Ako to včera bolo s odvolávaním Matoviča? Kto sa teda s kým dohodol?

Ako to včera bolo s odvolávaním Matoviča? Kto sa teda s kým dohodol?

Bratislava 5. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Jakub Kotian)

 

V utorok nebol v parlamente odvolaný financpremiér Igor Matovič. Bola to od viacerých aktérov nejaká zvláštna hra. Aká? To najlepšie prezradia ich vlastné slová. Pozrime sa, čo vlastne jednotliví účastníci tejto hry povedali

Igor Matovič
Na snímke tabuľa počas hlasovania na 72. schôdzi NRSR o odvolaní ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) v Bratislave 4. októbra 2022

Richard Sulík

Predseda strany SaS Richard Sulík zvolal po neúspešnom odvolávaní Matoviča tlačovú konferenciu, na ktorej povedal, že Matovič nebol odvolaný kvôli Tarabovcom: „Vládne tu OĽaNO so Sme rodina a s fašistami. Je to úplne jasné a ja som veľmi zvedavý, čo spravia tí ľudia, ktorí hovorili, že pre nich také niečo neprichádza do úvahy, lebo práve to sa deje. Nielen pri samotnom odvolávaní, ale aj zákony, ktoré boli dnes poschvaľované, tak naozaj Tarabovcom išla karta.

Reklama

Dovoľte mi pripomenúť: šiesteho júla sme po zasadnutí rozšírenej a mimoriadnej republikovej rady poslali premiérovi a našim bývalým koaličným partnerom list, v ktorom sme im oznámili, že odchádzame z koalície, a že potom, ako Igor Matovič opustí vládu, sme pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve.

Vtedy sme dali čas do konca augusta, Igor Matovič bol príliš prilepený na svojej stoličke, preto sme opustili aj vládu. Toto bol z našej strany nateraz posledný pokus dostať Igora Matoviča z vlády, pretože tento človek je pôvodcom veľkej väčšiny problémov vlády aj koalície – sami sme to zažili – a samozrejme, aj problémov Slovenska.

Reklama

Naši bývalí koaliční partneri plus niektorí fašisti sa rozhodli držať Igora Matoviča vo funkcii. My sme vraveli, že ak by mal byť odvolaný, tak oznámime premiérovi a stranám OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí, že sme pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve. Toto sa nestalo, Igor Matovič odvolaný nebol, a preto chcem tu veľmi jasne povedať, že stranu SaS sú snahy vrátiť sa do tejto vlády uzavreté.

Nebudeme sa o to viac pokúšať. Naozaj sme spravili všetko, čo bolo v našich silách, ale bohužiaľ, lepidlo medzi zadkom Igora Matoviča a jeho stoličkou je omnoho silnejšie a podržalo ho mnoho takých ľudí, od ktorých my by sme rozhodne žiadnu podporu nechceli. To znamená, že naše snahy vrátiť sa do vlády sú uzavreté a zo strany SaS sa stáva riadna, tvrdá opozičná strana. Za návrhy, ktoré sa nám budú pozdávať, ktoré budú v súlade s naším programom, budeme hlasovať, a za žiadne iné. Zároveň oznamujem, že sme pripravení rokovať o predčasných voľbách.“

 

Tomáš Taraba

Nezávislý opozičný poslanec Tomáš Taraba, ktorý spolu s Štefanom a Filipom Kuffovcami nehlasoval za odvolanie Matoviča, čím jeho odvolanie zablokoval, to vidí tak, že Sulík tým, že povedal, že keby bol Matovič odvolaný, chcel sa vrátiť do vlády, vlastne priznal, že chcel opozíciu zneužiť na svoju hru:

„Richard Sulík práve priznal na tlačovej konferencii po hlasovaní, že už sa nechce vrátiť do vlády, že chce byť tvrdou opozíciou a je ochotný rokovať o predčasných voľbách.

Reklama

Dámy a páni, toto je historický moment, pretože práve Richard Sulík priznal, že celý čas som mal pravdu ja, keď som hovoril, že Richard Sulík nám podhodil hlasovanie o Matovičovi len preto, aby sa on vedel vrátiť do vlády.

Nič iné neprinútilo Richarda Sulíka priznať farbu. Nič iné nemohol povedať ako to, že sa vracia do opozície, ako to, že prvýkrát je ochotný sa baviť o predčasných voľbách, ako to, že ja som tú jeho hru prečítal.

Pred štyrmi mesiacmi tí istí politici, ktorí dnes chceli Richardovi Sulíkovi pomôcť sa do vlády vrátiť, hlasovali proti zákonom, pri ktorých Sulík povedal, že ak prejdú, on odíde z vlády, Chceli mu pomôcť vtedy, chceli mu pomôcť teraz. Považujem za absolútne zvrátené, že niekto od konzervatívnych politikov očakáva, že Gröhlingovi, Kolíkovej, Sulíkovi s Dostálom budú pomáhať vrátiť sa do vlády.“

Schôdzu neotvorili ani na druhý pokus, poslanci sa zídu opäť v utorok
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Tomáš Taraba

Taraba ďalej uviedol, že Sulík Pellegriniho a spol. „zapálil ako fakle“. „Priznal to, čo oni na verejnosti priznať nechceli. Celá táto hra Sulíka bola len o tom, aby si s Hegerom mohli znovu sadnúť za stôl, S tým Hegerom, ktorý je rodina s pánom Drobom. Viete kto podporuje Drobu na VÚC v Bratislave? Je to Erik Tomáš, existujú fotky ako sa zhodli Hlas a SaS, že Droba je najlepší kandidát. Táto línia SaS-Hlas, táto liberálna koalícia, ktorá tu vznikla, sa naplno teraz prejavila pri tomto hlasovaní.

Dámy a páni, vďaka mne a hlasom ľudí, ktorí odmietli SaS a liberálom naskočiť na túto hru, bude teraz šanca, že konečne sa posunieme k predčasným voľbám. Pretože teraz Richard Sulík priznal, o čom to celé bolo.

Reklama

Politiku treba vedieť robiť, a nielen vykrikovať z ampliónov. Politika je o ťažkej taktike a som veľmi rád, že sme tú taktiku ustáli. Chcem veriť, že Richard Sulík ukáže teraz na schôdzi pri hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde, že on je naozaj opozíciou.“

Taraba svoj postoj zhrnul slovami: „Ďakujem veľmi pekne Richardovi Sulíkovi za to, že vyšiel s farbou von, a že vlastne nasvietil na všetkých tých v opozícii, ktorí sú v podstate komplicmi v tejto jeho hre, ktorá mu nevyšla.“

 

Ostatní

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) o teraz už neaktuálnej teoretickej možnosti návratu SaS do vlády v prípade odvolania Matoviča naznačila, že taká možnosť nikdy neexistovala, lebo by so Sulíkom a spol. ostatní členovia pôvodnej koalície o novej koalícii jednoducho nerokovali: „Nikam by sa (SaS) nevrátili. Nie preto, že by nechceli, ale nikto by ich nevolal.“

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini uviedol: „Som zvedavý, ako sa v druhom čítaní k novele Ústavy z dielne Borisa Kollára, ktorá má umožniť predčasné voľby aj rozhodnutím parlamentu alebo referendom, postavia kolegovia z SaS, ktorí vyhlásili, že sa stávajú riadnou súčasťou opozície, čo ma samozrejme nesmierne teší, ale až ich kroky, až ich konkrétne hlasovania ukážu, či tieto svoje slová budú aj držať a budú sa tak aj v skutočnosti správať, nie len o tom hovoriť.“

Predseda hnutia Republika, europoslanec Milan Uhrík: „Že Matovičovo odvolanie neprešlo v podstate len o tri hlasy, je veľmi smutné, najmä preto, lebo opozícia mala dostatočný počet hlasov. Mňa osobne najviac sklamal postoj Tarabovcov, ktorí majú na facebooku najsilnejšie reči, najviac kriku robia, keď majú príhovor na námestí, ale keď príde na hlasovanie, tak podržia Matoviča. Tá ich logika, že „chceme koniec vlády, a preto podržíme Igora Matoviča vo vláde“ nedáva zmysel. To sú rozprávky pre malé deti

Podľa môjho názoru – ale to sa, samozrejme, preukáže až neskôr – za tým bola nejaká zákulisná dohoda. Neviem či finančná, alebo im niekto sľúbil, že ich potom zoberie na kandidátku, alebo výmena za to, že prejdú nejaké ich vlastné návrhy zákonov, alebo niečo iné, ale som presvedčený, že za tým určite musela byť nejaká dohoda, pretože toto nemá žiadnu politickú logiku.

Strašiť tým, že ak odvoláme Matoviča, sa dostane do vlády naspäť SaS, je absurdné. Čo máme teraz robiť? A dokedy máme držať Matoviča vo vláde, aby sa tam nevrátila niekedy SaS? Takto sa jednoducho nedá rozmýšľať, držať najhoršiu vládu v histórii iba preto, aby sa tam nevrátila SaS. V politike musíme robiť krok za krokom. Ak odvoláme Matoviča, na ďalší krát odvoláme Hegera a budú predčasné voľby.

Podľa môjho názoru sa Tarabovci boja predčasných volieb, pretože vedia, že by sa do parlamentu už nedostali a preto hrajú o čas.“

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali