ZŠ v Slatinských Lazoch je typickou malou vidieckou školou

ZŠ v Slatinských Lazoch je typickou malou vidieckou školou

Slatinské Lazy 6. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jozef Poliak)

 

Rodičia si školu pochvaľujú

Ako typickú malú vidiecku školu možno charakterizovať Základnú školu v obci Slatinské Lazy v okrese Detva. Plnoorganizovaná škola poskytuje deťom už desaťročia rodinné zázemie, prostredie, v ktorom sa učili ich mamy a otcovia a neraz aj starí rodičia.

Reklama
Na snímke pred novou ekoučebňou pózujú riaditeľka Miroslava Hozlárová (vľavo) a jej zástupkyňa Dagmar Kulichová
Na snímke pred novou ekoučebňou pózujú riaditeľka Miroslava Hozlárová (vľavo) a jej zástupkyňa Dagmar Kulichová

História školstva v obci sa začala písať okolo roku 1800 v osade Horní Chovancovci (cirkevná škola), neskôr, v roku 1885, bola založená Evanjelická ľudová škola vo Veľkoslatinských Lazoch.

Súčasný areál školy tvoria štyri budovy. Výchova a vzdelávanie sa poskytuje v troch, štvrtou je školská jedáleň. Najstaršiu, hlavnú budovu, postavili po rokoch príprav a odovzdali do užívania v roku 1948. “Prvý školský rok začal 1. septembra 1949 a škola bola zapísaná ako Národná škola v Slatinských Lazoch,” povedala TASR riaditeľka Miroslava Hozlárová. Od 2. februára 1950 v priestoroch Národnej školy bola zriadená jedna trieda Strednej školy, ďalšie triedy boli zriadené v Obecnom dome.

Reklama

V roku 1953 podľa platného školského zákona vznikla v obci Osemročná stredná škola (spojenie strednej s národnou školou). K hlavnej školskej budove pristavili aj byt riaditeľa a učiteľa. V školskom areáli postupne pribudli ďalšie tri objekty. Naposledy, začiatkom 80. rokov minulého storočia, bol postavený trojtriedny murovaný pavilón, kde je dnes školský klub detí. V tom čase zažila škola aj populačnú konjunktúru, keď ju navštevovalo okolo 130 detí. Súviselo to najmä z rozmachom tamojšieho poľnohospodárskeho družstva, ktorému sa hovorilo aj “malé Slušovice”.

Viac ako stovku žiakov mala škola ešte aj v 90. rokoch, keď v obci dokončili päť bytoviek, ktoré obsadili rodiny vojakov. Začiatkom nového tisícročia však vojaci z dediny odišli a takmer 40 bytov čakalo roky na nových obyvateľov. Dnes sú bytovky opäť plné najmä mladých rodín a je tu teda šanca, že ich deti o niekoľko rokov opäť zaplnia slatinskú školu.

Podľa riaditeľky si rodičia školu pochvaľujú, najmä pre jej blízkosť k domovom, hodiny, ktoré trávia ich deti s učiteľmi na zdravom vzduchu, ale najmä pre zdravý fyzický a psychický rozvoj detí.

 

ZŠ v Slatinských Lazoch je malou školou rodinného typu

Reklama

O tom, že aj malá škola môže ponúkať žiakom celý rad výhod, svedčí Základná škola v Slatinských Lazoch v okrese Detva. Asi 70 detí tam v súčasnosti nachádza najmä pokoj a pohodu, priestor pre duševný rozvoj, ale aj moderné pomôcky napomáhajúce vzdelanostnému rastu.

Školu v Slatinských Lazoch (na snímke) postavili v roku 1949, v uplynulých rokoch sa do nej ale veľa investovalo
Školu v Slatinských Lazoch (na snímke) postavili v roku 1949, v uplynulých rokoch sa do nej ale veľa investovalo

Najstaršia školská budova má už síce 66 rokov, v poslednom období sa do nej ale čoraz viac investovalo a zmenilo sa aj jej materiálne vybavenie. Podľa riaditeľky Miroslavy Hozlárovej za uplynulých desať rokov sa vynaložili desiatky tisíc eur do rekonštrukcie strechy, zateplenia budovy, výmeny okien, vymaľovania tried. Škola má učebňu informatiky, dataprojektory, tablety a štyri interaktívne tabule. V malej telocvični pribudlo nové náradie, vrátane posilňovacej multiveže. V takmer domácej školskej stravovni okrem novej dlažby a obkladov pribudol nový antikorový sporák, digestor, dres a nové výdajné okienka. V exteriéri školy stojí dnes nové multifunkčné ihrisko, vynovené sú chodníky a odstavné parkovacie plochy, nové detské ihrisko a herné prvky. A to je len časť z vecí, ktoré môžu žiaci využívať.

Škola prostredníctvom rôznych projektov získala ďalšie vybavenie aj do tried a areálu – notebooky, projektory, tlačiarne, didaktické pomôcky, ale napríklad aj nádoby na odpad.

“Žiaci sa v aktuálnom školskom roku zapojili do viacerých aktivít, predmetových olympiád a súťaží,” pripomenula riaditeľka. Nedávno boli napríklad hostiteľmi pobytu 40 zahraničných študentov v škole v rámci projektu Erasmus, zapojili sa tiež do projektu medzinárodnej hry geocaching či do súťaže Talenty Podpoľania.

Voľný čas detí zabezpečuje centrum voľného času s mnohými krúžkami a základná umelecká škola s rôznymi odbormi. Škola nadviazala na históriu folklóru v obci a založila folklórny súbor Dolinka.

Reklama

Vedenie školy verí, že prostredie, zázemie a podmienky, ktoré škola ponúka, v budúcnosti ešte rozšíria súčasné počty žiakov. “V našej škole nepoznáme záškoláctvo a šikanovanie. Naši absolventi radi na roky strávené u nás spomínajú a často sa k nám aj po rokoch vracajú,” skonštatovala riaditeľka školy.

 

V rámci výmenného projektu Erasmus postavili v ZŠ ekoučebňu

Novou ekoučebňou sa môže v týchto dňoch pochváliť Základná škola v Slatinských Lazoch v okrese Detva. Postavili ju v jej areáli z peňazí, ktoré získali v rámci výmenného študentského projektu Erasmus.

“Naša škola je vo všeobecnosti zameraná na ekológiu a environmentalistiku,” hovorí jej riaditeľka Miroslava Hozlárová. “Deti trávia veľa času aj v exteriéri školy, preto nám prišlo vhodné, postaviť ekotriedu práve tam,” dodala.

Myšlienka, ktorá vznikla vlani, našla rýchle uplatnenie. Pomohol pri tom projekt Erasmus, prostredníctvom ktorého privítali už vlani v škole študentov z Poľska, Španielska, Turecka a zo Slovenska.

Drevený altánok s lavičkami, stolmi a tabuľou, bude slúžiť deťom na hodinách prírodovedy či biológie, geografie, regionálnej výchovy, čítania, ale aj na ich mimoškolské aktivity a tiež bývalým študentom, rodičom a obyvateľom obce, ktorí budú mať chuť napríklad na posedenie či grilovanie. Súčasťou ekoučebne je totiž aj grilovacia plocha, ohnisko a tiež dve bylinkové špirály.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali