Bitka o Ugledar odhalila plán AFU na prielom do Mariupoľa

Bitka o Ugledar odhalila plán AFU na prielom do Mariupoľa

Kyjev 6. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Zalužnyj sem stiahol všetky svoje najlepšie brigády v márnom pokuse prevziať iniciatívu, píšu ruské noviny Svobodnaja Pressa

Ilustračné foto

„Okolie Ugledaru na južnej strane, na juhozápadnej a áno, aj západnej strane mesta je teraz pod ruskou kontrolou a ruské jednotky pokračujú v rozvíjaní ofenzívy na samotný Ugledar,“ uviedol na svojom telegramovom kanáli úradujúci šéf regiónu Denis Pušilin. Napriek tomu je podľa neho situácia naďalej zložitá, keďže Kyjev na tento smer presunul brigádu námornej pechoty, ktorá posilnila tamojšie jednotky.

Reklama

Známy americký think tank pre štúdium vojenských konfliktov (ISW) zasa raz slovne urazil ruskú armádu pôsobiacu v Ugledarskej oblasti. Nie je jasné na základe akých záverov inštitút ISW vydal perlu, že ruské vojenské jednotky, ako sa ukázalo, „nepreukázali schopnosť viesť viacero veľkých útočných operácií naraz“.

Zaujímalo by ma, či ukrajinskí vojaci čítali informačnú správu ISW? V podstate by sme ju mali ignorovať, píše novinár SP Alexandr Sitnikov, ale na Západe a aj u nás – povedzme si to na rovinu – sú správy tohto propagandistického „think-tanku“ vnímané ako najspoľahlivejšie. Problém je však v tom, že americkí experti sú odborníkmi na manipuláciu verejnou mienkou a inteligentne miešajú spoľahlivé údaje s reklamou na banderovcov.

Reklama

Ak zo správy ISW zo 4. februára odstránime nehorázne keci o slabosti ruskej armády a genialite ukrajinských bojovníkov, obraz o AFU vyzerá asi takto. Dve z troch ciest do mesta sú pod ruskou kontrolou. Diaľnica T0524, ktorá bola hlavnou zásobovacou trasou pre ukrajinskú posádku, sa už nepoužíva na zásobovanie ukrajinských vojakov. Zostáva len diaľnica z Bogojavlenky, ale aj tu je potrebné v dĺžke asi tristo metrov ísť po poľnej ceste, čo v podmienkach teplotných výkyvov výrazne zhoršuje pravidelné zásobovanie.

„Ruské jednotky pokračovali v ofenzívnych operáciách v chatovej oblasti južne a západne od Ugledaru a neúspešne sa pokúšali obísť osadu bližšie nešpecifikovaným smerom,“ zamotali sa experti ISW, čo vyvolalo hlasný „smiech“ aj u fanúšikov Ukrajiny.

„Čo je to, dočerta, ‚nešpecifikovaný smer‘? Pozreli sa títo hlupáci vôbec na mapu? Je potrebný iba jeden obchvat zo severu, tam aj Rusi tlačia,“ povedal na armádnom čete ukrajinský vojak zo 72. brigády AFU s prezývkou „potomok Šucheviča“.

Podľa ďalších viac či menej dôveryhodných zdrojov strany v Ugledare prudko posilňujú svoje zoskupenia, pričom ukrajinské ozbrojené sily presúvajú najviac bojaschopné brigády z iných horúcich miest na tisíc kilometrov dlhom fronte. V každom prípade existujú nepriame náznaky, že Zalužnyj sa rozhodol pre rozhodujúcu bitku práve tu, keď vsadil veľkú stávku na Bachmut/Artemovsk.

Tak ukrajinská skupina vzdušného prieskumu Ptachi Maďara, ktorá je považovaná za najefektívnejšiu, takmer prestala na svoj internetový zdroj nahrávať videozábery zo smerov Bachmut – Soledar a Svatovo – Kremnnaja, ale zvýšila svoju aktivitu v smere Ugledar. Ukrajinskí experti okamžite poňali podozrenie, že niečo nie je v poriadku, a tvrdili, že ide o protikrízové opatrenia, ktoré spustila Bankova, na spôsob „oklamali hlúpych orkov“ a nalákali ich do prázdneho Bachmutu, zatiaľ čo oni ich zasiahnu niekde inde.

Reklama

Skrátka, z čítania najpopulárnejších ukrajinských kanálov pretrváva dojem, že ukrajinské ozbrojené sily skutočne posielajú do oblasti Ugledaru svoje najbojaschopnejšie jednotky, ťažkú techniku, ako aj delostrelectvo v jasnej snahe nielen čo najdlhšie udržať mesto, ale aj postupovať na pozície momentálne držané Ruskom.

Sorosenok Šarij, ktorý opakovane dokázal, že má overené zdroje z frontu, informoval o „správach z polí z 5. februára“. Podľa jeho informácií „pri Ugledare prebieha ruská ofenzíva, dosť vážna… pekelný nápor. Situácia v Bachmute nie je dobrá. Veľmi nedobrá. Američania navrhli stiahnutie (ukrajinských vojakov), ale Zelenskyj je proti. A on je veliteľ.“

Čo sa týka jednotiek, ktoré Zalužnyj vysiela do Ugledaru v snahe prevziať iniciatívu, okamžite upúta pozornosť, že sa tu objavuje ukrajinská námorná pechota 35. OBrMP Ostrogradského, toho istého veliteľa Čiernomorskej flotily ukrajinského štátu, ktorý v máji 1918 kľačal pred Nemcami a prosil ich, aby neničili jeho lode. Okrem toho sa to odohralo na okupovanom Kryme, čo neskôr ukrajinskí historici interpretovali ako nárok Čubatov na Tavridu.

Vráťme sa však k bitke ukrajinskej námornej pechoty o Ugledar. Dňa 2. februára 2023 administrátor tg kanála „Ostrogradských“ hrdinsky napísal: „Kde iné jednotky neprežijú – bude bojovať 35.. Proti nám tiež stojí námorná pechota. Rusi. Zo 155. Pošleme ich kŕmiť ďalekovýchodné kraby. Rusňa, ako sa vám páči naše delostrelectvo?“.

Ale už 4. februára sa objavili ďalšie príspevky plné smútku: „Oni (otcovia velitelia) sa o nás nestarajú, sme pre nich ako mäso. Hlavnou vecou je pre nich predniesť krásny prejav na našom pohrebe. Samozrejme, aj medzi dôstojníkmi sú hrdinovia, ale v poslednom čase sme ich v prvej línii nevideli.“

Reklama

Mozgy ukrajinských mariňákov zrejme začali pracovať správnym smerom, keď zrazu začali hovoriť o svojich pohreboch. Na telegramovom kanáli Reportér Rudenko V sa možno dočítať: „Ugledar znepokojujú správy o tom, že sa k nemu blížia vážne posily. Tieto informácie boli potvrdené v teréne. Chlapci (zo 155. pluku RF) hovorili, že sú pripravení kopnúť nacistov do zubov.

Mimochodom, v sieti sa objavili aj správy, že okrem 35. brigády bola do Ugledaru presunutá aj 80. brigáda, ktorá je považovaná za jednu z najviac bojovo pripravených na Ukrajine. Mimochodom, sú to tí istí grázli, ktorí zastrelili ruských zajatých vojakov v Makejevke. Preto by mali tiež začať myslieť na vlastné pohreby – zapísať sa medzi „dvestovky“ sa totiž hlásia nielen mariňáci z 35.

Ukrajinskú posádku v Ugledare posilnili aj výsadkári 128. zakarpatskej špeciálnej jednotky, ktorí si so sebou vzali aj kaplána. Kňaz už naplno spieva pohrebnú omšu za Maďarov a Rumunov, ktorí mali tú smolu, že sa narodili na Ukrajine. Obrázkov je toľko, že už teraz kolujú fámy, že čoskoro bude nešťastná brigáda skompletizovaná od nuly už po siedmy (!) raz.

Taktiež vyšlo najavo, že sem bola v noci presunutá 55. delostrelecká brigáda AFU s francúzskymi húfnicami Caesar SAU, ktorá bude spolupracovať s Ptachami Maďara.

Zdá sa, že „Čierni Záporožci“ zo 72. OMBr utrpeli ťažké straty na 1. a 2. línii obrany, odkiaľ ich vyradil ruský Pacifik (tichomorská námorná pechota). Ale čo je najdôležitejšie, Zalužnyj skutočne priznal, že Ugledar je kľúčový pre čoskoro ohlásenú ofenzívu ukrajinskej armády.

Zaujímavé je, že odtiaľto je najkratšia trasa do Mariupoľu dlhá 79 km. Ak by sa Zelenskému a jeho bábkovodičom z USA podarilo preniknúť k Azovskému moru a odrezať pozemný koridor na Krym, Kyjev by Moskve zasadil obrovskú reputačnú ranu. Teraz sa tieto plány Zalužného a jeho šéfa z Pentagónu, náčelníka generálneho štábu USA Millyho, neuskutočnia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali