Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč pre BBC: “Som presvedčený, že žiadna moc sa nevyrovná cene jednej kvapky ľudskej krvi”

Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč pre BBC: “Som presvedčený, že žiadna moc sa nevyrovná cene jednej kvapky ľudskej krvi”

Rostov 24. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po prvý raz po 1,5 roku poskytol rozhovor pre západné média. Pre britské BBC porozprával o situácii na Ukrajine a o tom, že nikdy nedal rozkaz, aby polícia strieľala na demonštrantov na Majdane

Vo svojom článku „Ukrajinská kríza: Janukovyč vyjadril poľutovanie nad krviprelievaním v Kyjeve“ redaktor BBC Gabriel Gatehouse uvádza svoj rozhovor s Janukovyčom aj s krátkymi komentármi a taktiež prezentuje video samotného rozhovoru. Uvádzame tento zaujímavý rozhovor pre našich čitateľov.

Reklama
Na snímke Viktor Janukovyč
Na snímke Viktor Janukovyč

„Bol som kategoricky proti krviprelievaniu. Som presvedčený, že žiadna moc sa nevyrovná cene jednej kvapky ľudskej krvi. Preto som bol proti tomu, aby sa preliala krv na Ukrajine. Urobil som všetko, aby sa na Ukrajine nezačala vojna,“ povedal Janukovyč.

Pritom zodpovednými za krviprelievanie sú podľa neho radikálne elementy prívržencov Majdanu. „Dnes, po poldruha roku, Ukrajinci už pochopili, že bývalé vedenie krajiny a ani prezident nemali záujem o tie popravy zastrelením, ale chceli to tí radikáli, povedal by som, zločinci, ktorí sa podobným spôsobom rozhodli uchopiť moc.“

Reklama

Podľa Janukovyča sa súčasné ukrajinské vedenie vôbec nezaoberá vyšetrovaním udalostí na Majdane. „Obrátil som sa na Generálnu prokuratúru s požiadavkou, aby tieto materiály vyšetrovania mohli verejne prezentovať ľuďom, pretože verejnosť nevie, že vyšetrovanie sa fakticky nekoná. Uplynulo poldruha roka. A naopak – likvidujú sa všetky stopy tých zločinov, ktoré spáchali na Majdane,“ povedal bývalý prezident. Avšak súdiac podľa materiálov Generálnej prokuratúry, trestné konanie vo veci zabitia policajtov počas protestov pokračuje.

Bývalý prezident Ukrajiny vyhlásil, že nedal rozkaz strieľať na demonštrantov. „Žiadne podobné rozkazy som nedal. Po prvé, nemal som na to kompetencie. Po druhé, verejne som hovoril, že som bol proti použitiu sily a dupľom proti streľbe. Bol som proti krviprelievaniu – opakoval som to stále. Avšak príslušníci bezpečnostných jednotiek konali svoje povinnosti v rámci príslušných zákonov a nariadení a mali právo použiť zbrane v prípade núdze – v prípadoch uvedených v zákone. Avšak, kedy ho používali a kedy nepoužívali, neviem – nemám také informácie,“ povedal Viktor Janukovyč.

Označil vojnu na juhovýchode krajiny za nočnú moru, ktorá sa bohužiaľ stala realitou. Anexia Krymu Ruskom podľa neho je tragédiou, ku ktorej by určite nedošlo, keby zostal prezidentom. Nepovažuje perspektívu návratu Krymu Ukrajine za veľmi realistickú. „Ľudia, hlavne, krymský ľud, 90 percent obyvateľstva Krymu hlasovalo za výstupenie z Ukrajiny. Myslím si, že je to veľmi zlé. Avšak sú to následky toho, čo zapríčinil Majdan. Toto sú následky konania radikálneho nacionalistického hnutia, ktoré vystrašilo obyvateľov Krymu. Toto obyvateľstvo tradičné bolo proruské,“ prízvukoval.

Viktor Janukovyč označil situáciu na Donbase za genocídu. „Vo všeobecnosti všetko, čo sa momentálne odohráva na Donbase, považujem za genocídu. Je to genocída obyvateľstva Donbasu.“ Prezradil, že momentálne žije na území Ruska a vyhlásil, že si neprivlastňoval žiadne štátne prostriedky a neschovával peniaze na účtoch v zahraničných bankách.

Jeho luxusná víla na predmestí Kyjeva, ktorú po jeho úteku prezentovali verejnosti, podľa neho nie je jeho majetkom. Platby v miliónoch dolárov za zveľaďovanie komplexu označil za „politické technológie“. „Mám dom na teritóriu rezidencie o rozlohe 630 metrov štvorcových, ktorý som kúpil za vlastné peniaze, ktoré som aj zdeklaroval. Zaplatil som oficiálne – do štátneho rozpočtu. Všetko ostatné, čo sa nachádza na tomto teritóriu, nie je mojim majetkom a nikdy nebolo.“

Reklama

Dodal, že ani zoologická záhrada nikdy nebola v jeho vlastníctve. „Táto zoologická záhrada sa celkovo nachádza v ústraní. Ak som ju navštívil, tak to bolo iba zopárkrát v roku, povedzme, keď som mal čas. Ale nemal som veľa času, aby som sa tam zastavil. Pracoval som. Aj keď mám rád zvieratá, zastavil som sa tam iba vtedy, keď som mal trochu času.“

Viktor Janokovyč dúfa, že sa mu podarí vrátiť do vlasti. Vyjadril presvedčenie, že Donbas, značnú časť ktorého kontrolujú ozbrojení prívrženci Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, zostane súčasťou Ukrajiny. „Ak Kyjev chce, aby Donbas zostal súčasťou Ukrajiny – a ja som tiež za to, aby Donbas zostal súčasťou Ukrajiny – mal by si sadnúť za rokovací stôl a urobiť všetko, čo sa len dá, dosiahnuť kompromis, dohodnúť sa a začať plniť Minské dohody. Zásluha Ruska spočíva v tom, že zariadilo, aby sa dosiahli Minské dohody.“

Janukovyč taktiež vyzval Spojené štáty a EÚ, aby donútili Kyjev pokračovať v priamych rokovaniach s lídrami prívržencov samozvaných republík. „Dnes Európa a USA, ktoré priamo ovplyvňujú Kyjev, by mali donútiť Kyjev sadnúť si za rokovací stôl so zástupcami Donbasu a plniť Minské dohody.“

Priznal, že ruský prezident Vladimír Putin mu zachránil život, keď rozkázal, aby ho špeciálne jednotky v noci na 23. februára 2014 dopravili do Ruska. „Som mu samozrejme vďačný. Všetko zariadil a dostal ma von, zachránil mi život,“ povedal a dodal, že aj v súčasnosti je jeho život v ohrození. Bývalý prezident prezradil, že v súčasnosti väčšinu svojho času trávi v Rostove, avšak cestuje aj po iných ruských regiónoch. Kvôli hrozbám a obavám o život ho stále sprevádza ochranka. Povedal: „Stále existuje nebezpečenstvo a ohrozenie môjho života, preto bezpečnostné opatrenia sú aktuálne a som nútený existovať v takýchto podmienkach.“

Tvrdí, že jeho „súperi“ v Kyjeve nemali organizovať štátny prevrat a potom by sa nedostali do závislosti od radikálnych a ultrapravicových extrémistov. „Varoval som ich, že nemali „otvárať“ Majdan – potom by sme pokročili ďalej. Oni išli ďalej, ale inak – rozčlenili krajinu. Do tohto konfliktu zatiahli celý svet,“ povedal v závere svojho rozhovoru pre BBC bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Reklama

Preložil Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali