Chaos na Ukrajine: Jaceňuk zatiaľ len tak-tak prežil hlasovanie o dôvere. Časť poslancov žiada opakované hlasovanie. Strana Vlasť odchádza z vládnej koalície

Chaos na Ukrajine: Jaceňuk zatiaľ len tak-tak prežil hlasovanie o dôvere. Časť poslancov žiada opakované hlasovanie. Strana Vlasť odchádza z vládnej koalície

Kyjev 17. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ II (HSP/DWN/TASR/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Európskou úniou dosadený ukrajinský prezident Porošenko chce od Európskou úniou podporovanej vlády, aby zosadila Jaceňuka. Povrchne ide o korupciu. V skutočnosti sú v stávke nové pôžičky od MMF. Krajine hrozí úplný chaos. V utorok Jaceňuk prežil hlasovanie o (ne)dôvere

Na snímke ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk
Na snímke ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Spor na Ukrajine eskaluje. Prezident Petro Porošenko vyzval na transformáciu vlády. Kabinet premiéra Arsenija Jaceňuka nemá podporu koaličných strán, povedal Porošenko v utorok v Kyjeve. Nová vláda by mala byť vytvorená z bývalej koalície bez nových volieb. Krajina nemá čas na nové hlasovanie.

Reklama

Úsilie Porošenko hlasovať o nedôvere voči Jaceňukovi však bolo v utorok neúspešné. Len 194 poslancov hlasovalo proti premiérovi. Na pád vlády by bolo nutných najmenej 226 hlasov.

Krízu vyvolala prekvapivá rezignácia ministra hospodárstva Aivaras Aivarasa na začiatku februára. Rodák z Litvy odôvodnil svoje rozhodnutie pokračujúcou opozícii voči jeho privatizačným plánom a boju proti korupcii. Aivaras je bývalý investičný bankár a bol podobne ako ministerka financií Natalia Jaresková krátko pred nástupom do úradu prijatý za občana Ukrajiny.

Reklama

Michail Saakašvili pred niekoľkými týždňami ostro napadol Jaceňuka a žiadal, aby odstúpil. Len niekoľko dní pred tým hovoril o rýchlej zmene vlády na Ukrajine. “Potrebujeme nového premiéra,” povedal rodák z Gruzínska v nedeľu v rozhovore pre Reuters na okraji bezpečnostnej konferencie v Mníchove. Vyzval na nahradenie premiéra Arsenija Jaceňuka. “Najlepšie by bolo dôjsť k zmene bez volieb, pretože inak by sme opäť stratili niekoľko mesiacov,” povedal pred rokom menovaný poradca prezidenta Saakašvili. Skupina stanovených reformátorov musí viesť Ukrajinu späť na cestu reforiem. On sám ale nechce patriť do novej vlády.

Saakašvili je považovaný za dôverníka prezidenta Petra Porošenka. V utorok vedenie v Kyjeve predloží správu o svojej práci a o svojich plánoch na tento rok. Krajina sa utápa v recesii. Parlament musí o tejto správe hlasovať. Z tohto dôvodu sa tento deň považuje za kľúčový pre budúcnosť premiéra Jaceňuka. Ukrajinská vláda v posledných mesiacoch povolala niekoľkých zahraničných expertov, aby urýchlili postup reforiem v bývalej sovietskej republike. Preto bol bývalý gruzínsky prezident Saakašvili požiadaný, aby sa stal guvernérom regiónu okolo čiernomorského mesta Odesa. Americký minister zahraničia John Kerry varoval v sobotu v Mníchove, že vláda v Kyjeve musí preukázať, že reforma v krajine nahradila korupciu.

Saakašvili dal Jaceňukovi osobne za vinu, že krajine sa nedarí dostať z hospodárskej krízy. Pokiaľ nedôjde k zmene vlády, nemôže existovať žiadna skutočná zmena politiky. Jaceňuk je v úrade len dva roky. “A výsledky sú minimálne a v niektorých prípadoch dokonca negatívne.”

Odstúpenie ukrajinského ministra hospodárstva Aivaras Aivarasa Saakašvili považuje za krok späť. Minister hospodárstva mal pravdu, že korupcie na Ukrajine je ešte stále príliš veľa. Na budúci týždeň sa musia preukázať zmeny v ukrajinskej vláde. Ak sa to nepodarí, musia byť nové voľby. “Voľby majú svoje riziká, ale súčasný stav je neudržateľný.” Jaceňukova strana úplne stratila podporu verejnosti a v prieskumoch má len 0,2 percenta podpory, zatiaľ čo Porošenkova strana sa stále drží na prvom mieste.

Ukrajina sa utápa v recesii a získala miliardy od medzinárodných darcov. MMF už pohrozil, že zastaví vyplácanie prostriedkov z dôvodu nedostatku reformného úsilia v boji proti korupcii. V súčasnej dobe je ukrajinská vláda pripravená na čerpanie úverov vo výške 1,7 miliardy dolárov.

Reklama

 

Časť ukrajinských poslancov žiada opakované hlasovanie o nedôvere vláde

Poslanci strany Vlasť v ukrajinskom parlamente sa domáhajú opakovaného hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka.

Člen jej poslaneckého klubu Ihor Lucenko totiž tvrdí, že elektronický systém pri utorkovom hlasovaní neakceptoval ich hlasovacie karty. Podľa neho je táto technická chyba dostatočným dôvodom na to, aby sa dnes konalo opakované hlasovanie.

Systém nezarátal ani hlas poslanca vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP) Konstantyna Usova.

Reklama

Frakcia strany Vlasť i BPP bola medzi tými, ktoré boli za vyslovenie nedôvery Jaceňukovej vláde, pripomenuli agentúry UNIAN a RIA Novosti. Hlasovaniu predchádzala veľmi búrlivá rozprava, v ktorej boli poslanci veľmi kritickí. Ministrov obviňovali z rodinkárstva, korupcie a nedostatočného pokroku pri presadzovaní potrebných reforiem. Napriek tomu však pri hlasovaní návrh na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu sa nenaplnil.

Na protest proti výsledku utorkového hlasovania poslanecký klub koaličnej strany Svojpomoc oznámil, že jej poslanci dnes neprídu do rokovacej sály. Vo svojom vyhlásení, zverejnenom dnes na sociálnej sieti Facebook, uvádza, že “Ukrajina dostala nelegitímnu vládu, ktorej práca bola označená za neuspokojivú, ale napriek tomu zostala pri moci”.

“Šanca na normálne spravovanie verejných vecí štátom je premrhaná. Parlament definitívne stratil nad vládou kontrolu,” vyhlásila Svojpomoc.

Podľa RIA Novosti návrh na vyslovenie nedôvery vláde bude možné znova prerokovať až na zasadnutí, ktoré sa podľa harmonogramu práce parlamentu začne 6. septembra. Poslanec Lucenko, ktorého hlas nebol pri utorkovom hlasovaní započítaný, sa však domnieva, že zlyhanie systému elektronického hlasovania je dostatočným dôvodom na to, aby sa dnes konalo opakované hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu.

 

Strana Vlasť odchádza z vládnej koalície 

Ukrajinská strana Vlasť dnes vystúpila z vládnej koalície. Rozhodnutie poslaneckého klubu dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámila predsedníčka strany Julija Tymošenková, ktorá súčasne vyzvala na odchod z koalície aj ďalšie strany.

Na snímke Julija Tymošenková
Na snímke Julija Tymošenková

Agentúra AP pripomenula, že oznámenie o vystúpení strany Vlasť z vládnej koalície prišlo deň po tom, ako vláda premiéra Arsenija Jaceňuka ustála v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery a napriek veľkej kritike a nespokojnosti poslancov i radových občanov jej ministri zostávajú vo funkciách.

Vystúpenie Vlasti z koalície označila Tymošenková v tejto situácii za “jediný správny krok”. Strana a jej poslanecký klub považujú podľa Tymošenkovej za neprípustné zostávať v tíme, ktorý “nemá ani najmenšiu šancu uskutočniť reformy a naštartovať celý náš život”.

Tymošenková vyzvala poslancov ostatných koaličných strán, aby tiež opustili rady “tejto formálnej koalície”.

Reklama

Vo vládnej koalícii bolo pôvodne päť politických strán: Blok Petra Porošenka, Svojpomoc, Vlasť, Radikálna strana a Ľudový front. Radikáli z nej vystúpili už dávnejšie, ako pripomenuli ukrajinské agentúry, aj po odchode 19 poslancov Vlasti majú zostávajúce tri strany koalície v parlamente väčšinu. Vládne strany zastupuje teraz v 450-člennom zákonodarnom zbore 243 poslancov.

Nejasný je zatiaľ postoj strany Svojpomoc, ktorá však dnes oznámila, že jej poslanci – má ich v parlamente 26 – sa dnes na protest proti utorkovému hlasovaniu o osude Jaceňukovej vlády nezúčastnia na rokovaní zákonodarného zboru. Celý rad poslancov, nielen strany Svojpomoc, okrem toho žiada zopakovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

 

 

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali