Český senátor Doubrava: Vyhrážať sa Putinovi ohľadom Donbasu môže iba hlupák

Český senátor Doubrava: Vyhrážať sa Putinovi ohľadom Donbasu môže iba hlupák

Moskva 13. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Vladimír Franta)

 

Informačné kanály sú plné správ pred búrkou. Na pozadí rastúceho napätia a rastúcej koncentrácie síl v zóne konfliktu v Donbase sa do Čierneho mora presunuli dva americké torpédoborce – USS Donald Cook a USS Roosevelt

Jaroslav Doubrava
Senátor Jaroslav Doubrava

Dňa 13. apríla v Bruseli bude minister zahraničných vecí Ukrajiny rokovať s generálnym tajomníkom NATO Jensenom Stoltenbergom o situácii v Donbase. Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol, aby do Donbasu boli privezené turecké drony a protitankové raketové systémy z USA. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo Kyjev pred neuváženými akciami, do ktorých by sa ukrajinský režim mohol pustiť v snahe obnoviť svoje vlastné hodnotenie.

Reklama

V tejto súvislosti “horúce hlavy” v Európe volajú po sile, ktorá by prinútila ruského prezidenta Vladimira Putina k mieru. Podľa názoru českej europoslankyne Markéty Gregorovej Putin rozumie len sile zbraní a peňazí. Tým druhým ho vraj musí Európa pritlačiť k stene.

 

Reklama
Ale kto je v skutočnosti zodpovedný za eskaláciu situácie v Donbase, za skutočnú hrozbu vojny v tomto regióne?

Na tieto a ďalšie otázky Sputnika zodpovedal český senátor Jaroslav Doubrava: “Vinníkom tejto situácie je jednoznačne Ukrajina. Ja viem, že ešte za prezidenta Porošenka predstavitelia obidvoch republík navrhovali riešenia pri zachovaní územnej celistvosti Ukrajiny. Bol to Porošenko, ktorý to odmietol. Som presvedčený, že to odmietol na príkaz USA a NATO, pretože tým ide o to, aby sa tam tá situácia neupokojila, aby sa tam to napätie zvyšovalo až nebodaj do vojnového stavu. Obávam sa, že cieľ nie je Donbas a Luhansk, ale cieľom je vyprovokovanie akcie proti Ruskej federácii.”

 

Čo si myslíte o nutnosti tlaku na Putina, píše o tom napríklad europoslankyňa Markéta Gregorová (Piráti)?

Podľa mňa len hlupák môže takto vystupovať a premýšľať, pretože to sú všetko ľudia, ktorí Putinovi nesiahajú ani k pätám. Nie sú teda schopní pochopiť to, že je to všetko inak. Obávam sa, že tu u nás je rad politikov zasa pod velením Spojených štátov.

 

A ako sa Vy sám pozeráte na tento konflikt? Je to občianska vojna na východe Ukrajiny alebo stretnutie Ukrajiny s Ruskom?

Ja som presvedčený o tom, že to nie je záležitosť medzi Ruskom a Ukrajinou. Je to výhradne záležitosť tých východných republík, pretože to je väčšina rusky hovoriaceho obyvateľstva, ak mám správne informácie. Porošenko prvé, čo urobil, že po tom prevrate, kedy sa pomocou Američanov chopil moci, tak zakázal používanie ruského jazyka*. To sa samozrejme nepáčilo a nemohlo sa to páčiť. To znamená, že sa začali brániť. Tam to vyvolala vyslovene ukrajinská vláda a cieľom toho bola likvidácia. Ale Rusi ich nenechali napospas osudu, myslím tie východné republiky, a nejakým prijateľným spôsobom im pomáhali a pomáhať budú. Nakoniec, žijú tam hlavne rusky hovoriaci ľudia a mnoho z nich má ruské pasy …

Reklama

 

Situácia je ale skutočne hrozivá. Aká je vaša predpoveď? Bude vojna? A čo by ste poradili politikom, na ktorých záleží vyriešenie konfliktu?

Ja sa obávam, že je to ich cieľ, ktorý budú chcieť za každú cenu naplniť. To znamená, že budú chcieť to bojovanie vyvolať. Ale pripomenul by som im slová Alberta Einsteina, keď sa ho pýtali, či vie, akými zbraňami bude vedená tretia svetová vojna. On povedal, že nevie, akými zbraňami bude vedená tretia svetová vojna, ale povedal, že vie, že štvrtá svetová vojna bude opäť vedená drevenými kyjakmi.

To znamená, že ten konflikt tam môže skutočne prerásť vo svetový konflikt. A asi si nikto nevie dosť dobre predstaviť, čo by to pre svet znamenalo. Ja viem, že chodia rôzne informácie o tom, ako sú tí mocipáni, ktorí toto vyvolávajú, pripravení sa ukryť. Je bez diskusií, že dnes by to asi bola jadrová vojna. Takže vieme, ako by svet dopadol. Hovorím to tak, pretože viem, aký hospodársky problém majú Spojené štáty. A keď vznikne takto veľký hospodársky problém, tak najjednoduchší spôsob, ako ho riešiť, bola vždy vojna. Vieme, že Američania dodávali zbrane a vojenský materiál ako v Sovietskom zväze, tak i Hitlerovi. Takže si zrejme myslia, že by to mohlo fungovať. Ale zabúdajú na to, že dnes je tá technika úplne iná. Takže by z toho ekonomicky nevyšli tak, ako si myslia. Bola by to prehra aj pre nich.

 

Stručne opakujem. Bude, podľa vášho názoru, v Donbase regionálna vojna?

Ja sa obávam, že áno.

Reklama

 

* 23. februára 2014, bezprostredne po zmene moci na Ukrajine, Najvyššia rada hlasovala pre zrušenie zákona o jazykovej politike, podľa ktorého bol ruský jazyk uznaný ako regionálny jazyk na územiach, kde počet rusky hovoriacich obyvateľov presiahol 10 % (v 13 z 27 správne-územných jednotiek). Pokus o zrušenie zákona vyvolal protesty na východe Ukrajiny, kde prevláda ruské obyvateľstvo. Na tomto pozadí Oleksandr Turčynov, vykonávajúci povinnosti prezidenta, odmietol rozhodnutie Rady schváliť. Na začiatku roka 2018 bol zákon o jazykovej politike vyhlásený za protiústavný.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali