Zúčastňujú sa Česi a Slováci globálnej kampane na očiernenie Ruska?

Zúčastňujú sa Česi a Slováci globálnej kampane na očiernenie Ruska?

Praha 29. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto: TASR/AP- Frank Augstein)

 

Škandálne odhalenie hekerov. Veľká Británia zriadila a financuje medzinárodnú sieť k šíreniu dezinformačnej štruktúry. Jej cieľom je predovšetkým Rusko. Stopy organizácie vedú aj do Česka a na Slovensko. Sputnik celú aféru rozobral s renomovaným expertom Pavlom Oplom

Ilustračné foto

Britská vláda zriadila obrovskú organizáciu na dezinformácie. Má medzinárodný rozmer a jej cieľom je v prvom rade Rusko. Aktivistickí hekeri zo skupiny Anonymous zverejnili dokumenty odhaľujúce pravdu o zákulisí informačnej vojny. Mediálne výpady expertov, vrátane tých proti Rusku, v rôznych krajinách znejú podobne, pretože sú prísne koordinované. Môžete si to všimnúť tiež v Českej republike.

Reklama

Britská dezinformačná sieť pod názvom Integrity Initiative funguje tak, že zadáva úlohy skupinám, ktoré pôsobia v európskych štátoch. Tieto skupiny potom majú vytvárať dezinformačné projekty, ktoré sú často protiruského zamerania. Všetko je zabalené do plášťa obrany demokracie. Nikoho by nenapadlo, že takzvaná obrana demokracie sa vedie nedemokratickými prostriedkami. Do dezinformačnej siete má byť zapojených 1 200 západných expertov a politikov.

Pikantné je, že predstavitelia projektu Integrity Initiative potvrdili pravosť hekermi zverejnených dokumentov. Priznanie, nie však vlastného pochybenia, zverejnili v tlačovej správe na svojej stránke.

Reklama

Na názor o dezinformačnej afére, ktorá hýbe nielen Veľkou Britániou, sa Sputnik spýtal bývalého policajného radcu Riaditeľstva služby cudzineckej a pohraničnej polície Policajného prezídia ČR a známeho politického aktivistu Pavla Opla.

 

Aktivistickí hekeri zo skupiny Anonymous zverejnili dokumenty o tom, že Veľká Británia vybudovala a financuje dezinformačnú štruktúru, ktorá má za úlohu podávať skreslené informácie, hlavne o Rusku. Čo si o tom myslíte?

Osobne mám problém so samotnou skupinou Anonymous. Je nejasné, čo je zač, kto za ňou stojí finančne, informačne a ako v skutočnosti sleduje ciele. Pravdou je, že v rade prípadov priniesla zaujímavé informácie.

Informácia o dezinformačnej štruktúre Veľkej Británie je pre mňa nová a nemám ju ako overiť z iných zdrojov. Ak je to skutočne pravda, tak je to samozrejme neprijateľné. Známa kauza Skripaľovcov a jej mediálne uchopenie západnými krajinami s bleskovým obvinením Ruska bez jediného dôkazu ukazuje, že protiruské tendencie vo svete skutočne sú.

Reklama

 

Do Londýnom založenej siete je zahrnutých mnoho krajín a expertov, ktorých väzby vedú aj do Česka. Ich mená všetci poznajú (napríklad Jakub Janda z Európskych hodnôt alebo Slovák Mário Nicolini, zakladateľ Euroatlantického centra). Tí spoločne koordinujú svoje informačné operácie. Dá sa hovoriť o ich objektivite a úprimnosti, ak sú súčasťou podobnej štruktúry?

Akékoľvek vytváranie a šírenie dezinformácií je veľmi zlé, tým viac, ak sú podporované štátom, politikmi či organizáciami napojenými na verejné rozpočty.

Túžba inými manipulovať vo svoj prospech je odveká. Tragické je, ak sa stáva štandardom oficiálnych štruktúr. Súdny človek si dáva pozor, od koho informáciu preberá a ako si ju overuje. Samozrejmosťou by mala byť objektívna analýza faktov, za ktoré by potom mal pre každého vzísť patričný záver.

 

Reklama

Aké riziko z toho vyplýva pre českú spoločnosť?

Riziko je všeobecne v tom, že bohužiaľ platí, že opakovaná lož sa stáva pravdou. Samozrejme to neplatí úmerne, ale masami sa opakovanou prezentáciou účelových oznámení nechá manipulovať veľmi dobre. Je to o počte opakovaní, takže sústavná činnosť v tomto smere z rôznych zdrojov svoje dielo skazy urobí.

 

Nemali by sme si snáď zvyknúť, že Česko je pešiakom v cudzej hybridnej vojne, a prispôsobiť sa tomu?

Realita 29 rokov po nežnej revolúcii je, že sme do cudzích rúk predali naše takmer kompletné hospodárstvo, banky, cudzinci tu kupujú nehnuteľnosti, naši ľudia sú zle platení ľudskí roboti v cudzích montovniach, už nám materiálne nie je veľmi čo vziať. Takže sa po nás bude chcieť, aby sme plnili úlohu “užitočných idiotov”.

Do toho patrí pochlebovanie štruktúram, ako je EÚ a NATO, nasadzovanie našich vojakov kdesi na druhej strane planéty a poslušnými kývačmi v dezinformačnej kampani voči čomukoľvek z východu, ale i všetkému vlasteneckému u nás v Českej republike.

 

Prečo sú podľa vášho názoru českí aktivisti a niektorí politici ochotní byť súčasťou podobnej štruktúry?

Prirovnanie k Judášovým 30 stieborným je celkom na mieste. Za peniaze, za pozície v štátnej správe a v politických neziskovkách dotovaných z verejných peňazí je mnoho ľudí schopných robiť akékoľvek zverstvá.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali