Albánci sa v slovanskom Macedónsku pokúšajú vytvoriť svoj tretí štát v Európe za pomoci „sakrálnej obete“? Macedónci sú na nohách!

Albánci sa v slovanskom Macedónsku pokúšajú vytvoriť svoj tretí štát v Európe za pomoci „sakrálnej obete“? Macedónci sú na nohách!

Skopje/Priština/Belehrad/Moskva 28. apríla 2017 (HSP/Foto: TASR/AP)

 

Kosovsko-albánske šovinistické hnutie Sebaurčenie vyzvalo „medzinárodné spoločenstvo, teda USA a ich satelity, aby nedovolili inštalovanie – ako sa vyjadrili – „proruskej diktatúry“ v Macedónsku. Sebaurčenie vyzvalo vládu v kosovskej Prištine i albánskej Tirane, aby prijali opatrenia a „zachránili Albáncov v Macedónsku“.

Muž je opretý o policajné vozidlo počas potýčok medzi demonštrantmi a políciou pred budovou parlamentu v Skopje

Podľa kosovskoalbánskych šovinistov v macedónskom Skopje „profašistická falanga obkolesila parlament, napadla naň a vyzvala k násiliu nad Albáncami a macedónskymi sociálnymi demokratmi“. Takto pohrobkovia teroristickej albánskej UCK komentovali udalosť z 27. apríla, keď do macedónskeho parlamentu i priamo do jeho rokovacej sály vtrhli občania z hnutia „Za jednotné Macedónsko“ protestujúci proti skutočnosti, že sa „kôň Sorosa“ a šéf  macedónskych sociálnych demokratov Zaev spolu s troma albánskymi stranami a programom vedúcim k rozpadu Macedónska pokúsili uchopiť moc v štáte. Momentálne nie je jasné, či sa na akcii protestujúcich zúčastnili aj provokatéri z opačnej strany, ako to obyčajne býva, s úmyslom zdiskreditovať protesty.

Reklama

Kto boli muži s maskami?  Vyhrážky:  „Ak zomrie Sela, zomrie aj slovanské Macedónsko!“

Pri vpáde davu do rokovacej sály macedónskeho parlamentu boli zranení niektorí poslanci Zaevovej sociálnej demokracie, vrátane samotného Zaeva, ako aj poslanec Aliancie pre Albáncov Zijadin Sela, ktorý sa nachádza v nemocnici. Na sociálnych sieťach sa objavila neoverená informácia, že vraj Sela bojuje o život. V každom prípade, fotografia Selu, ako leží so zakrvavenou tvárou na dlážke v parlamente, rozbesnila albánske internetové stránky. Stúpa počet Albáncov, ktorí sa vyhrážajú štátnym prevratom i občianskou vojnou, ak Sela zomrie: „Očakávame občiansku vojnu, ak Sela zomrie,“ objavilo sa po albánsky na twitteri. Na facebooku zasa ktosi napísal: „Ak zomrie Zijadin Sela, zomrie aj slovanské Macedónsko.“ Otázne je, či si tretia strana, ako to bolo na ukrajinskom Majdane i mnohokrát predtým, nevybrala albánskeho poslanca Selu ako takzvanú „sakrálnu  obeť“, aby z neho urobila albánskeho martýra a vyprovokovala nepokoje i novú vojnu na Balkáne. Veď medzi útočiacimi boli v parlamente aj mnohí, ktorí mali masky na hlave a nie je vylúčené, že nevedia hovoriť ani po macedónsky, ba dokonca ani po albánsky. Aj v Kyjeve pri prevrate v roku 2014 útočili v maskách aj mnohí násilníci, ktorí sa dorozumievali po anglicky a ináč, než po ukrajinsky, či rusky.

Reklama

Srbskí analytici: Na vine sú Brusel, EÚ a NATO

Dramatické udalosti  v Macedónsku pritiahli, prirodzene, aj pozornosť srbskej verejnosti. Analytik Dragomir  Anđelković v srbskej televízii Pink povedal, že ide o pokus albánskych síl roztrhať Macedónsko: „Zaev je pripravený dať im všetko, nerozmýšľajúc o budúcnosti štátu. Albánsky separatizmus dostal krídla po tom, čo bol Ramuš Haradinaj (najkrvavejší veliteľ teroristickej kosovskoalbánskej UCK, neskôr premiér Kosova… – pozn.  red.) pustený na slobodu. Sú pripravení bojovať a macedónsky národ – ako každý na svete, si neželá prizerať sa, ako zaniká jeho štát. Ak sa dopustí, aby Albánci rozhodovali o veciach, Macedónsko sa rozpadne,“ nazdáva sa Anđelković.

Srbský odborník pre otázky bezpečnosti Srđan Perišić  sa domnieva, že Albánci sa pustili do vytvárania tretieho albánskeho štátu a majú podporu Západu i NATO, ináč by sa neodhodlali na takýto krok: „Západ ich prijal ako svoj hlavný faktor. Sme svedkami zrážok a násilia v Macedónsku, pretože niektorých zaujímajú iba funkcie a peniaze,“ hovorí Perišić.  Perišić si myslí, že Albánsko si praje intervenciu Západu, ale len vtedy, ak je v jeho prospech: „Snažia sa, aby konfliktnou politikou vyprovokovali Západ takto reagovať. Za tento konflikt sú zodpovední EÚ a Brusel,“ dodal Perišić.

Analytik Tomi Naumovski hovorí, že Macedónsko už nebude také, aké bolo a že štátny prevrat ničí samotný štát: „Toto od základu likviduje Macedónsku republiku . Som šokovaný, pretože som sa nádejal, že členovia určitých strán majú aspoň trochu rozumu. Podľa Naumovského by sa situácia stabilizovala vyhlásením výnimočného stavu.

Západ si našiel zradcu Zaeva a Albáncom v Macedónsku dal signál: Nastal čas!

Reklama

Bývalý podpredseda Republiky srbskej Emil Vlajki vyhlásil, že Západ sa nedvojzmyselne snaží v čo najkratšom čase vytvoriť „Veľké Albánsko“ a že dal Albáncom v Macedónsku signál, že nastal vhodný moment: „Našli si macedónskeho „Quislinga“ Zaeva, ktorý  sa na príkaz svojich západných pánov rozhodol – v spolupráci s Albáncami – rozdeliť Macedónsko na dve časti. Zaev svojím  falošným programom dokázal oklamať národ, aby hlasoval zaň. Ale keď zverejnil svoj skutočný, zradcovský  program, macedónsku verejnosť to postavilo na nohy a ona je väčšinou v tejto krajine. Šťastím je, že macedónsky prezident  Ivanov ihneď pochopil, o čo ide, odmietal dať Zaevovi poverenie zostaviť vládu a chrabro odolal tlakom Západu. V súčasnosti uskutočňuje Západ v Macedónsku ten istý krvavý postup, ktorý robil aj v Juhoslávii, Bosne a Hercegovine a v Srbsku, vyvoláva rozpad a vytváranie moslimských celkov. Pre americké geostrategické ciele je pripravený vyvolať na Balkáne novú občiansku vojnu. Možno sa teraz kríza v Macedónsku nejako vyrieši, ale to nebude dlho trvať,“ povedal Emil Vlajki.

Rusko: Pokus opozície o puč bol dopredu skoordinovaný so Západom

K udalostiam v Macedónsku sa oficiálne vyjadrilo aj Rusko. O Zaevovi a jeho albánskej koalícii ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že „opozícia, ktorá prehrala v parlamentných voľbách (tie vyhrala Gruevského strana VMRO-DPNE – pozn. red.) sa 27. apríla fakticky pokúsila násilne prevziať moc v štáte, a to volením predsedu parlamentu pri hrubom porušení procedúr“.

Ministerstvo Sergeja Lavrova si tiež všimlo, že „oficiálni predstavitelia EÚ, radu európskych štátov i USA, ihneď blahoželali novému „predsedovi parlamentu“, bývalému veliteľovi proalbánskej, takvanej  „Národnooslobodeneckej armády“. Takáto blesková, koordinovaná reakcia nepochybne svedčí, že udalosť bola skôr naplánovaná, s tichým vedomím „zahraničných kurátorov“ macedónskej opozície. To znovu potvrdzuje tézu, že hlavnou príčinou terajšej vnútropolitickej krízy v Macedónskej republike je mimoriadne hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí tejto krajiny. Sme svedkami neskrývanej manipulácie s vyjadrením vôle občanov s cieľom odstrániť od moci zákonnú vládu.“  Ruské ministerstvo zahraničia napokon konštatovalo, že  „v situácii, ktorá vznikla, môže byť adekvátne riešenie nájdené iba cestou vnútromacedónskeho dialógu v súlade s ústavou a zákonmi.“

Macedónsko 2017 ako Juhoslávia 1999? Bude mať Rusko silu pomôcť?

Reklama

Takéto riešenie by bolo možné, keby dialóg prebiehal medzi dvoma kultivovanými, civilizovanými a čestnými stranami. Ak však majú byť jednou zo strán „dialógu“ albánske klany kryté svojimi patrónmi na Západe, ktorí poznajú len zákon džungle a právo silnejšieho, nie je vylúčené, že o chvíľu bude aj Macedónsko nútené prosiť o možnosť zjednotiť sa s Ruskom, ako to urobila srbsko-čiernohorská Juhoslávia v roku 1999 počas bombardovania štátmi NATO.

Vladimír Mohorita

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali