Americké a saudskoarabské firmy uzavreli dohody za vyše 200 miliárd USD

Americké a saudskoarabské firmy uzavreli dohody za vyše 200 miliárd USD

Rijád 21. mája (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

USA a saudskoarabské firmy uzavreli dohody v hodnote stoviek miliárd USD počas sobotnej (20.5.) návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Rijáde

Exprezident a výkonný šéf Saudi Aramco, v súčasností saudský minister energetiky Chalíd A. Al-Fálih

Štátna ropná firma Saudi Aramco napríklad podpísala s americkými firmami dohody v hodnote 50 miliárd USD (44,73 miliardy eur).

Reklama

Saudský minister energetiky Chálid al-Fálih v tejto súvislosti uviedol, že saudské a americké spoločnosti uzavreli dohody za vyše 200 miliárd USD. Ich cieľom je začať v Saudskej Arábii s výrobou produktov, ktoré krajina doteraz dovážala. Vláda v Ríjáde sa totiž snaží o diverzifikáciu ekonomiky tak, aby nebola závislá len od príjmov z ropy.

Hodnota uzavretých dohôd zároveň ilustruje hlad Saudskej Arábie po zahraničnom kapitále a technológiách, ktoré jej umožnia znížiť závislosť od exportu ropy. Nízke ceny tejto komodity v uplynulých pár rokoch totiž tvrdo zasiahli saudskú ekonomiku. Výsledkom je obrovský rozpočtový deficit.

Reklama

V marci saudskoarabský kráľ Salmán odcestoval do Ázie a jeho delegácia vtedy tiež podpísala zmluvy za stovky miliárd USD s ázijskými firmami, vrátane dohody s Čínou v hodnote 65 miliárd USD.

Rijád v sobotu zároveň predstavil plány na využitie vlastných finančných rezerv, vďaka ktorým upevní ekonomické väzby s USA. Konkrétne, hlavný saudský Public Investment Fund (Verejný investičný fond, PIF) a americká súkromná investičná spoločnosť Blackstone skúmajú návrh na vytvorenie spoločného fondu s kapitálom vo výške 40 miliárd USD na investície do projektov rozvoja infraštruktúry, predovšetkým v USA. To je politický dar Trumpovi, ktorý vyhlásil, že chce obnoviť rozpadajúcu sa infraštruktúru Spojených štátov.

A zároveň súkromný investičný fond Softbank Vision Fund, ktorý má podporu PIF, japonskej skupiny Softbank Group a ďalších investorov, vrátane amerických spoločností Apple a Qualcomm, v sobotu oznámil, že má už 93 miliárd USD na investície do technológií, ako sú umelá inteligencia a robotika. Väčšinu z týchto peňazí Softbank Vision Fund investuje v USA. Saudskej Arábii však umožní prístup k technológiám, ktoré môže využiť na diverzifikáciu ekonomiky.

Ďalším významným úspechom amerických firiem v Saudskej Arábii je aj dohoda konglomerátu General Electric (GE) v hodnote 15 miliárd USD, ktorá zahŕňa aj dodávky tovarov a služieb za 7 miliárd USD. Týka sa celej škály odvetví od zdravotníctva po ropný a plynárenský priemysel.

Rijád, ktorý ročne investuje miliardy do armády, má záujem aj o vybudovanie vlastného zbrojárskeho priemyslu a zníženie dovozu zbraní, takže niektoré dohody sa týkali aj tohto odvetvia. Spoločnosť Lockheed Martin bude napríklad spolupracovať na kompletizácii vrtuľníkov Black Hawk v saudskom závode z dodaných komponentov.

Reklama

 

USA a arabské krajiny Perzského zálivu posilnia boj proti financovaniu terorizmu

Spojené štáty a arabské krajiny Perzského zálivu sa dohodli na zriadení centra, ktoré bude monitorovať financovanie teroristických skupín. Dohodu oznámili dnes v čase, keď prezident USA Donald Trump viedol na návšteve saudskoarabského Rijádu s regionálnymi lídrami rozhovory o bezpečnosti i zbrojných kontraktoch.

Saudská Arábia je prvou krajinou, do ktorej Trump zavítal od januárového nástupu do funkcie. Počas druhého dňa návštevy vystúpi dnes popoludní pred arabskými a moslimskými predstaviteľmi s prejavom o boji proti extrémizmu a terorizmu.

Trump sa dnes zúčastnil na summite lídrov šesťčlennej Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), kde patrili k témam konflikty v Jemene a Sýrii, ako aj vzťahy so šiitským Iránom, ktorý sunnitskí lídri arabských krajín regiónu vnímajú ako hrozbu.

Vrcholná schôdzka sa konala po tom, ako USA a krajiny GCC podpísali memorandum o porozumení o vytvorení centra, ktoré bude sledovať zdroje financovania terorizmu. Podpísaný dokument si pred novinármi vymenili americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Nájif.

Reklama

Trump sa predtým stretol na bilaterálnych schôdzkach s viacerými lídrami z regiónu, medzi ktorými boli bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa a katarský emir Tamím ibn Hamad as-Sání.

Šéf Bieleho domu prisľúbil Bahrajnu, v ktorom sídli 5. flotila námorných síl USA, že v jeho vzťahoch s terajšou americkou vládou nedôjde k “žiadnemu napätiu”. To vzniklo medzi Manámou a Washingtonom po tom, ako Trumpov predchodca Barack Obama kritizoval zákrok voči proreformným protestom v Bahrajne v roku 2011.

S výhľadom na tvorbu pracovných miest v USA a bezpečnosť v regióne Perzského zálivu Trump pred stretnutím s katarským emirom uviedol, že s ním bude hovoriť o “nákupe množstva krásneho vojenského zariadenia”.

“Pretože nikto to nerobí ako Spojené štáty,” vyhlásil Trump.

Pri rozhovore s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím Trump prijal pozvanie na návštevu severoafrickej krajiny. Americký prezident označil Sísího za “môjho priateľa”, pokým egyptský líder nazval Trumpa “jedinečnou osobnosťou, ktorá je schopná urobiť nemožné”, na čo Trump reagoval: “Súhlasím.”

Trump neskôr v priebehu dňa vystúpi pred účastníkmi Arabsko-islamsko-amerického summitu, na ktorom sa zídu predstavitelia 55 krajín.

Očakáva sa aj jeho vystúpenie pri príležitosti slávnostného otvorenia Globálneho centra pre boj proti extrémistickej ideológii so saudskoarabským kráľom Salmánom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali