17. novembra sa na Hodžovom námestí v Bratislave chystá veľký občiansky protest proti Matovičovej vláde. Na protest pozývajú aj Kotlebovci a prekvapivo aj strana SMER a SNS

17. novembra sa na Hodžovom námestí v Bratislave chystá veľký občiansky protest proti Matovičovej vláde. Na protest pozývajú aj Kotlebovci a prekvapivo aj strana SMER a SNS

Bratislava 11. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ľuďom už došla trpezlivosť. Vláda Igora Matoviča svojimi reštriktívnymi nariadeniami, vynúteným testovaním a nezmyselným predĺžením núdzového stavu porušuje práva a slobody občanov Slovenska. V utorok 17. novembra sa na Hodžovom námestí (pred prezidentským palácom) v Bratislave chystá veľká protestná akcia, respektíve “spontánna prechádzka” proti vláde Igora Matoviča a proti všetkým ústavným činiteľom, ktorí mu pri tom asistujú

protivládny protest pred úradom vlády v Bratislave
Na snímke protivládny protest pred úradom vlády v Bratislave

Ľudia stratili trpezlivosť s Matovičovou vládou

Vláda Igora Matoviča vo veľkom stráca dôveru ľudí. Môže si za to sama svojimi neprimeranými opatreniami proti koronavírusu, ktoré ničia slovenskú ekonomiku ako aj nátlakom na ľudí, ktorí pod hrozbou sankcií boli donútení zúčastniť sa na celoplošnom testovaní. Z ľudí , ktorí sa napriek tomu nezúčastnili urobila vláda občanov druhej kategórie, ktorí majú až na pár výnimiek zákaz vychádzania.

Reklama

Premiér Matovič provokuje ľudí aj svojou komunikáciou s verejnosťou a vulgárnym slovníkom. Nevyberavým spôsobom útočí napríklad aj na odborníkov a lekárov, ktorí nesúhlasia s jeho nápadmi a nazýva ich rôznymi nelichotivými prívlastkami ako “blázni, kuvici, konšpirátori, či vlastizradcovia.”

Vrcholom Matovičovej arogancie moci je však návrh na predĺženie núdzového stavu o 90 dní, respektíve najnovšie po kritike navrhuje 45 dní. A to napriek tomu, že na to niet žiaden dôvod. Ešte aj spomínané celoplošné testovanie ukázalo, že na Slovensku je nakazených koronavírusom okolo 1% obyvateľstva respektíve v druhom kole testovania to bolo len 0,6 %.

Reklama

Čo je ale najsmutnejšie, ľudia nenachádzajú oporu ani v prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej, ktorá by mala chrániť ústavnosť a práva ľudí, no namiesto toho sa skôr správa ako asistentka Igora Matoviča.

 

Veľký občiansky protest 17. novembra

Ľudia sú z týchto dôvodov právom nahnevaní. Sociálne siete sú doslova zahltené výzvami a deklaráciami bežných ľudí o účasti na “spontánnej prechádzke”(keďže núdzový stav nedovoľuje oficiálne protesty, prechádzky v skupinkách do 6 osôb sú dovolené) , ktorá sa má uskutočniť v utorok 17. novembra o 16:00 hod. na Hodžovom námestí v Bratislave.

“Ľudia je to v našich rukách spraviť si poriadok, 17 November,” napísal užívateľ na sociálnej sieti facebook.

Ďalší diskutujúci reagoval na zavedenie núdzového stavu: “Umelo sa predlžuje núdzový stav, aby strašili ľudí BASOU, lebo sa blíži 17. november a majú strach, aby nedopadli ako komunisti za to sú tie opatrenia.”

Reklama

Ladislav vyzýva ľudí, aby namiesto vypisovania sa osobne zúčastnili na proteste: “Zbytočne tu ľudia vypisujeme názory 17.11.2020 to treba dať najavo.”

Dátum “spontánnej prechádzky” má aj symbolický charakter, keďže sa uskutoční počas sviatku dňa boja za slobodu a demokraciu. Po 31 rokoch tak musia ľudia opäť bojovať za svoje ľudské práva a slobody.

 

Prídu aj opoziční politici

Na proteste pred prezidentským palácom sa zúčastnia aj niektorí opoziční politici, ktorí majú taktiež dosť tejto vládnej svojvôle. Svoju účasť potvrdil nezaradený poslanec NR SR, Tomáš Taraba:

“Boja sa ulice. Boja sa ľudí. Boja sa, že budú musieť robiť verejné obstarávania a nie zadávať zákazky priamo. Preto potrebujú núdzový stav. Slovensko ho nepotrebuje, pandémia nie je. Sami nám to namerali.

Reklama

Prezidentka zaliezla, Sulík po odsúhlasení kšeftíku s antigénmi zaliezol tiež. Namiesto ochrany slobody, asistujú v presadzovaní sanitárnej totality. Moja výzva poslancom, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza parlamentu, ktorá zruší núdzový stav, je ešte aktuálnejšia, ako bola ráno. 17.11. sa pôjdem po Hodžovom námestí poprechádzať aj ja a pospomínať na všetky obete diktátorov v naších dejinách, vrátane toho terajšieho.”

Na proteste nebudú chýbať ani Kotlebovci. Poslanec NR SR Milan Mazurek to vidí takto: “Za slobodu národa sa musí neustále bojovať! 17. novembra sa postavíme  Matovičovej tyranii!”

Mazurek taktiež kritizuje prezidentku a iné štátne inštitúcie: “Slovenský národ bol zradený všetkými orgánmi ustanovenými na ochranu svojich práv a slobôd. Prezidentka, Ústavný súd, Generálna prokuratúra, Verejná ochrankyňa práv, aj Pellegriniho zbabelí oportunisti v parlamente… Tí všetci odmietli zastaviť Matoviča v jeho šialených, protizákonných a protiústavných činoch.”

Výzvu občanom adresoval aj europoslanec Milan Uhrík: “Keď vláda berie slobodu, ľudia musia povstať!” 17. novembra, symbolicky počas štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu, príďte do Bratislavy na protivládny protest. Nebojte sa zákazov, ani “núdzového stavu”, ktorý na to obdobie zatiaľ schválený nie je (a je jedno, aj keď bude – veď núdzový stav je pre Matoviča len nový štandard ako zavrieť ľuďom ústa). Na posledný protest prišli len tí najodvážnejší, teraz poďte všetci. Nebojte sa ničoho! My tam určite budeme.”

“K protestu sa pridáva aj mimoparlamentná Slovenská národná strana: “Nebite nás už nikdy! 17.11. 2020 prídeme na Hodžovo námestie,” píšu na sociálnej sieti.

Na proteste sa zúčastní taktiež bývalý poslanec Peter Marček: “Je najvyšší čas opäť zabojovať za svoju slobodu a demokraciu.”

Na proteste proti vláde Igora Matoviča sa už tradične zúčastnia aj futbaloví fanúšikovia. Tí avizujú svoje stretnutie 17. 11. o 15:00 na Hlavnej stanici, no je pravdepodobné, že sa pridajú k protestu o 16:00 hodine na Hodžovom námestí.

 

Prekvapivo sa pridajú poslanci SMERu

O vážnej situácii v oblasti porušovania ľudských práv súčasnou vládou svedčí aj to, že protestu sa výnimočne zúčastnia aj poslanci strany SMER-SD, ktorí sa doteraz snažili skôr reagovať právnymi krokmi, či iniciatívami v parlamente. No zdá sa, že v súčasnom právnom absurdistane vyčerpali všetky možnosti a ostáva už len vyjsť do ulíc.

Vo svojom pozývacom videu, ktoré zverejnili na sociálnej sieti kritizujú Igora Matoviča za vodenie ľudí za nos:

Reklama

„Matovič opäť oklamal celé Slovensko. Sľúbil ľuďom, že ak sa dva-krát otestujú, budú slobodní a pandémia Covid-19 ich nebude obmedzovať ani v pracovnom ani v osobnom živote. Testovanie nanútil ľuďom, pretože potrebuje minúť testy, na ktorých jemu a Sulíkovi blízka firma zarobila viac ako 10 miliónov eur. Namiesto toho, aby už bol kľud, Matovič oznamuje dve zlé správy. Že navrhuje predĺžiť núdzový stav o 90 dní a že v noci bude zákaz vychádzania. Na predĺženie núdzového stavu nie sú žiadne zákonné dôvody,“ hovoria striedavo viacerí poslanci SMERu vrátane predsedu Roberta Fica a podpredsedu Ľuboša Blahu.

Podľa poslancov SMERu je núdzový stav len zámienkou na to, aby mohol Matovič obmedzovať práva ľudí. Taktiež sa podľa nich bojí protestov ľudí a najmä toho, ktorý sa bude konať 17. novembra: „Núdzový stav má chrániť jeho zadok a jeho nestabilnú koalíciu.

Poslanci strany SMER-SD taktiež vyhlásili, že majú pripravených už 26 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie vlády Igora Matoviča, no sťažujú sa, že odídenci pôsobiaci v strane Hlas-SD Petra Pellegriniho im nechcú dodať potrebný počet podpisov.

Na záver vyzvali ľudí na účasť na protivládnom proteste: „Ľudia by sa nemali nechať zastrašiť touto svojvôľou Matoviča. Ak nesúhlasia s jeho vládnutím, mali by 17. novembra prísť a vysloviť svoj názor, pokojne a demokraticky, aby nedali Matovičovi zámienku na ďalší brutálny zásah… My prídeme.“

 

Reklama

 

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali