Biskupi už toho majú dosť. Tvrdý odkaz vláde pre zákaz bohoslužieb. “Na čo sú nam takíto katolíci v politike?! Asi by sme mali pokrstiť Richarda Sulíka”, reaguje bývalý hovorca

Biskupi už toho majú dosť. Tvrdý odkaz vláde pre zákaz bohoslužieb. “Na čo sú nam takíto katolíci v politike?! Asi by sme mali pokrstiť Richarda Sulíka”, reaguje bývalý hovorca

Bratislava 25. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/TK KBS/Foto:Pixabay, TASR-Jakub Kotian)

 

Po tlačovom brífingu, na ktorom bol oznámený nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb, sa slovenskí katolícki biskupi, členovia KBS, stretli online a následne požiadali Tlačovú kanceláriu KBS o publikovanie spoločnej reakcie, ktorú prinášame v plnom znení:

kostol
Ilustračné foto

“Opätovný lockdown je veľkým sklamaním. Konferencia biskupov Slovenska od začiatku pandémie podporovala tak dodržiavanie opatrení, ako aj očkovanie pre všetkých, ktorým to zdravotný stav dovoľuje. Pretože nám záleží na každom ľudskom živote, na situácii nemocníc a pretože vidíme vyčerpanie zdravotníkov, prijali sme už mnoho obmedzení a trpezlivo všetkých motivujeme k zodpovednosti.

Reklama

Bol však daný prísľub, že verejné slávenie bohoslužieb už nebude zakázané. Lockdownu aj plošnému zákazu verejných bohoslužieb bolo možné sa vyhnúť. Sme veľmi roztrpčení, že k nemu opätovne dochádza. Plošný zákaz verejných bohoslužieb nepovažujeme za primeraný v situácii, keď zostáva množstvo iných oblastí života otvorených – a žiadame jeho čo najskoršie odvolanie. Pohľad do susedných krajín, ktoré dôsledne rešpektujú náboženskú slobodu ukazuje, že aj tu existujú iné riešenia.”

Možno konštatovať, že konečne nie sú biskupi ticho. Rezonujú však ich slová o tom, ako podporovali “očkovanie u všetkých, ktorým to zdravotný stav dovoľuje”. Vyviňujú sa azda? Azda už čítajú aj o fatálnych prípadoch ľudí, ktorí dopadli zle po očkovaní?

Reklama

Zarážajúce je, že nehovorili nič k tomu, keď ešte tento týždeň smeli do chrámov len očkovaní a prekonaní. Čo ak chceli ísť aj tí, ktorí sa kvôli nejakým predispozíciám nemohli dať zaočkovať? A hoci aj z etických dôvodov…

A práve pred novovyhláseným lockdownom sa začal šíriť sociálnymi sieťami tohtotýždňový prípad dievčatka s Downovým syndrómom, ktoré do jedného z kostolov v Bratislave nepustili, lebo nie je očkovaná. Nezaočkované Dieťa. Dievčatko začala zo zúfalstva a s plačom kopať do dverí, kvôli čomu jej po skončení omše kňaz odmietol podať sv. prijímanie:

“Do kostola denne chodí mladé dievčatko (13-14-ročné) s Downovým syndrómom. V pondelok ju do kostola nepustili – nie je zaočkovaná. Stála pred kostolom a srdcervúco plakala so slovami: “Nemôžem ísť za Ježišom!”, “Nemôžem mať Ježiša!” “Nemôžem prijať Ježiša!”… Ľudia podobne nevpustení do kostola – nezaočkovaní ju pred kostolom utišovali, že po svätej omši im iste dovolia prijať “Ježiša”. Ona sa na chvíľu utíšila, ale znovu jej vyhŕkli slzy a opakovala to isté. V jednom momente to už na ňu tak doľahlo, že slabo kopala do dverí a plakala. Ľudia ju však náhle upokojili a spolu ticho čakali na prijatie Eucharistie, po odchode posledného zaočkovaného z kostola.

Aké však bolo rozčarovanie prítomných, keď kňaz odmietol podať mladému dievčaťu sväté prijímanie so slovami, že spáchala hriech, pretože búchala do dverí….

Samozrejme známi “aktívni veriaci” z farnosti tiež nezostali bokom a ešte jej naložili, prečo ešte nie je zaočkovaná a aby povedala mame, že ju má nechať urýchlene zaočkovať…. Takí sme my kresťania – neľútostní vlci v baránkovom rúchu, ktorí nemajú s nikým zľutovanie! My svoju vieru iba predstierame. Veď Boh je láska a nie kat! Na druhej strane by sme si mali zobrať všetci príklad z ozajstnej viery tohto dievčatka, ktoré bolestne prežíva deň bez Eucharistie.”

Reklama
Smutné je, že očkovanie práve naši biskupi propagovali úplne extrémne. Košický arcibiskup Bernard Bober ako jeden z prvých svietil na bilboardoch po celom Slovensku so sloganom “Vakcína je sloboda”. Veľmi odvážne, keď ešte ani neboli dostačujúce údaje o dôsledkoch tohto nového typu vakcín, čo podľa mnohých vakcínou ani nie je korektné nazývať. A teraz im nevadilo podmieňovanie účasti na sv. omši očkovaním…

Ozývajú sa konečne ďalší. Cirkevný právnik: Útok proti eucharistii je tak očividný, že mi pripomína obdobie Tridentského koncilu (1545–1563)

Žiadna virtuálna svätá omša katolíkom nenahrádza osobnú účasť. V reakcii na nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb to uviedol kňaz a bývalý spišský vikár Ján Duda na sociálnej sieti.

Anton Ziolkovský
Na snímke Anton Ziolkovský

Nad informáciou, že od štvrtka nemá slúžiť sväté omše pre neho zverených veriacich, a že ich má odslúžiť iba prostredníctvom sociálnych sietí, vyjadril rozhorčenie aj bývalý hovorca biskupov Slovenska Anton Ziolkovský.

“Pripomínam, že je to už po tretí raz, čo sú sväté omše takto zakázané. Neviem, či existuje krajina, v ktorej by sa toto mohlo stať,” povedal Ziolkovský.

Pripomenul, že výnimky platia pre krst a pohreby, nie však pre sväté omše.

Reklama

“Nijaká virtuálna svätá omša katolíkom nenahrádza osobnú účasť. Virtuálna svätá omša môže byť duchovným povzbudením, ale nemôže nahradiť osobnú účasť,” doplnil Duda.

Zároveň tvrdí, že súčasný útok, v poradí už tretí, proti eucharistii, je tak očividný, že mu pripomína obdobie Tridentského koncilu (1545–1563).

Vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), aby prehodnotil svoje rozhodnutie a zaradil katolíkom výnimku pre realizáciu svätej omše v obmedzenom režime, napríklad ako to bolo doteraz.

 

Ziolkovský k Hegerovi a Matovičovi: Na čo sú nám takíto katolíci v politike?!

Kňaz Anton Ziolkovský na sociálnej sieti v pondelok (22. 11.) uviedol, že chápe okolnosti, keď je potrebné vykonať prísne opatrenia. Tvrdil však, že znemožniť veriacim pristupovať ku sviatostiam a zavrieť pre nich kostoly, je červená čiara. Poznamenal, že cirkvi sa v pandémii doteraz správali zodpovedne, podporovali opatrenia a povzbudzovali k očkovaniu. Zároveň začiatkom týždňa uviedol, že očakáva, že hoci s obmedzeniami, ale vianočné sväté omše za účasti veriacich sa budú sláviť v každom kostole na Slovensku.

No a červená čiara bola napokon vytýčená:

“Som sklamaný a nahnevaný. Všetci vieme, že je potrebné obmedziť sociálne kontakty a prijali by sme dočasne aj tvrdšie opatrenia ako režim OP, nie však úplné obmedzenie verejných bohoslužieb.

Predseda vlády Eduard Heger je spolu so svojim predchodcom Igorom Matovičom zodpovedný za toto bezprecedentné a opakované obmedzovanie náboženskej slobody.

Je to smutné konštatovanie, ale duchovné veci ako by nemali pre spoločnosť nijakú hodnotu.

Reklama

Aktuálne v Rakúsku, v druhej vlne v Nemecku či vo Francúzsku kostoly zostali otvorené. Sloboda a solidarita vo vzťahu ku školám použila veto a školy budú fungovať ďalej. Asi by sme mali pokrstiť Richarda Sulíka. Na čo sú nám takíto katolíci v politike?”

Veriaci budú mať počas nasledujúceho obdobia lockdownu zakázanú skupinovú účasť na bohoslužbách. Heger potvrdil, že individuálna pastoračná činnosť zostane povolená, teda veriaci budú môcť ísť na spoveď alebo na individuálne prijímanie.

“Taktiež bude možné organizovať online sväté omše,” povedal predseda vlády s tým, že istý počet ľudí, ktorý bude na tento účel potrebný, bude taktiež povolený.

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali