134. Neznáme slovenské dejiny: Bolo sa čím chváliť?

134. Neznáme slovenské dejiny: Bolo sa čím chváliť?

Bratislava 14. marca 2021 (HSP/Foto:screenshot)

 

Na konci septembra 1993 sa konala v Banskej Bystrici prvá medzinárodná výstava bankovníctva a finančníctva FINEX´93. Členovia delegácie NBS strávili noc z 22. na 23. septembra pri ohni v rekreačnom zariadení ČSAD v Sielnici

Krajčí, Matovič, Heger
Sme najlepší na svete

Spať sme išli okolo piatej nadránom, a mňa v ten deň čakala úloha vystúpiť na konferencii na tému Menová politika. Niekoľko bodov, o čom budem hovoriť, som si stihol napísať cestou v mercedese zo Sielnice do Banskej Bystrice. Napriek tomu to bolo jedno z málamojich vystúpení, ktoré rozsiahlo citovali všetky noviny (pravé i ľavé, národniarske i federálne).

Reklama

Hospodárske noviny priniesli z môjho vystúpenia okrem iného toto: „Opatrenia, ktoré sa prijali pri rozdelení meny, mali udržať vnútornú vymeniteľnosť slovenskej koruny a minimalizovať menovú infláciu. Aká je súčasná situácia?  V niektorých ukazovateľoch je slovenská ekonomika na prvom  mieste z bývalých postkomunistických krajín. Napríklad v prvom polroku t. r., pokiaľ ide o zadlženosť, Slovensko ju má až  štvornásobne nižšiu ako Maďarsko. Na druhej strane má vyššiu nezamestnanosť, ale zasa nižšiu mieru inflácie. Ing. Marián Tkáč tiež uviedol, že pretrváva zlá finančná situácia v prevažnej väčšine podnikateľských subjektov, ktorá ovplyvňuje pokles ich depozitov na účtoch v bankách. Oproti  stavu na začiatku roka sa výrazne znížili vklady v organizáciách štátneho sektoru ‒ o 13,3 percenta a v celom súkromnom sektore o 17 percent (vrátane družstiev).“

„Myslím  si, že prvých osem mesiacov fungovania samostatného štátu neviedlo k zásadnému zhoršeniu ekonomiky a  pozícií Slovenska, – uviedol Marián Tkáč. – Verí, že práve menová politika môže prispieť k oživeniu hospodárstva. Zaujímavou informáciou bola  aj súčasná výška devízových rezerv, ktorá je 540 miliónov dolárov v Národnej banke Slovenska, okrem zlata. V komerčných bankách je uložených vyše 1,2 miliardy dolárov, čo je uspokojivé. Potešujúci v našej ekonomike je záujem zahraničných investorov z Japonska a Ázie. Od roku 1991 do marca t. r. povolili slovenským podnikateľským subjektom majetkovú účasť v 170 zahraničných podnikoch s účasťou  slovenského kapitálu vo výške 336 miliónov Sk. V závere vystúpenia vyjadril viceguvernér NBS presvedčenie, že keď sa budú dodržiavať opatrenia hospodárskej politiky, k zásadnej zmene v slovenskej mene nedôjde.“

Reklama

Rok 1993 sa chýlil ku koncu a ukazovalo sa, že konkrétne ciele menovej politiky na prvý rok existencie centrálnej banky sa po ich úpravách viac-menej dosiahli. Cieľom bola inflácia 25,0 až 30,4 percent, skutočnosť 23,2 percenta. Vzhľadom na tri pomerne veľké šoky (nové dane od prvého januára, devalvácia desiateho júla a uvoľnené rozpočtové hospodárenie) bol ročný vzostup cenovej hladiny skutočne minimálny. Na porovnanie, v Česku dosiahla medziročná zmena spotrebiteľských cien 18,8 percent, pričom česká koruna nedevalvovala a Česko malo za rok 1993 rozpočtový prebytok, zatiaľ čo záporné saldo slovenského štátneho rozpočtu dosiahlo 6,8 percent hrubého domáceho produktu.

Nuž, niektorí to budú považovať za chválenkárstvo, ale fakty sú fakty: NBS pod mojím vedením založila dobrý smer menovej politiky, čo sa potvrdilo v nasledujúcich dvoch rokoch poklesom miery inflácie do jednociferného pásma. Na rok 1994 bola cieľom NBS inflácia 10,0 – 13,2 percent, skutočnosť 11,7 percent, ale v roku1995, už o necelé tri roky po osamostatnení, mala slovenská koruna jednu z najnižších mier inflácie v transformujúcich sa ekonomikách, slovenská ekonomika jednu z najvyšších mier hospodárskeho rastu, uspokojivé devízové rezervy a plnú konvertibilitu bežného účtu platobnej bilancie.

Napriek tomu všetkému, a ďalším problémom, Slovensko už v roku 1994 dosiahlo zámery uvedené v Memorande vlády o hospodárskej politike Slovenskej republiky, ktoré sme predložili MMF a Svetovejbanke. Pričom to v tej dobe boli náročné ciele: stabilizácia ekonomiky, zmiernenie poklesu hrubého domáceho produktu, inflácia do 24 percent a schodok štátneho rozpočtu pod 5 percent hrubého domáceho produktu. V roku 1994 vzrástol prvý raz od roku 1989 hrubý domáci produkt o 4,8 percenta, inflácia neprekročila 12 percent a miera nezamestnanosti 14,4 percenta. Dodajme, že tieto výsledky zaraďovali Slovensko na popredné miesto medzi postkomunistickými štátmi.

Marián Tkáč

 

Reklama

(Kapitola z knihy Príbeh slovenskej koruny, ktorá vyšla vo vydavateľstve PostScriptum v roku 2019)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali