Londýn 18. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Maxpixel)
Hal Sosabowski, vedec na University of Brightone v Spojenom kráľovstve, vo svojom rozhovore pre Daily Mail odhalil, ktoré alkoholické nápoje človeka najrýchlejšie opijú a ktoré spôsobujú najväčšiu opicu
Sosabowski zdôraznil, že účinok konzumného nápoja je ovplyvnený obsahom etanolu. Jeho podiel sa zvyčajne pohybuje medzi 5 až 40 percentami.
Podľa profesora je najjednoduchšie opiť sa zo sherry a portského vína. Môže sa zdať, že je to neškodné pitie pre babičky, ale po poháriku sherry na Štedrý deň môže nasledovať silná opica. Tieto dva nápoje sú charakterizované rýchlym vstrebávaním a relatívne vysokým obsahom alkoholu – asi 20 percent.
Profesor Sosabowski dodal: “To záleží na koncentrácii. Napríklad pivo má asi 5 percent maximálne. Musíš veľa piť, aby si sa opil. Na druhom konci spektra máte whisky, ktorá má asi 40%.“
Vedec povedal, že spotreba whisky a ďalších silných nápojov vedie k silnej intoxikácii. Ale kvôli vysokému stupňu sú pomaly absorbované obehovým systémom, pretože potláčajú prácu žalúdka. Profesor dodal, že šumivé víno tiež vedie k rýchlemu opitiu,už v prvej minúte môžete cítiť účinok alkoholu.
Čo piť počas sviatkov?
Sosabowski poznamenal, že mnoho ľudí počas sviatkov strieda alkohol s vodou, pretože to podľa nich pomáha udržať triezvosť mysle a vyhnúť sa opici. Vedec tvrdí, že je to zle, pokiaľ ide o 40-percentný nápoj. Táto metóda znižuje percento etanolu o polovicu – na iba 20 stupňov, čo vedie k rýchlejšej intoxikácii.
Profesor tiež zdôraznil, že z rovnakého dôvodu nie je možné piť ľahký alkohol s tvrdým.
Odporučil piť vodku, aby sa človek druhý deň ráno cítil “o niečo menej mizerne“. Jediným spoľahlivým spôsobom, ako sa neopiť, je však podľa Sosabowského nepiť vôbec.