Ajax Amsterdam zaskočil Juventus a po 22 rokoch je v semifinále

Ajax Amsterdam zaskočil Juventus a po 22 rokoch je v semifinále

Bratislava 17. apríla 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alessandro Di Marco/ANSA via AP)

 

Futbalisti Ajaxu Amsterdam prekvapujúco postúpili do semifinále Ligy majstrov 2018/2019. Po minulotýždňovej domácej remíze 1:1 zvíťazili v utorkovej odvete na štadióne Juventusu Turín 2:1. Medzi najlepších štyroch sa dostala aj Barcelona, ktorá na Camp Nou zdolal Manchester United 3:0

Cristiano Ronaldo z Juventusu Turín strieľa gól počas druhého zápasu štvrťfinále Ligy majstrov Juventus Turín – Ajax Amsterdam

Juventus sa dostal do vedenia zásluhou Cristiana Ronalda, ale hostia vzápätí odpovedali Donnyho van de Beeka. Rozhodujúci gól strelil v druhom polčase kapitán Matthijs de Ligt. Ajax sa predstaví v semifinále LM prvýkrát od roku 1997. Jednoduchšie to mali Barcelončania, ktorí po 20 minútach viedli po zásahoch Lionela Messiho. Tretí gól pridal v druhom polčase Philippe Coutinho. United sa v dvojzápase nezmohli ani na jeden gól, minulý týždeň na Old Trafford podľahli 0:1.

Reklama

V Turíne mohli ísť do vedenia prekvapujúco hostia. Po ukážkovej kombinácii sa lopta odrazila k Van de Beekovi, ten však prestrelil. Vzápätí na opačnej strane spoza veľkého vápna vypálil Dybala, ale vytiahol sa brankár Ajaxu Onana. V 28. min už bol prikrátky na hlavičku Cristiana Ronalda. Portugalský kanonier si nabehol na rohový kop Pjaniča a po zmätkoch v obrane hostí bez ťažkostí otvoril skóre. Jeho zásah odobril aj VAR. Juventus sa netešil dlho. Už o sedem minút sa dostal za obranu domácich Van de Beek a napravil svoje zaváhanie z úvodu duelu – 1:1.

Po zmene strán mohli hostia dokonať obrat. V 52. min si po krídle zbehol do šestnástky Ziyech, ale Szczesny jeho pokus zlikvidoval. Ajax sa slávneho súpera nebál a pokračoval v odvážnom výkone. Van de Beekovu strelu vytesnil Szczesny, Tadičovu prihrávku na Ziyecha, do stopercentnej príležitosti, v poslednej chvíli pokryl Pjanič, ale hostia sa napokon dočkali. V 67. minúte zahral rohový kop Schöne a najvyššie vyskočil kapitán De Ligt, ktorý sa postaral o postupový zásah Amsterdamu. Nevýrazný Juventus mohol inkasovať aj o desať minút. Neres si nabehol za obranu, ale minul.

Reklama

Napriek tomu sa nepoučil a od tretieho gólu ho zachránilo iba ofsajdové postavenie zakončujúceho Ziyecha. Iskierku nádeje vykresala pre Juventus neprehľadná situácia v pokutovom území, ale rozhodca Turpin po konzultácii s VAR neodpískal ruku hosťujúceho obrancu a pochoval tohtosezónne ambície Turínčanov na celkové víťazstvo.

Barcelona sa neuspokojila z náskoku 1:0 z prvého zápasu a začala aktívne. V 11. minúte spadol v pokutovom území United Rakitič, rozhodca Brych po konzultácii s VAR neodpísal pokutový kop. Domáci sa však tešili už o päť minút neskôr. Young spravil pri rozohrávke chybu, loptu ukoristil Messi, ktorý využil voľný priestor a spoza šestnástky technicky obstrelil De Geu – 1:0. Otrasení hostia vzápätí inkasovali aj druhýkrát. Fred nedokázal “upratať” loptu, k nej sa opäť dostal Messi a jeho pokus prepadol popod De Geu. “Blaugranas” mohli pridať aj tretí gól a definitívne rozhodnúť, ale tentokrát De Gea vynikol, keď reflexívne vyrazil strelu Sergiho Roberta z bezprostrednej blízkosti do odkrytej brány.

V druhom polčase sa hralo medzi šestnástkami. Domáci v úvode nevyužili rohový kop a na opačnej strane nepochodil ani Manchester. Fanúšikovia Barcelony sa predsa dočkali. V 61. min Alba sklepol Coutinhovi, ten do tretice prekonal De Geu spoza šestnástky a definitívne rozhodol o postupe Barcelony do semifinále.

 

Odvetné zápasy štvrťfinále LM 2018/2019 – sumáre:

Reklama

FC Barcelona – Manchester United 3:0 (2:0)

Góly: 16. a 20. Messi, 61. Coutinho, rozhodoval: Brych (Nem.), ŽK: Suarez (Barcelona)

Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto (71. Semedo), Pique, Lenglet, Alba – Rakitič, Busquets, Arthur (75. Vidal) – Messi, Suarez, Coutinho (81. Dembele)

Manchester: De Gea – Jones, Lindelöf, Smalling, Young – McTominay, Fred, Pogba – Lingard (80. Sanchez), Rashford (73. Lukaku), Martial (65. Dalot)

/prvý zápas: 1:0, Barcelona postúpila do semifinále/

Reklama

 

Juventus Turín – Ajax Amsterdam 1:2 (1:1)

Góly: 28. Ronaldo – 34. Van de Beek, 67. De Ligt, rozhodoval: Turpin (Fr.), ŽK: Can, Ronaldo (obaja Juventus)

Juventus: Szczesny – De Sciglio (64. Cancelo), Rugani, Bonucci, Alex Sandro – Emre Can, Pjanič, Matuidi – Bernardeschi (80. Bentancur), Dybala (46. Kean), Ronaldo

Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Mazraoui (11. Sinkgraven, 82. Magallan) – Schöne, De Jong – Ziyech (88. Huntelaar), Van de Beek, Neres – Tadič

/prvý zápas: 1:1, Ajax Amsterdam postúpil do semifinále/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali