BRATISLAVA: Mesto nedokáže predávať majetok, zo súťaží vyjme minimálnu cenu

BRATISLAVA: Mesto nedokáže predávať majetok, zo súťaží vyjme minimálnu cenu

Bratislava 29. apríla (TASR) – Ak hlavné mesto vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj svojho majetku a prvýkrát sa do nej nikto neprihlási, pri opakovanej súťaži už minimálnu cenu nestanoví. Na takýchto nových pravidlách pre verejné obchodné súťaže sa dohodli minulý týždeň mestskí poslanci. Bratislava totiž nedokáže predávať svoj majetok a napĺňať rozpočet. Magistrát to odôvodňuje tým, že ceny stanovené znaleckým posudkom sú vysoké a nekonkurencieschopné.

Do 18 súťaží, ktoré vlani vyhlásilo hlavné mesto, sa 15-krát nikto neprihlási. "A to dokonca ani záujemcovia, ktorých žiadosti o kúpu nehnuteľností sme evidovali," hovorí riaditeľ magistrátu Rastislav Gajarský. Tvrdí, že už pri vyhlásení súťaže bola cena stanovená znaleckým posudkom vysoká, a preto o majetok nebol záujem. Do mestskej kasy by však tento rok za predaj nehnuteľností malo prísť viac než 10 miliónov eur. Aby svoj zámer mesto naplnilo, radnica sa rozhodla zmeniť pravidlá. Pri vyhlásení súťaže nechcela stanovovať minimálnu cenu. "Tým by sme nechali voľný priebeh súťaže, aby sme uvideli, aká je trhová cena," podotkol Gajarský.

Pre šéfa najväčšieho mestského klubu SDKÚ-DS, Most-Híd Iva Nesrovnala je však nemysliteľné, aby mesto dávalo svoj majetok na trh za inú cenu, než je stanovená znaleckým posudkom. "Ako chceme ľuďom vysvetliť, že to nechávame iba na investora, ktorý nám bude hovoriť, za akú cenu je ochotný majetok kúpiť?" protestoval. Podľa zákona o majetku obcí však mesto nemusí vychádzať pri verejných obchodných súťažiach z ceny stanovenej znaleckým posudkom. Toto zákon predpisuje len pri dražbe a priamom predaji.

Znalecký posudok by mesto nechalo vypracovať vždy, vysvetlil riaditeľ magistrátu. Bol by však určený pre poslancov, aby si dokázali ceny porovnať. "Keď súťaž skončí, do zastupiteľstva sa dostane informácia – v čase vyhlásenia sme vedeli, že to stojí podľa znalca sto, začali sme na nule, ponúkli 80, berieme alebo neberieme? Keď dá niekto 45, povieme ďakujeme," opisoval možnú situáciu primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). "Nikto nehovorí, že máme predávať pod hranicou znaleckého posudku, ale potom nepredávame vôbec," podotkol. Poslanec Peter Lenč (KDH) vidí v takomto procese priestor na možný lobing. "Ak posudok je na 100 a niekto navrhne 80, nemá priestor potom lobovať medzi poslancami, aby ste mu ten pozemok dali?" pýtal sa.

Reklama

Cieľom zastupiteľstva podľa Nesrovnala nie je čo najrýchlejšie predať mestský majetok, ale dobre hospodáriť. Ftáčnik však tvrdí, že mesto má dostatok pozemkov, z hľadiska rozsahu vlani o žiadne neprišlo. Do svojho vlastníctva vraj zapísalo napríklad opustené hektáre, a to vo väčšej rozlohe, než predalo. Z 380 kilometrov štvorcových (km2) Bratislavy má tak podľa primátora majetok mesta 64 km2. "Neviem, čo budeme robiť s týmto pozemkami, ak ich nepredáme. Na nejaký development nemáme peniaze. Ja to volám neprioritný majetok," doplnil Gajarský.

Poslanci nakoniec 34 hlasmi z prítomných 40 odobrili návrh Martina Borguľu (Smer-SD). Ten predložil materiál, podľa ktorého by prvé kolo súťaže išlo vždy s udanou minimálnou cenou a až v druhom kole, ak by sa majetok nepredal, by sa cena vypustila a uvádzala by sa len informatívne. Podľa Ftáčnika dve kolá nemajú zmysel a mesto tak len stráca čas. "Ak budú záujemcovia vedieť, že sa do druhého kola budú môcť dostať so zníženou cenou, prečo by do prvého kola dávali ponuky?" pýtal sa. Bez minimálnej ceny môže však mesto podľa Nesrovnala predať majetok hocikedy. "Ale nerobme to paušálne, to je návod na špekuláciu," dodal.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali