Donald Trump “prehodnotí” politiku NATO

Donald Trump “prehodnotí” politiku NATO

Washington 14. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

V NATO vládnu obavy z budúcnosti. Dostane sa organizácia na druhú koľaj? Obmedzia USA je financovanie? Ruský autor Ruslan Davtletšin publikoval na serveri Vzgljad  článok, v ktorom sa venuje ďalším perspektívam NATO v čase, kedy bude v čele USA stáť americký prezident Donald Trump

 

Reklama
Na snímke republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto:Mary Altaffer
Na snímke republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto:Mary Altaffer

“Panika” sa predlžuje – kto nás bude chrániť a kto nás bude viesť?” takto okomentovali v Moskve list Jensa Stoltenberga, generálneho sekretára NATO, ktorý adresoval v britskej tlači novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. A ak v NATO nerozumejú, čo bude ďalej a kam budú smerovať miliardy dolárov, viacerí politológovia sú už presvedčení o zmene financovania zo strany USA pre potreby NATO.

 

Reklama

Nádeje Jensa Stoltenberga

Generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg sa obrátil na nového prezidenta USA Donalda Trumpa na stránkach britského denníka The Guardian.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Stoltenberg pripomenul Donaldovi Trumpovi podporu NATO voči USA po teroristických útokoch z 11.9.2001.

“Nebola to len symbolická podpora. NATO sa zúčastnilo po boku USA bojových operácii v Afganistane, kde slúžili desaťtisíce vojakov. Viac ako tisíc z nich zaplatili najvyššiu cenu v operácii, ktorá sa stala priamou odpoveďou na napadnutie USA” podčiarkuje v liste Jens Stoltenberg. Generálny sekretár NATO potom konštatoval, že v posledných rokoch sa situácia z bezpečnosťou dramaticky zhoršila kvôli “priebojnému Rusku” a nestabilite na Blízkom východe a na severe Afriky.

Odpoveďou na tieto výzvy sa stalo od konca studenej vojny najväčšie zvýšenie princípov kolektívnej obrany a USA potvrdili svoju pripravenosť ochrániť európsku bezpečnosť tým, že rozmiestnili novú ozbrojenú brigádu na východe Európy.

Reklama

Generálny sekretár NATO priznal, že pevnosť partnerstva závisí od spravodlivosti rozdelenia zodpovednosti medzi členmi NATO. Do dnešného dňa USA financuje 70% výdajov NATO na obranu a ich výzvy k spravodlivejšiemu rozdeleniu finančného bremena sú opodstatnené” potvrdil Jens Stoltenberg.

 

USA prinútia spojencov zvýšiť financovanie NATO

Alexander Perendžiev, docent katedry politológie a sociológie Ruskej ekonomickej Univerzity G.V. Plechanova v Moskve uviedol, že v najbližšom období  určite nepôjde o krátenie financovania NATO. Pravdepodobne len USA prinútia svojich európskych spojencov zvýšiť financovanie NATO. Alexander Perendžiev je takisto presvedčený, že pre štáty EÚ ide o nový dôvod zamyslieť sa nad možnosťou zabezpečiť svoju bezpečnosť vlastnými silami a preskúmať svoju vojenskú doktrínu.

 

Reklama
Ilustračné foto Foto: Roni Lehti
Ilustračné foto Foto: Roni Lehti

 

“Aktivita NATO bude zmrazená a spolu s tým sa zníži aj agresivita bloku. Predtým európske štáty boli presvedčené, že nie sú povinné obávať sa o svoju bezpečnosť. Ich vlády proste preložili zodpovednosť o vlastnú bezpečnosť na plecia USA. V USA sa tomu nebránili, no potrebovali, aby Európa podporovala záujmy USA, zachovávala disciplínu a v prípade potreby vyjadrila solidaritu k USA. Teraz sa situácia zmenila, môže prísť k preformátovaniu vzájomných vzťahov,” potvrdil ruský odborník Alexander Perendžiev.

 

Vydieranie a vyčerpanie

Riaditeľ Medzinárodného inštitútu najnovších štátov, politológ Alexej Martynov označil slová Jensa Stoltenberga publikované na stránkach The Guardian nervóznou hystériou a  skrytým vydieraním nového prezidenta USA.

“V NATO sa obávajú, že všetky doktríny, spojené s rozširovaním NATO na východ sa podrobia zo strany USA určitej kritike. Možno sa bude zahraničná politika USA čiastočne meniť, väčšina strategických záujmov USA sa však nezmení. USA však bude určite brať vo zvýšenej miere do úvahy aj záujmy iných krajín a to sa samozrejme týka aj Ruska,” potvrdil Alexej Martynov.

Alexej Puškov,  predseda zahraničného výboru ruskej štátnej dumy na svojom účte v Twitteri uviedol, že v Bruseli už zabudli na Obamu a všetci sa zaoberajú Donaldom Trumpom. Vystrašený Jens Stoltenberg sa snaží cez tlač osloviť Donalda Trumpa a presvedčiť ho, aby na NATO nezanevrel. Panika sa predlžuje.

 

Alexej Puškov,  predseda zahraničného výboru ruskej štátnej dumy
Alexej Puškov, predseda zahraničného výboru ruskej štátnej dumy

 

Krátko po zverejnení Stoltenbergovho listu novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi nemecké denníky Der Spiegel a Deutsche Welle informovali o presune summitu NATO na leto 2017, aby mohol Donald Trump získať čas začať pôsobiť vo svojej funkcii. V NATO si totiž uvedomili, že nová hlava Bieleho Domu nemusí proste prísť na Summit NATO, ktorý bol plánovaný krátko po Trumpovej inaugurácii. Viacerí odborníci však predpokladajú, že čas na konsolidáciu pomerov potrebuje najmä samotné NATO.

Reklama

Alexej Martynov je presvedčený, že NATO s istotou summit presunie na leto. Elity a odborníci nerátali s tým, že v amerických prezidentských voľbách zvíťazí Donald Trump a boli presvedčení, že víťazom sa stane Hillary Clintonová. Neočakávali, že budú musieť meniť celú stratégiu NATO. Uvažujú aj nad možnosťou, že sa podarí nejakým spôsobom Donalda Trumpa odstaviť, do úvahy pripadá možnosť “impeachmentu” zo strany Kongresu voči prezidentovi.

Momentálne je NATO podľa Alexandra Martynova značne dezorganizované a hrozí že bude musieť preformátovať celý systém bezpečnosti. Presunutie summitu na leto 2017 poskytne NATO viac času na to, aby sa pokúsili situáciu v aliancii stabilizovať. Navyše NATO hrozí že sa bude musieť naučiť existovať v režime “znížených výdavkov”, pretože Donald Trump jednoznačne presadzuje, aby za svoju bezpečnosť viac platili európski členovia aliancie. “Trump je pragmatický a rozumný človek, ktorý rozumie biznisu. V prvom rade je Američan a v druhom rade je americký prezident. Svoju politiku jednoznačne determinoval a bude v nej pokračovať. Chce viesť politiku dialógu na svetovej aréne”.

Slová Jensa Stoltenberga svojrázne okomentovala aj Mária Zacharovová, hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí RF na Facebooku. “Jednoducho povedané Jens Stoltenberg sa pýta – kto nás bude financovať a kto nás bude teraz viesť? Kto nám bude platiť za protiruské besnenie, ktoré sme vykonávali na príkaz Washingtona, kto nás bude viesť, pretože za posledné roky sme už zabudli samostatne myslieť a existovať?”

 

Na snímke hovorkyňa diplomatického rezortu Mária Zacharovová Foto:MVZ Ruska
Na snímke hovorkyňa diplomatického rezortu Mária Zacharovová Foto:MVZ Ruska

 

Reklama

V čase volebnej kampane Donald Trump niekoľko krát nazval NATO zastaralou organizáciou a nástojil na tom, aby si európski členovia organizácie plnili svoje povinnosti v aliancii a nespoliehali sa, že všetko budú platiť Američania. Podľa viacerých odborníkov je Donald Trump veľmi skepticky naladený voči dnešnej koncepcii kolektívnej obrany NATO. Donald Trump a nová administrácia USA začne svoju činnosť po inaugurácii dňa 20.1.2017. Prezident RF Vladimír Putin vo svojom blahoprajnom telegrame Donaldovi Trumpovi víťazovi amerických prezidentských volieb uviedol, že verí  partnerský dialóg medzi Ruskom a USA je v záujme oboch krajín.

Ruslan Davletšin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali