Brazília v roku 1950 plakala, no potom vystúpila na trón 5-krát

Brazília v roku 1950 plakala, no potom vystúpila na trón 5-krát

Bratislava 9. júna 2014 (TASR/HSP)

 

Šampionátv roku 1950, ktorý mal s priemerom 60.800 divákov na zápas vtedy rekordnú návštevnosť, sa hral netradičným systémom štyroch základných skupín

Počiatky brazílskeho futbalu siahajú do roku 1888. V tom čase bol v Sao Paule založený prvý športový klub s anglickým názvom Sao Paulo Athletic Club. S jeho rozvojom pomohol potomok škótskych vysťahovalcov Charles William Miller, ktorého otec pracoval na výstavbe železníc v okolí Sao Paula. Miller pri jednom zo svojich návratov z Európy priniesol do Brazílie knihu s pravidlami futbalu a aj niekoľko kusov futbalového výstroja. Ako člen FC Southampton založil spolu s kolegami z práce na Ostrovoch amatérsky klub Corinthians. Počas turné tohto klubu v roku 1910 po Brazílii prebral jeho meno jeden z brazílskych tímov. Corinthians sa postupne stal jednou z najväčších futbalových organizácii v Južnej Amerike a po FC Sao Paulo v súčasnosti zostáva druhým najstarším klubom v Brazílii.

Reklama

Doteraz jediný svetový šampionát na brazílskej pôde sa uskutočnil v roku 1950. Druhou svetovou vojnou zničená Európa nebola v roku 1946 pripravená na prežívanie futbalovej eufórie a tak kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Luxemburgu rozhodol, že ďalší svetový šampionát sa uskutoční o štyri roky neskôr.

Pridelili ho Brazílii, ktorá pre jeho potreby postavila v Rio de Janeiro najväčší futbalový štadión na svete – Maracanu s kapacitou 200-tisíc divákov. Argentína bola z rozhodnutia FIFA sklamaná natoľko, že odvolala účasť. V kvalifikácii štartovalo 33 krajín, na šampionáte ich hralo trinásť. Európa sa opäť nachádzala v nelichotivej ekonomickej situácii. Silné výbery Maďarska, Rakúska i ČSR zostali doma. Udalosťou bol prvý štart Anglicka, ktoré v predvojnovom období prepadlo dojmu, že len na Ostrovoch sa môže hrať najlepší futbal a stačilo mu, ak si každý rok pozvalo do Wembley jedného súpera z európskeho kontinentu.

Reklama

Po víťazstve nad Čile boli súpermi Angličanov hráči USA. Brazílski novinári posmešne písali, že len dva národy na svete nevedia hrať futbal. Podľa nich to mali byť Eskimáci a Američania. Zrodila sa však prvoradá senzácia. Gólom Larryho Gaetjensa vyhral výber USA 1:0, a keď Anglicko prehralo rovnakým pomerom aj so Španielskom, vracalo sa domov s hanbou. Mýtus o anglickej futbalovej nadradenosti definitívne padol.

Šampionát, ktorý mal s priemerom 60.800 divákov na zápas vtedy rekordnú návštevnosť, sa hral netradičným systémom štyroch základných skupín, keď v prvých dvoch boli štyri tímy, v tretej tri a vo štvrtej len dva. Víťazi skupín postúpili do finálovej skupiny bojujúcej o medaily systémom každý s každým. Brazília rozdrvila európskych oponentov Švédsko 7:1 a Španielsko 6:1, kým Uruguaj horko-ťažko remizoval so Španielmi (2:2) a nad Švédmi vyhral dvoma gólmi zo záverečnej štvrťhodiny 3:2. Brazílčanom stačila na titul aj remíza. Nikto nepochyboval o ich triumfe.

Viac ako 200-tisíc (neoficiálny počet 203.849) divákov zaplnilo Maracanu v očakávaní najväčších osláv. Keď dal kapitán Friaca na začiatku druhého polčasu vedúci gól, prestali pochybovať i poslední skeptici. Napriek tomu sa zrodilo prekvapenie storočia. V 68. minúte Juan Alberto Schiaffino vyrovnal na 1:1 a deväť minút pred koncom prekvapil brankára Barbosu strelou z uhla Alcides Eduardo Ghiggia.

Dovtedy suverénni Brazílčania prepadli panike a do konca stretnutia si nevypracovali ani jednu šancu na vyrovnanie. Naprázdno vyšiel i najlepší strelec turnaja Ademir, ktorý v dovtedajšom priebehu šampionátu nastrieľal osem gólov. Záver zápasu sprevádzalo hrobové ticho, nepochopiteľné pohľady a nekonečný plač publika. Štyria fanúšikovia priamo na štadióne športovú tragédiu krajiny neprežili, keď skonali na srdcovú slabosť.

Od roku 1958 doteraz hráči “kanárikov” získali 5 titulov majstrov sveta, naposledy na MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike.

Reklama

ru

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali