Helena Mezenská: „Väčšina Slovákov je v cudzine z nevyhnutnosti, v dôsledku nesprávneho riadenia štátu a obce“

Helena Mezenská: „Väčšina Slovákov je v cudzine z nevyhnutnosti, v dôsledku nesprávneho riadenia štátu a obce“

Bratislava 7. júla 2016 (HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

V Európe, ale aj na Slovensku to vrie. Prečo sa deje to, čo sa deje a čo môžeme očakávať v najbližších mesiacoch, na to sa bývalú poslankyňu Národnej rady SR Helenu Mezenskú opýtali redaktori TV „BEZ CENZURY“ 

Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská
Na snímke poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská

 Čo si myslíte o Brexite teraz, keď sú známe jeho výsledky?

Reklama

Rozhodnutie ľudí vo Veľkej Británii prijímam s rešpektom, vnímam ho ako súčasť prirodzeného procesu dlhodobo vyžadovanej zmeny v rámci celej Európskej únie. Volali po nej nielen názorovo potláčaní politici, ale čoraz viac i bežní ľudia, zo všetkých členských štátov. Ich volanie však bolo odignorované. Posledné dianie a globálne procesy sa dotkli života každého jednotlivca.

Presadzovanie autoritatívneho prístupu, mnohokrát nezmyselných, účelových nátlakových mocenských rozhodnutí potláčajúcich identitu a autenticitu jednotlivých štátov, národov a kultúr, na úkor skutočných potrieb a záujmov ľudí, na úkor rovnoprávnosti a spravodlivosti, vyváženého rozvoja, nemôže mať dlhé zotrvanie. Je prežité. Stále sme sa nepoučili z bohatej histórie. Kde „vládne“ útlak, diktát, nesloboda, korupcia tam zákonite končí zdravý a prirodzený vývoj, rast. A predsa o ten nám všetkým ide.

Reklama

Napokon to platí vo všetkom, nielen v politike. Pri sledovaní posledného turbulentného vývoja v Európe otriasajúceho celým svetom, sa v princípe takýto zásadný „rez“ dal reálne očakávať. Bola to len otázka času, kedy to prepukne. Pátos zjednotenia, sľubujúci trend vyrovnávania rozdielov a rastu prosperity štátov, nahradil čoraz viac zničujúci diktát a uplatnenie ultimát.

Ďalšie zastieranie cieleného podmaňovania si krajín a ľudí viac nebude možné. Silové snahy o udržanie takého konštruktu budú iba dočasné. Čim budú agresívnejšie, tým viac ich ľudia odmietnu. V prirodzenej snahe o prežitie ľudstva, záchrany planéty Zem, v snahe o prežitie každého jednotlivca je umelo riadený a násilne nastoľovaný stav agónie a všeobecne citeľného úpadku ďalej neprijateľný. Brexit i vo mne vzbudil nádej na oživenie a príchod očakávanej zmeny.

Mocenské elity majúce v rukách všetku moc /mediálnu, súdnu, vojenskú, policajnú, finančnú, zákonodarnú, či výkonnú/ si potrebujú uvedomiť, že manévrovanie akokoľvek silnými nástrojmi proti ľudskému vedomiu, svedomiu a cíteniu, proti vnútornej slobode a sebaurčeniu, bude strácať na sile. Túžba po slobode, pravde, dôstojnosti, rozvoji a šťastí ľudí je neprekonateľná. Možno ju potláčať, každého možno vydierať a zastrašovať, avšak bez existencie tejto túžby a ľudskej potreby, náš život a bytie stráca svoj význam a skutočné opodstatnenie.

V hĺbke svojej duše to všetci cítime, nie všetci si to ale plne uvedomujeme. Rozhodnutie Britov mi iba potvrdilo ich odvahu postaviť sa za toto presvedčenie. Je to jasný signál, že tak ako doteraz krajiny EÚ a celého sveta nemožno ďalej viesť.

Vedenie ľudí a krajín potrebujeme dvihnúť na vyššiu úroveň. Vývoj nemožno zastaviť, vedomie ľudí sa rozširuje, ich duchovný vývoj je na vzostupe, čoraz viac ľudí intenzívne pracuje na svojom vnútornom a vonkajšom prerode, oslobodení. Hľadajúc pravý zmysel svojho života a existencie ich učí nebyť iba konzumní, ale aj šťastní. Radosť a ľudskosť vymizla. Chce sa vrátiť.

Reklama

Výsostné zameranie iba na vysoké tempo rozvoja tzv. umelej inteligencie, rozmach infraštrukturálnych a softwérových projektov, IKT, technologicko-robotických a plne automatizovaných procesov, žiaľ neprinieslo všeobecný rozkvet a zlepšenie života „druhej“ časti ľudstva, žijúceho v biede a obmedzení. Mám na mysli slabších, na pomoc odkázaných, jednoducho žijúcich ľudí, ale i zraniteľné skupiny obyvateľstva. Tie naďalej ostali v ďalekom závese.

Zväčšila sa spoločenská a ekonomická priepasť medzi ľuďmi a regiónmi a pre sfunkčnenie oboch svetov je potrebné znova nájsť „kľúč“ vzájomného prepojenia, primeraného prerozdelenia hodnôt a všetkých výstupov. Ďalším zanedbaním potrebného spojenia a vyváženia, existujúce napätie narastie a zvraty podobné Brexitu nás budú ďalej zasahovať. Či sa to niekomu bude páčiť, alebo nie.

Preadministrácia, byrokracia, formálnosť, budú čoraz viac v zreteľnosť kontraste s potrebou priameho a konkrétneho riešenia. Prísne formálno, technokratické poňatie „Bruselu“ a zjednocovacieho procesu dožíva. A Brexit, je toho konkrétnym dôsledkom.

 

Ako vy osobne vnímate Slovákov, ktorí opustili Slovensko, či už odcestovali krátkodobo za prácou, alebo dlhodobo za lepšou životnou úrovňou v zahraničí?

Reklama

Mnohí, ktorých osobne poznám ja, odišli zo zúfalstva, väčšina za prácou. Na Slovensku sa žiaľ nemohli uplatniť tak, aby mohli slušne žiť, niektorí nedokázali dokonca ani prežiť. V skoršom období v 90-tych rokoch, na prelome tisícročia boli odchody podmienené viac záujmom spoznávať cudzí svet, ľudí, spôsoby života, tradície a hodnoty, „skúšať šťastie“, snahou dobre zarobiť a popritom učiť sa i cudzie jazyky.

 

U bývalého predsedu USZZ, pána Furdíka, sme sa stretli na veľvyslanectve v Dubline s názorom, že je rozdiel medzi Slovákmi, ktorí emigrovali do „východných postkomunistických krajín“ a medzi Slovákmi, ktorí „utiekli“ do západných krajín. Stotožňujete sa s týmto názorom?

Neviem na aké rozdiely presne narážate? Čoho sa týkajú? Ja však predpokladám, že pri odchode na „Západ“ väčšinu Slovákov hnali finančné a materiálne dôvody. Motívy odchádzať do krajín bývalého východného bloku súviseli skôr s rodinnými väzbami, spoznávaním príbuznej no i tak inej kultúry, prírody, histórie. Vylúčiť nemožno ani dobrovoľnícke a humanitárne zámery. A z toho podľa mňa pramení i rozlíšenie rozdielov slovenských emigrantov. Bez ohľadu na možné rozdiely, určite viem, že mnohých k Slovensku viaže silné puto a prajú si vrátiť sa. Verím, že spoločným úsilím zlepšovať pomery a životné podmienky doma, im v tomto pomôžeme. Návrat našich rodákov bude silným impulzom pre budúcnosť Slovenska.

 

Žili ste v zahraničí (nepočítajúc ČR)? Pokiaľ áno, aké sú vaše pocity z toho obdobia?

Žila som mimo územia Slovenska istý čas, a napriek všetkým pekným a pozitívnym zážitkom, skúsenostiam, som sa rozhodla vrátiť sa domov so sústredeným úsilím meniť život k lepšiemu.

 

Vrátili by ste sa / išli by ste žiť do zahraničia? Pokiaľ áno, kam by ste zamierili najradšej a na ako dlhú dobu?

Rada by som zostala doma, v Podtatranskom regióne. Pre viaceré dôvody – príbuzní, priatelia, tatranský vzduch, príroda. Avšak v zásade sa doma cítim tam, kde ma obklopujú prajní ľudia a kde sa môžem rozvíjať. Môj domov je tam, kde cítim lásku, srdečnosť, pokoj, vnútornú slobodu, rovnováhu a spoluprácu. To sú podmienky nevyhnutné pre moju sebarealizáciu, radosť a šťastie.

Reklama

Pre rôzne výzvy súčasného života, si viem predstaviť môj dočasný pobyt kdekoľvek, avšak moja vlasť je môj skutočný domov a miesto, kde sa budem vždy rada vracať. Poprad je moja „kolíska“. Cítim sa tu najviac chránená.

 

Ste v spojení s nejakým spolkom v zahraničí? Ak nie, prečo?

Osobne – sporadicky. Na diaľku – FB je dobrým prostriedkom udržiavania stáleho virtuálneho kontaktu.

 

Reklama

Myslíte si, že by sa mal zastaviť odlev mozgov poprípade by sa mali zahraniční Slováci vrátiť?

Podľa mňa jednoznačný postoj a riešenie nemožno paušalizovať a zovšeobecniť na všetkých. Každý má iný dôvod odchodu a prípadného zotrvania v cudzine. Z môjho pohľadu je potrebné v súčinnom pôsobení urobiť všetko preto, aby sa na Slovensko mohli vrátiť tí, ktorí po tom túžia a ktorým naša vlasť veľmi chýba. Na mysli mám Slovákov v cudzine, ktorých k nej viažu výslovne existenčné dôvody. Tým je potrebné pomôcť pri návrate.

 

Ako by ste vy riešili/riešite tento problém? Ako vy (vaša strana) konkrétnym príkladom podporujete týchto ľudí v ich návrate domov?

Určite je potrebné zlepšiť sociálno-ekonomické podmienky. Zvýšiť príjem a mzdu ľudí za vykonanú prácu. Za vyplácané mzdy si Slováci nemôžu veľa dovoliť. Väčšina sa trápi s pokrytím základných existenčných potrieb, má ledva na šeky. O samoživiteľoch rodín ani nehovorím. K zjednodušeniu dostupnosti potrebných zdrojov je potrebné pripojiť i vyváženie výrazných príjmových rozdielov, pretrvávajúcich vo výrobnej a nevýrobnej sfére, ale i v kontexte regiónov. Všemožné úsilie je potrebné venovať vytváraniu novodobo žiaducich pracovných miest s väzbou na reálny spoločenský a trhový záujem. Poskytovať pomoc každému pri jeho správnom sebauplatnení. A samozrejme ustavične zvyšovať vymožiteľnosť práva a spravodlivosť súdov. Mnohých odídencov z krajiny vyviedli nekonečné súdne procesy, ktoré ich zastavili v domácej zárobkovej činnosti, alebo potlačili základné ľudské a ekonomické práva. Áno aj bezprávie a peniazmi determinovaný prístup k spravodlivosti ich vyhnal z domova.

Reklama

Už nie som v politike a tak k danému snaženiu môžem v súčasnosti prispieť práve týmto postojom a morálnou podporou, v nej som konzistentná bez ohľadu na čas a moju pozíciu.

 

Myslíte, že je pre vás i volič žijúci v zahraničí zaujímavý? Alebo zastávate názor, že pokiaľ Slovák odišiel do zahraničia, nemal by mať právo ovplyvňovať, zúčastňovať sa, poprípade rozhodovať o dianí doma?

No, ak ho k opusteniu krajiny viedli vyššie uvedené dôvody, je jeho aktívna voľba o to viac potrebná. Jednoznačne mu hlasovacie právo prislúcha a patrí. Je potrebné ho zohľadniť.

 

Mal by ovplyvňovať svojim hlasom (aj) komunálne voľby? Prečo?

Rovnako, čo som uviedla vyššie platí i pre ovplyvňovanie komunálneho života. O to viac, ak prejavuje záujem ho svojim hlasom ovplyvňovať. Väčšina Slovákov je v cudzine z nevyhnutnosti, práve v dôsledku nesystémového, nesprávneho riadenia štátu a obce, ktoré nateraz nemôže inak ako svojim hlasom ovplyvniť. Slováci v zahraničí sa pre svoju odvahu a skúsenosť zväčša vyznačujú aspektom aktívneho, uvedomelého a rozhľadeného voliča. Ich neúčasť vo voľbách by bola na škodu.

Reklama

 

Prečo si myslíte, že nemôžu Slováci v zahraničí voliť priamo na veľvyslanectvách, alebo iným, napríklad elektronickým spôsobom, ako je tomu v niektorých iných európskych krajinách?

Malo by sa to napraviť . Počet Slovákov v zahraničí svedčí o výraznom potenciálnom vplyve na usmerňovanie budúceho politického a spoločenského vývoja. Ak ich niekto vyraďuje z tejto možnosti, a dlhodobo nemá záujem to napraviť, považujem to za účelové. Považujem to za snahu konzervácie nezdravého, nekritického a preto i čoraz viac zlyhajúceho riadenia.

 

Čo ste pre to vy (vaša strana) konkrétne urobili?

Kandidovala napríklad na prezidentku. Otvorene som poukazovala na potrebu ich zapojenia do volieb a možnosť návratu.

 

Reklama

Kto je tým, podľa vás, najviac znevýhodnený v tejto situácii?

Je to škoda pre všetkých.

 

Podporili ste/ by ste návrh zákona, ktorý by túto otázku riešil?

Iste.

 

Čo by ste radi odkázali Slovákom konkrétne žijúcim v UK a Írsku?

Reklama

Veľa síl a vieru v možnosť zmeny. Pozývam ich k pomoci a spolupráci na zlepšovaní podmienok, ktoré nám v súčasnosti bránia normálne žiť a rozvíjať sa v našej krásnej domovine.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali