Chmelár: Andrej Kiska vie predať aj drievko v mašli, ale obsah chýba

Chmelár: Andrej Kiska vie predať aj drievko v mašli, ale obsah chýba

Bratislava 23. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko v diskusnej relácii skomentovali dianie na politickej scéne v prvej polovici roka 2014

Už počas prvej polovice aktuálneho roka bolo jasné, že bude mimoriadne nabitý udalosťami. Potichu zanikla štátotvorná strana ĽS-HZDS, v prezidentských voľbách uspel Andrej Kiska, ktorý sa predtým vôbec politike nevenoval a v eurovoľbách dosiahla Slovenská republika ďalší debakel vo volebnej účasti. V diskusnej relácii TABLET.TV Politika Tu a teraz komentoval dianie v prvej polovici roka 2014 rektor Akadémie médií Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

„Strana zanikla a podaktorí sa z toho aj tešili. Ale považujem ju za najvplyvnejšiu stranu modernej slovenskej histórie, ktorá ovplyvňuje politiku aj po svojej smrti. Niekoľkými faktormi. Predovšetkým oligarchizácia politiky sa začala práve vládou HZDS. Počas obdobia tzv. mečiarizmu sa zakorenili mechanizmy, ktoré ďalšie vlády doviedli ad absurdum, alebo do dokonalosti, ak chcete,“ poznamenal na margo tichého skonu ĽS-HZDS Chmelár.

Istým plusom HZDS podľa neho mohlo byť to, že na rozdiel od liberálnych elít aspoň včas pochopilo, že éra Československa sa skončila. „Ani HZDS to nepochopilo. Jediný, kto to pochopil, bol Václav Klaus. Bola to strana a bol to muž, Vladimír Mečiar, ktorá mohla pre Slovensko urobiť veľa dobrého, ale neurobila,“ kontroval Hrabko.

Reklama

Začiatok roka bol ešte poznačený dozvukmi župných volieb, aj zvolením kontroverzného Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici. „Čo sa očakávalo od Kotlebu, by najlepšie mohli povedať tí, čo ho zvolili. Beriem to ako výstrahu. Začalo sa v jednom kraji a môže to pokračovať ďalej,“ poznamenal Hrabko. „Volili Kotlebu ako formu protestu. Tak sa ich chcem spýtať, či majú pocit zadosťučinenia. Aj občan musí byť natoľko zodpovedný, aby vedel domyslieť následky svojich činov,“ doplnil ho Chmelár.

 

Podľa Hrabka ak má niekto dostatok peňazí môže si kúpiť aj prezidentské kreslo

Rektora Akadémie médií prekvapila agresívna prezidentská kampaň Roberta Fica, ktorý podľa neho mohol stavať skôr na svojich politických skúsenostiach, ako na útokoch proti Andrejovi Kiskovi. „Voliči nemajú radi tento štýl,“ poznamenal. Robert Fico podľa neho nedokázal presvedčiť ani vlastných voličov, že by mal byť prezidentom a veľká časť z nich k voľbám vôbec neprišla.

„Bol dopyt po nezávislom kandidátovi, alebo osobe, ktorá nemala dovtedy so stranami nič spoločné. Andrej Kiska mal dobrú taktiku, jeho tím ho dokázal dobre pripraviť. Pre mňa Kiskovo víťazstvo znamenalo aj niečo iné. Tak, ako si na Slovensku môže niekto kúpiť politickú stranu, môže si kúpiť aj prezidentské kreslo. Ak máte dostatok peňazí, tak to ide,“ reagoval Hrabko.

Reklama

„Stále nevieme, kto je to Andrej Kiska. Po Ivanovi Gašparovičovi by bol každý prezident osviežením. Nechcem povedať, že aj keby tam sedel Mickey Mouse,“ reagoval Chmelár. Dodal však, že podľa neho obsah prezidentovej politiky zatiaľ zaostáva za formou. „Je miestami komické, ako bežní ľudia nevedia rozlíšiť medzi taktikou, reklamnou stratégiou, a tým, čo je novinka. Prezident Kiska urobil niekoľko veľmi zaujímavých krokov.

Ale väčšina z toho, na čo sa ľudia pozerajú, nad čím „ochkajú“, akého máme vynikajúceho prezidenta, za ktorého sa nemusíme hanbiť, je stále výsledkom komunikačnej stratégie,“ povedal Chmelár. „Na summitoch NATO predchádzajúci prezidenti, či už to bol Rudolf Schuster, alebo aj Ivan Gašparovič, diskutovali so svetovými štátnikmi oveľa kompetentnejšie, ako Andrej Kiska. Ale Andrej Kiska dokáže predať aj drievko v mašli,“ vyhlásil Chmelár.

Obaja analytici v diskusii prebrali tému eurovolieb a nový negatívny rekord vo volebnej účasti, ako aj novelu ústavy z dielne Smeru-SD a KDH. „S ústavou sa tu zaobchádza ako s trhacím kalendárom, nemáme k ústave úctu. To by sa nemalo meniť tak, že sa dohodnú dve strany, ktoré vedia dať dokopy viac ako 90 poslancov,“ zdôraznil Juraj Hrabko.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali