Amnestia na Ukrajine sa nevzťahuje na Domobranu Majdanu

Amnestia na Ukrajine sa nevzťahuje na Domobranu Majdanu

Kyjev 17. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Amnestia sa nevzťahuje na prípady, v ktorých sa vyšetrovanie začalo po 2. februári

Prívrženci ukrajinskej opozície sa v rámci plnenia dohody s ukrajinskou vládou stiahli z obsadených administratívnych budov v mestách Ternopiľ, Ivano-Frankivsk, Ľvov, Poltava, ako aj z budovy radnice v Kyjeve. V Kyjeve okrem toho čiastočne rozobrali barikády, čím sa obnovila premávka na cestách v centre Kyjeva.

Reklama
Zdravotníci odnášajú zraneného protestujúceho počas úutoku na kongresové a kultúrne centrum, takzvaný Ukrajinský dom 26. januára 2014 v Kyjeve

Na základe toho generálny prokurátor Viktor Pšonka konštatoval, že nič nebráni tomu, aby nadobudol platnosť zákon o amnestii pre účastníkov masových nepokojov, ktorých zatkli alebo obvinili z trestných činov počas masových protivládnych zhromaždení na Ukrajine od 27. decembra do 2. februára.

Líder opozičnej strany Sloboda Oleh Ťahnybok na margo amnestie uviedol, že pre opozíciu bolo dôležité, aby bolo zastavené “vyšetrovanie začaté v 108 prípadoch proti asi 2000 aktivistom, ktorých by mohli zatknúť prakticky kedykoľvek”.

Reklama

Amnestia sa nevzťahuje na prípady, v ktorých sa vyšetrovanie začalo po 2. februári. Ide napríklad o vyšetrovanie v súvislosti so vznikom polovojenských oddielov Domobrana Majdanu, ktoré začala kyjevská prokuratúra 13. februára. Podobné vyšetrovanie sa začalo aj v Ľvove.

Na otázku, ako chce opozícia chrániť svojich sympatizantov, Ťahnybok uviedol, že “náš tlak na vládu pokračuje”. Konečné víťazstvo opozícia dosiahne len vtedy, ak budú splnené všetky požiadavky Majdanu, zopakoval Ťahnybok. Pripustil, že dovtedy ešte dôjde k zadržiavaniu opozičných aktivistov i pokusom o vyvodenie trestnej zodpovednosti voči nim.

“Nerobíme si žiadne ilúzie. Je nám jasné, že vláda bude aj naďalej podnikať kroky vedúce k zadržiavaniu našich ľudí. Je jasné, že dnešným pozitívnym rozhodnutím sa kauza nekončí,” upozornil Ťahnybok.

 

Protivládne nepokoje na Ukrajine vypukli vlani 21. novembra po tom, ako vláda pozastavila prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ

Reklama

Ako pripomenula agentúra RIA Novosti, od vypuknutia protivládnych demonštrácií na Ukrajine ide už o druhú amnestiu. Prvá sa týkala osôb zadržaných od 21. novembra 2013. Druhá amnestia sa podľa ruskej agentúry týka celkovo 266 osôb.

Protivládne nepokoje na Ukrajine vypukli vlani 21. novembra po tom, ako vláda pozastavila prípravy na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o zóne voľného obchodu a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom.

Opozícia tento kurz odmietla a žiadala demisiu vlády, predčasné prezidentské a parlamentné voľby a pokračovanie v integrácii do európskych štruktúr, pričom vyzvala svojich prívržencov, aby vyšli do ulíc.

Násilnosti na Ukrajine sa ešte viac vystupňovali po tom, ako parlament 16. januára pochybným spôsobom schválil sériu kontroverzných zákonov výrazne obmedzujúcich právo občanov na vyjadrenie protestu. Tri dni po hlasovaní v Kyjeve došlo na hranici vládnej štvrte k prudkým zrážkam medzi bezpečnostnými zložkami a radikálnymi demonštrantami, ktorí začali v Kyjeve i ďalších mestách – najmä na západe Ukrajiny – obsadzovať vládne budovy, pričom niekde došlo aj k zosadeniu provládnych úradníkov.

Pri potýčkach prišli o život najmenej traja ľudia a desiatky utrpeli zranenia.

Reklama

Opozícia ako východisko z tejto situácie vidí návrat Ukrajiny k parlamentno-prezidentskej republike, na čo je ale potrebná zmena ústavy, ktorou by prezident prišiel o časť svojich právomocí. Opozícia svoje návrhy na ústavné zmeny predložila v parlamente, kde vznikla neformálna pracovná skupina, ktorej úlohou je vypracovať a predložiť návrh príslušných zmien.

zf

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali