Čarnogurský st.: “Nemali by Remišová a Sulík odísť z vlády a Baťová zo ŠÚKL? Ak by sa rešpektovali ich názory, Sputnikom by sa u nás vôbec nedalo očkovať”

Čarnogurský st.: “Nemali by Remišová a Sulík odísť z vlády a Baťová zo ŠÚKL? Ak by sa rešpektovali ich názory, Sputnikom by sa u nás vôbec nedalo očkovať”

Bratislava 19. apríla 2021 (HSP/Foto:Facebook)

 

Expremiér Ján Čarnogurský st. v súvislosti s množiacimi sa hlasmi o odstúpení ministra financií Igora Matoviča kvôli jeho angažovaniu sa v nákupe ruskej vakcíny Sputnik V a kvôli jeho konfliktu so šéfkou Štátneho ústavu pre kontrolu liečivo Zuzanou Baťovou uviedol, že odísť z funkcie by mala skôr práve Baťová a rovnako tak aj členovia vlády, ktorí boli od začiatku negatívne naladení ku očkovacej látke Sputnik V

Na snímke Ján Čarnogurský

V rámci kauzy okolo ŠÚKL a Zuzany Baťovej podľa Jána Čarnogurského st. “Slovensko upadlo do schizofrénie”. “Minister Naď informoval, že vakcína Sputnik zo Slovenska sa už kontroluje v Maďarsku a onedlho by sa mala vrátiť, ak bude výsledok dobrý, začne sa očkovanie.”

Reklama

Bývalý politik pripomína, že očkovanie Sputnikom, ktoré uprednostňujú státisíce Slovákov, bude možné len vďaka netradičnej ceste Igora Matoviča do Moskvy a potom do Budapešti.

“Ak by sa rešpektovali názory Veroniky Remišovej, Richarda Sulíka a najmä Zuzany Baťovej, Sputnikom by sa u nás vôbec nedalo očkovať. Ale slniečkovská tlač, všetci traja menovaní si želajú odvolanie Matoviča vôbec z vlády.  Nemali by skôr odísť z vlády Remišová a Sulík a Baťová z Ústavu pre kontrolu liečiv?” Položil otázku Čarnogurský st.

Reklama

V blogu, ktorý zverejnil na stránkach Slovensko-ruskej spoločnosti, dodal, že ruskú vakcínu Sputnik V strácame pre “spojený odpor slovenských slniečkárov opretých o zahraničných, najmä amerických, liberálov”.

Ján Čarnogurský st. podotkol, že ruská firma nám vrátila platbu za dodávku vakcíny, z Maďarska prišli kamióny odviesť vakcínu do Maďarska, ktoré ju rado použije. “Vakcínu strácame hanebným spôsobom. Vtedy predseda vlády Igor Matovič doviezol vakcínu s veľkou slávou, ale nedokázal ju dopraviť až k ľuďom, ktorí o ňu mali záujem.”

“Jeho formát tak ďaleko nesiahal. Minister zdravotníctva – vtedy Marek Krajčí – udelil výnimku pre neregistrovaný liek, ale nepochopiteľne dal vakcínu na kontrolu ŠÚKL, aj keď jeho riaditeľka Zuzana Baťová sa už predtým vyjadrovala proti vakcíne. Ak minister predsa chcel mať aspoň trochu krytý chrbát, nemusel dať vakcínu ŠÚKL na celkovú kontrolu, ale mohol uložiť ŠÚKL vykonanie jednotlivých čiastkových kontrol.”

Teraz sa dozvedáme, že ich bolo štrnásť a všetky dopadli dobre. ŠÚKL však vakcínu neodobril a podľa Čarnogurského sa spolu s predsedom vlády stali rukojemníkmi riaditeľky Baťovej. “Baťová pustila do médií, že Sputnik na Slovensku nie je Sputnik, o ktorom priaznivo písal britský časopis Lancet. Dôvody neuviedla. Pustila do médií, že náš Sputnik je odlišný od Sputniku v iných krajinách. Tiež dôvody neuviedla. Vraj nedostala 80 % dokumentov, ktoré potrebovala. Akých dokumentov, neuviedla.”

Dodal, že v tejto súvislosti je zaujímavé, že Sputnik používajú v 60-tich krajinách a nikomu dokumenty nechýbali. “Teraz sa vyhovára, že na kontrole pracovali viacerí pracovníci ústavu. Iste, ale ako riaditeľka zodpovedá za všetky výstupy ústavu.”

Reklama

“Igor Matovič má pravdu, že Zuzana Baťová v prvom rade zodpovedá za hanbu, ktorá Slovensku vznikla. Jej vyjadrenia v Denníku N prezrádzajú, že jej správanie v kauze Sputnik bolo motivované politicky resp. ideologicky, nie odborne.”

Čarnogurský st. tvrdí, že Baťová mala byť už dávno odvolaná z funkcie v ŠÚKL. “Minister zdravotníctva Lengvarský na to nemá odvahu. V posledných dňoch hovoril len, či možno zverejniť zmluvu o kúpe Sputniku ako by to bol hlavný problém. Odvolanie Zuzany Baťovej z akejkoľvek funkcie v ŠÚKL sa bude pripomínať každej vláde, až sa nájde vláda, ktorá jej vystaví účet za pohanenie štátu. Aj za vyšší počet mŕtvych na covid pre znemožnenie použitia Sputniku.”

Ako prirovnanie sa podľa neho problém dokončenia vodného diela Gabčíkovo v roku 1991-1992. “Bol to väčší problém ako kauza Sputnik. Maďarsko bolo vehementne proti, ostatné štáty boli ticho, ale ani nás nepodporovali. Zárodky našich slniečkárov tiež propagovali iné riešenia ako dokončenie. Federálna vláda ešte ČSFR ponechala problém na slovenskú vládu. Federácia bola v rozpade, Slovensko nemalo prístup k medzinárodným nástrojom. Ale slovenská vláda v júli 1991 rozhodla o dokončení a vodné dielo sa dokončilo. Dokonca tak, že neskôr sme Medzinárodný súd v Haagu fakticky vyhrali. Vodné dielo je už takmer 20 rokov v prevádzke, dodalo do siete množstvo elektriny, náklady na výstavbu splatilo.”

Čarnogurský skonštatoval, že súčasné slovenské vlády sú slabé. “Nedokážu úspešne zmanažovať ani takú v podstate maličkosť ako bola kúpa a využitie vakcíny Sputnik. Čo ak Slovensko bude musieť čeliť väčšej výzve? Na Ukrajine rinčia zbrane.”

“Európski slniečkári soptia na maďarského predsedu vlády Viktora Orbána. O čo úspešnejšie a efektívnejšie Orbán riadi Maďarsko než slovenské vlády riadia Slovensko? Buď sa slovenskí voliči spamätajú alebo nám zostane len ochrana Panny Márie,” myslí si bývalý premiér Ján Čarnogurský st.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali