Deti sa na Devíne hrajú s kozami a dospelí vrhajú sekery

Deti sa na Devíne hrajú s kozami a dospelí vrhajú sekery

Bratislava 26. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Hrad Devín sa vrátil do svojich zlatých čias

Zastrieľať si s lukom, obliecť sa do zbroje rytierov alebo ochutnať stredoveké jedlo môžu počas tohto víkendu všetci návštevníci, ktorí zavítajú na hrad Devín v Bratislave. V sobotu (25.8.) tam odštartoval festival historického šermu, hudby, tanca a remesiel, ktorý potrvá dnes do 19.00 h. Novinkou jeho deviateho ročníka sú aj voľne pobehujúce kozy.

Reklama

Raná či vrcholná gotika, renesancia, barok. Aj takýmito dobami žije počas týchto dvoch dní hrad. Prechádzajú sa po ňom stredovekí bojovníci, na bidlách sedia dravé vtáky a pódium sa premenilo na osadu Vikingov. Svoje príbehy rozprávajú pohybmi tela tribalové tanečnice a lukostrelci sa už pripravujú na veľký turnaj o 14.00 h. “Bude to ako za čias Robina Hooda, on sa na mnohých zúčastňoval,” hovorí organizátor podujatia Pavol Uherčík zo šermiarsko-divadelnej spoločnosti Archyll. Tento turnaj však dnes nebude jediný. “Na pešom ťažkoodeneckom turnaji, ktorý príde po ňom, sa zase budú rytieri snažiť dať protivníkovi čo najviac zásahov a vyhrať,” priblížil Uherčík pre TASR.

 

Reklama

Organizátori aj tento rok vylepšili program

Organizátori sa snažia každý rok obmieňať repertoár a okrem stálych vystupujúcich vždy zavolajú tri až štyri nové skupiny. Tento ročník festivalu je ale trochu iný ako ostatné. Na hrade pribudlo množstvo táborov, organizátori zapojili do programu viac orientálnych tancov z Indie či Egypta a návštevníci si môžu stredovekú atmosféru vychutnávať v celom areáli hradu. “Majú tak zážitok aj pri prechádzke hradom, nemusia len sedieť pri pódiu,” myslí si organizátor.

Novinkou sú však aj kozy. Voľne si pobehujú medzi davmi ľudí a ujedajú si z každého stromu v okolí. Návštevníkom neprekážajú, skôr naopak. “Pozorujeme tu zvieratká už hodnú chvíľu, Saška má množstvo otázok,” hovorí jedna z mamičiek. Mnoho chlapcov a dievčat je však v detskom kútiku. Skúšajú si život malých bojovníkov, hádžu podkovou, jazdia na koni alebo zápasia s rytierskymi zbraňami. Aj pri prehre sa však tvária statočne.

 

Dá sa zastrieľať si z luku alebo si hodiť sekerou

Reklama

Každý rok je na hrade historická strelnica, nechýba ani teraz. Zastrieľať sa dá s lukom, šípom, vrhnúť sekeru alebo oštep. “Mám rád históriu, čítam historické knihy, pozerám filmy. Na tomto festivale sme už niekoľkýkrát, vrh sekerou si neodpustím,” smeje sa Tomáš z Pezinka. Ľudia si môžu vyskúšať aj rytiersky výstroj, do plnej zbroje sa však chce najmä deťom.

Na hrade neostanú návštevníci hladní. Okrem stánkov s občerstvením z 21. storočia, pri ktorých si vystoja dlhý rad, môžu nakuknúť do kuchyne aj našim predkom a ochutnať dobové špeciality. Tradičnú výrobu čipky, hrncov či nožov predvádzajú remeselníci priamo pri práci na historickom jarmoku. Ako dodáva Uherčík, ľudí ale najviac zaujímajú predstavenia. “Ako barón hreší svojich poddaných alebo driluje vojakov, rôzne malé šarvátky, ktoré pre nich hráme naživo.”

Hrad otvoril svoje brány v sobotu aj v nedeľu o 09.30 h. “Už vtedy tu boli prví ľudia,” hovorí Uherčík. V sobotu akciu ukončili pred 22.00 h, na návštevníkov totiž v noci čakala ohňová šou. Dnes trvá program do 19.00 h. “Priemerný návštevník strávi na hrade asi štyri hodiny, niektorí sú tu však aj dlhšie,” hodnotí záujem ľudí organizátor. Tohtoročnú návštevnosť si odhadnúť netrúfa, počas minulých rokov na hrad zavítalo 5000 až 6000 milovníkov historického života. Budúci rok bude mať festival okrúhle desiate výročie, organizátori sľubujú, že bude veľkolepý.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali