Československú vlajku si nemal ponechať nikto, vierolomnosť českých politikov však spôsobila, že sa stala symbolom Českej republiky

Československú vlajku si nemal ponechať nikto, vierolomnosť českých politikov však spôsobila, že sa stala symbolom Českej republiky

Praha 2. januára 2018 (HSP/Foto:TASR)

 

Biely a červený pruh s modrým klinom sa stal po vzniku samostatného Československa symbolom jeho štátnosti. České krajiny mali predtým vlajku rovnakú ako Poľsko, pridanie modrej bolo prijatím farieb slovanských, ale zároveň vkladom Slovákov k podobe spoločnej vlajky, priblížili v rozhovore pre Českú televíziu podpredseda Českej vexilologickej spoločnosti Aleš Brožek a Ladislav Vrteľ zo slovenského heraldického registra.

Ilustračné foto

Experti hovoria, že nebyť vierolomnosti českých poslancov, samostatná Česká republika by dnes mala vlajku celkom inú. Odznelo to v štúdiu ČT pri príležitosti 25. výročia konca spoločnej histórie Čechov a Slovákov v jednom štátnom útvare.

Reklama

“Vlajka s modrým klinom bola prijatá 30. marca 1920 a jej prijatie nebolo jednoduché,” priblížil históriu trojfarebnej zástavy Aleš Brožek. Spresnil, že už na konci roka 1918 tesne po zrode samostatného československého štátu vznikla komisia, ktorá mala vyriešiť usporiadanie kombinácie bielej, červenej a modrej farby na spoločnej vlajke.

Pôvodná červenobiela vlajka českých krajín bola totožná s poľskou. “Najlepšie riešenie bolo teda doplniť ju modrou, čo bola farba slovanská,” dodáva vexilolog. Ešte v roku 1919 sa s modrým klinom počítalo iba pre skompletizovanie práve slovanskej farebnej kombinácie. Potom sa ale hovorilo o tom, že vlajka má byť spoločným symbolom Čechov aj Slovákov. “A začalo sa hovoriť aj o tom, že klin si môžeme predstaviť ako slovenské trojvršie,” vysvetľuje odborník.

Reklama

Pôvodne mal modrý klin siahať len do tretiny vlajky, výtvarníci ale odporučili jeho dosah až do jej polovice, čím sa podľa Brožkových slov docielilo vyváženého vzhľadu.

Ladislav Vrteľ z heraldického registra slovenského ministerstva vnútra podotkol, že červená, modrá a biela bola farebná kombinácia slovenských vlajok už pri vzniku Československa, modrý klin možno teda jednoznačne považovať za vklad Slovákov k spoločnému štátnemu symbolu.

Podľa neho sa slovenská vlajka postupne rodila od roku 1848, kedy ju tvorili taktiež biela s červenou rovnako ako u Čechov. “Pod dojmom rôznych politických udalostí, ku ktorým došlo v Prahe, sa potom Slováci orientovali skôr na spoluprácu s Chorvátmi a modrá tam pribudla práve v tomto období,” vysvetľuje Vrteľ, ako sa na slovenskú vlajku dostala modrá.

Česi aj Slováci prešli 20. storočím bok po boku, koniec ich spoločného štátu začali písať v 90. rokoch Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Keď sa začal pripravovať zákon o rozdelení Československa, ktorý bol následne prijatý 19. novembra 1992, dostala sa do zákona tiež zmienka o tom, že žiadny z nástupníckych štátov nebude používať štátny symbol Československa.

“Je to do určitej miery vierolomnosť našich vtedajších poslancov, že aj napriek tomu 1. januára 1993 u nás zaviala vlajka československá a stala sa vlajkou Českej republiky,” zhodnotil ustavenie vlajky ČR Aleš Brožek. Podľa jeho slov to Čechom vtedy Slováci veľmi zazlievali preto, že mala podľa nich spoločná vlajka zostať nepoužívaná. Brožek spomína, že po vzniku Českej republiky sa objavovali alternatívne nápady, napríklad ten, ktorý by zamenil existujúcu modrú farbu klinu za blankytne modrou. Myšlienka sa však neujala.

Reklama

Ladislav Vrteľ vníma prijatie československej vlajky za vlajku Českej republiky ako spochybnenie spoločnej histórie, keď si jedna krajina symbol československého štátu nechala sama pre seba. “Sme síce obe krajiny nástupnícke, ale jedna z nás je vlastne nástupníckejšia pretože má štátnu vlajku spoločného štátu,” vytýka Ladislav Vrteľ Čechom ponechanie si československého symbolu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali