Africa Eco Race 2018 skončila

Africa Eco Race 2018 skončila

Afrika 15. januára 2018 (HSP/Haro007/Foto:Allessio Corradini)

 

Čoraz populárnejšia púštna rally, jedna z troch pravidelných a vytrvalostných na svete, sa skončila. Je známa vysokou športovou úrovňou, férovým prístupom organizátorov a skutočným dobrodružstvom.

Až 80 motoriek, automobilov, bugín a kamiónov sa vydalo na trasu plnú nástrah z Monaka do Dakaru. Trasa krížom cez Saharu viedla územím Maroka, bývalej Západnej Sahary, Mauretánie a Senegalu. Prvá polovica končí na pieskovom polostrove pri Mauretánskej hranici, v marockom vojenskom meste Dhakla. Deň oddychu strávil Maťo Benko na 4. mieste celkovo a očakával sa jeho útok na bedňu. Nezlomný a zranený Jano Zaťko okupoval 11. priečku.

Reklama

 

Reklama

Maťo mal šance na postup vpred. Potom, čo zradila technika jedného z favoritov Pala Ullevalsetera (NOR), ostali priamymi súpermi ambiciózneho Slováka Ceci (ITA), A. Oliveira (POR) a R. Oliveira (POR). Jazdci Ceci a A. Oliveira patria k širšej svetovej špičke a išli svoj vlastný závod. Zosadiť z boja o prvenstvo ich mohla jedine porucha techniky, fatálny pád, alebo ťažké pochybenie v navigácii. R. Oliveira je od Maťa mierne rýchlejší, ale horšie naviguje. Taktika oboch spočívala v čakaní na chybu súpera. To, samozrejme, neznamenalo jazdu na pol plynu a nešportové taktizovanie. Na zaváhanie kohokoľvek vyčkávala svorka ďalších pretekárov v poradí.

 

Zakladateľ rally René Metge a technický riaditeľ Jean Louis Schlesser nachystali v ročníku 2018 veľmi ťažké trate etáp. Druhá polovica bola už iba o piesku, mäkkých dunách, so šialene dlhými časovkami. Náročnosť gradovala, 9., 10. a 11. etapa znamenali vrchol výdrže ľudí a techniky. Konkrétne 10. meranú časovku označili ostrieľaní účastníci za šialenú. Aj preto mali možnosť obísť najťažšiu dunovú pasáž po pieskových cestách, za cenu vysokej penalizácie. Štartové pole postupne redlo a boj sa zúžil na najlepších, čo mali zároveň najmenej smoly.

Pre Maťa Benka nastal zlom v 7. etape (slučka okolo Chami). R. Oliveira sa dostal do problémov a náš reprezentant vyhupol na pódiovú priečku. Síce strácal na 3. mieste viac ako 3 hodiny na Cecciho a 2 hodiny na A. Oliveiru, no zároveň získal náskok vyše hodiny na R. Oliveiru. Rozumnou jazdou si udržiaval bronzovú priečku až do kritickej 10. etapy.

Reklama

 

Pred štartom na Eco Race 2018 sa uvoľnila jedna nová KTM 450 Rally Replica v Prahe. V tomto roku ich bol nedostatok, no Ivan Jakeš odriekol Dakar 2018 a tak motorku odkúpil Maťo Benko. Mal síce dva roky starú, vo výbornom stave, ale „chcel novú preto, aby eliminoval akékoľvek skryté technické vady, vzniknuté počas predošlého pretekania“. Napriek tomu na predposlednej vážnej etape prestala motorka z neznámeho dôvodu fungovať a Maťa do bivaku prepravil z dún vrtuľník. Postupne strácala výkon, až zastala úplne. Zberný voz nestihol KTM priviezť do bivaku a do 11. etapy neodštartoval. Aspoň pre 12. etapu sa chceli pokúsiť o symbolické dokončenie pretekov. Ako poďakovanie tímu, fanúšikom a usporiadateľom. Bohužiaľ, nepodarilo sa to.

Železný muž s neuveriteľnou vôľou, Jano Zaťko, pokračoval v pretekaní napriek popraskaným rebrám a iným nepríjemnostiam. Postupne sa prepracovával nahor a postúpil na konečnú 9. priečku. Na muža so 60-kou na krku a jazdiaceho v najťažšej možnej kategórii, teda na motorke, je to obdivuhodný výkon!

Reklama

 

Etapa okolo Ružového jazera v blízkosti Dakaru prebehla v uvoľnenom duchu a v priateľskej atmosfére. Posledných 22 meraných kilometrov bolo bodkou za motoristickou športovou udalosťou svetového významu.

Spolu 5.676km, rozdelených do 12 etáp sa neskúsenému pozorovateľovi nemusí zdať veľa. No podiel 3.555km (až 63%!) meraných úsekov, z ktorých mali pieskovo dunové úseky bežne denne 500km hovoria iné. Natíska sa označenie masakrálne, niekedy až likvidačné. Každý z účastníkov prejavil obrovskú výdrž mentálnu aj fyzickú, jazdecké umenie a odhodlanie hodné najväčších bojovníkov. Slováci opäť obstáli na jednotku, hoci smola úradovala od začiatku do konca. Ďakujeme za reprezentáciu!

 

Video

 

 

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali