Pokračuje súd s Kočnerom, ten na Ťapákovú pritlačil. “O zmenkách som nemala žiadnu vedomosť,” tvrdí Ťapáková. Settele ich považuje za falzifikát. Lipšic prišiel s novými dôkazmi

Pokračuje súd s Kočnerom, ten na Ťapákovú pritlačil. “O zmenkách som nemala žiadnu vedomosť,” tvrdí Ťapáková. Settele ich považuje za falzifikát. Lipšic prišiel s novými dôkazmi

Bratislava 10. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Bývalá generálna riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková nemala o zmenkách žiadnu vedomosť. Vypovedala tak rovnako ako ostatní riaditelia televízie, ktorí doposiaľ svedčili na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v kauze falšovania zmeniek televízie a marenia spravodlivosti

Na snímke bývalá generálna riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková

Pred senátom ŠTS má v utorok pokračovať neverejná výpoveď bývalého novinára a niekdajšieho šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Predvolaný je aj súčasný riaditeľ televízie Matthias Settele.

Reklama

“O zmenkách som sa dozvedela, až keď boli medializované,” uviedla na začiatku svojej svedeckej výpovede Ťapáková v Ústave na výkon väzby (ÚVV) v Bratislave. Ako generálny riaditeľ, spolukonateľ a štatutárny zástupca televízie sa musela podpisovať pod účtovné uzávierky aj výročné správy. V rámci výkonu svojej funkcie sa však o zmenkách nikdy nedozvedela. “V účtovníctve sa nenachádzali,” dodala.

Jej vzťah s obžalovaným Marianom K. neopisuje ako priateľský, spomína na jeho príchod do Markízy v roku 1998, ktorý bol “sprevádzaný hrubou silou”. O angažovaní sa zavraždeného právnika Ernesta Valka v kauze nemala vedomosť. Obe tvrdenia sú v konflikte s výpoveďou obžalovaného.

Reklama

 

Kočner zahltil Ťapákovú otázkami a pritlačil na ňu

Predtým než začal Kočner klásť Zuzane Ťapákovej otázky, povedal: “Považujem vás za veľkú odborníčku”, ako uvádzajú Hospodárske noviny, a následne ho zahriakol predseda senátu Emil Klemanič: “Máte klásť otázky, nie komentovať!”

“Ak mám položiť otázku, musím povedať k tomu aspoň tri vety”, bránil sa Kočner.

Kočner sa následne pýtal Ťapákovej na vtedajšie vedenie spoločnosti CME a na Adriana Sarbua. Pýtal sa jej, či vie, že bol trestne stíhaný.

Reklama

“Nesledovala som to, mala som dosť osobných problémov,” odpovedala mu Ťapáková.

“Neodpovedali ste mi na otázku,” pritlačil Kočner.

“Ale odpovedala,”  zahriakol ho šéf opäť senátu Emil Klemanič.

Na Kočnerovu ďalšiu otázku, či bol jej vzťah so Sarbuom priateľský, či bližší, Ťapáková odpovedala: “Len pracovný”, a dodala “nechápem ako toto súvisí so zmenkami.”

Neskôr vo výpovedi odpovedala na Kočnerove otázky ohľadom finančnej situácie Markízy, a zaujímalo ho aj jej rozprávanie o obsadení televízie. Keď sa jej pýtal na ozbrojených ľudí, tak okrem tvrdenia, že ju títo ozbrojení muži vítali na parkovisku, doplnila aj informácie o stretnutí v kancelárii riaditeľa: “Keď sme sedeli spoločne v kancelárii pána R., tak ste nám oznámili, že novým generálnym riaditeľom je Peter Čongrády, ktorý tam sedel ozbrojený,” doplnila.

Reklama

Exriaditeľka televízie bola predvolaná už v júli na pojednávanie v Pezinku, kde sa nedostavila. Jej výsluch pokračuje otázkami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Na pojednávaní je prítomný obžalovaný Marian K. Pavol R. dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Výsluch Petra Tótha sa začal v pondelok (9. 9.) s výrazným omeškaním vzhľadom na dlhú výpoveď obžalovaného Mariana K. Z výpovede bola vylúčená verejnosť na návrh prokurátora Šantu. Obával sa vyzradenia informácií z prípravných konaní, vzhľadom na to, že Tóth je svedkom vo viacerých trestných veciach.

 

Šéf Markízy Settele považuje miliónové zmenky za falzifikát

Súčasný generálny riaditeľ televízie Markíza Matthias Settele je presvedčený, že miliónové zmenky, ktorých vyplatenia sa domáhal podnikateľ Marian K., sú falzifikátom. Uviedol to dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu. Settele podľa vlastných slov nastúpil do televízie v roku 2013, o zmenkách sa dozvedel až v roku 2016. „V účtovníctve sme nenašli vôbec nič,” zdôraznil.

V popoludňajších hodinách má súd pokračovať vo výsluchu bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Jeho výsluch sa začal pred súdom s vylúčením verejnosti už v pondelok, vo večerných hodinách ho však prerušili. Tóth mal pôvodne v tejto veci vypovedať už na konci júla, súdu však vtedy odkázal, že sa pre obavy o svoju bezpečnosť zdržiava v zahraničí.

Pojednávanie sa už druhý deň uskutočňuje za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby. Obžalovaný podnikateľ Marian K. je na pojednávaní prítomný, bývalý riaditeľ Markízy Pavol R. dal súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. Pojednávanie sa na rozdiel od predošlých uskutočňuje v priestoroch bratislavského Ústavu na výkon väzby. Súdu to vzhľadom na bezpečnosť odporučil Zbor väzenskej a justičnej stráže a aj obžalovaný Marian K. podmienil svoju prítomnosť zmenou miesta pojednávania. Na prvých šiestich pojednávacích dňoch koncom júla v priestoroch ŠTS v Pezinku sa nezúčastnil. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Marian K. požadoval vyplatenie zmeniek. Žalovaným v prvom rade bol Pavol R. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela ako žalovaný v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované nikde v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana K., ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade zmenky v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala. Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Marian K. a Pavol R., pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Mariana K. a Pavla R. navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,” konštatuje Markíza.

Pavol R. trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o ich existencii vedeli. Pavol R. to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, keďže bolo vinou Silvie Volzovej v zlom stave. O zmenkách tiež nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

Reklama

Pavol R. stojí pred súdom aj v inej trestnej veci, čelí obžalobe z objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je tiež obvinený v ďalších kauzách, vrátane vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

 

Reportáže TV Markíza

V závere prvej časti pojednávania pred obedňajšou prestávkou jeden z advokátov poškodenej strany Daniel Lipšic krátkou cestou založil do spisu nové dôkazy vrátane záznamov spravodajských príspevkov TV Markíza z roku 1998, kedy vrcholila kauza Gamatex, v ktorých vystupujú vtedajší šéf televízie Pavol Rusko a dnes už nebohý advokát Ernest Valko, ktorý mal podľa obhajoby informácie o prejednávaných zmenkách.

Lipšic tieto záznamy požaduje prehrať v rámci hlavného pojednávania. Sudca uviedol, že si súd materiály naštuduje a rozhodne o tom či budú vykonané na ďalších pojednávaniach, napríklad v novembri alebo decembri tohto roka.

Reklama

 



Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali