ruska. Jeho inaugurácia sa konala v Kremli.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
11:04

Tržby v maloobchode si počas marca tohto roku udržali rast. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka po prepočte do stálych cien vzrástli o 0,5 %. Tempo rastu tak v treťom mesiaci bolo pomalšie ako v predošlých dvoch mesiacoch. Medzimesačne sa tržby znížili v maloobchode o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:57

Rast inflácie v Holandsku sa v apríli 2024 spomalil a dosiahol najmenšie tempo od vlaňajšieho decembra. Ukázali to v utorok spresnené údaje Ústredného štatistického úradu, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

10:44

Čína v utorok vyzvala Izrael, aby zastavil útoky v meste Rafah v Pásme Gazy. Urobila tak po oznámení izraelskej armády, že prevzala kontrolu nad palestínskou časťou priechodu Rafah na hranici Gazy s Egyptom.

10:32

Databáza obsahujúca osobné údaje vojenského personálu britského ministerstva obrany bola terčom pomerne rozsiahleho hackerského útoku. V utorok o tom informovala britská televízia Sky News.

10:24

Po utorňajšom útoku nožom v nemocnici na juhozápade Číny hlásia viacero obetí a zranených, informovali tamojšie médiá s tým, že podozrivého už zadržali.

K útoku došlo v okrese Čen-siung v provincii Jün-nan. Informácie o obetiach nie sú jasné.

10:19

Európska ľudová strana (EPP) zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na utorňajšiu slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali