Zomrel kardinál Jean-Louis Tauran, muž medzináboženského dialógu

Zomrel kardinál Jean-Louis Tauran, muž medzináboženského dialógu

Vatikán 9. júla 2018 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Plinio Lepri)

 

Vo štvrtok 5. júla zomrel vo veku 75 rokov kardinál Jean-Louis Tauran, predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg a komorník (camerlengo) Svätej rímskej cirkvi. Svätý Otec František na neho v kondolenčnom telegrame spomína ako na „muža hlbokej viery“, ceneného predovšetkým pre „vzťahy dôvery a uznania“, aké dokázal pestovať s moslimským svetom.

Na snímke kardinál Jean-Louis Tauran

Kardinál Tauran zomrel pri pobyte v Hartforde v štáte Connecticut v USA, kam prišiel na liečbu Parkinsonovej choroby, ktorou dlhodobo trpel. Aj napriek vážnemu ochoreniu sa francúzsky kardinál plne venoval službe predsedu Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg. Ešte v apríli navštívil Saudskú Arábiu, kde sa stretol s generálnym sekretárom Svetovej ligy moslimov Muhammadom Al-Issaiom.

Reklama

 

Kondolenčný telegram pápeža Františka

Reklama

Po prijatí správy o úmrtí kardinála Taurana zaslal pápež František kondolenčný telegram sestre zosnulého kardinála, pani Geneviève Dubert. O svojom spolupracovníkovi v ňom píše ako o osobnosti, ktorá sa „hlboko zapísala v živote univerzálnej Cirkvi“, vložiac sa do služby Krista „s odvahou“, „až do konca“ a „napriek bremenu choroby“. Práve kardinál Tauran mal česť 13. marca 2013 oznámiť celému svetu z loggie Baziliky sv. Petra zvolenie Jorgeho Bergoglia za pápeža.

 

Spomienka blízkeho spolupracovníka Mons. Ayusa Guixota

Najbližší spolupracovník kard. Taurana, sekretár Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg Mons. Miguel Ángel Ayuso Guixot v rozhovore pre Vatican News nazval zosnulého kardinála Taurana „neúnavným budovateľom pokoja“ s „osobitnou charizmou“ a „mimoriadnou ľudskosťou“. Mons. Ayuso Guixot hovorí o jeho „práci lásky“ a zameraní na pravdu: „Vždy kráčal za pravdou, stavajúc sa po boku každému človeku.“

Diplomatické kvality zosnulého kardinála vyjadril Mons. Ayuso slovami, že neúnavne dokázal nechávať „otvorené dvere“. Pripomenul aj jeden z jeho obľúbených výrokov: „Kardinál Tauran nám opakoval s iróniou, že ozajstný diplomat je ten, kto dokáže vydržať ticho v mnohých jazykoch“.

Reklama

 

Životné míľniky kardinála Taurana

Jean-Louis Turan sa narodil 5. apríla 1943 v Bordeaux vo Francúzsku. Po lýceu a dvoch rokoch v diecéznom seminári pokračoval v Pápežskom francúzskom seminári v Ríme a na Pápežskej Gregorovej univerzite dosiahol licenciát z filozofie a teológie. V rokoch 1964-1965 v rámci povinnej vojenskej služby pôsobil ako učiteľ na jednom z katolíckych kolégií v Libanone.

Po kňazskej vysviacke, ktorú prijal ako 26-ročný, sa stal kaplánom v rodnom meste Bordeaux a zároveň začal študovať kánonické právo na Katolíckom inštitúte v Toulouse. V roku 1973 bol opäť poslaný do Ríma, tentoraz do Pápežskej cirkevnej akadémie, kde sa pripravoval na prácu v diplomatických službách Svätej stolice, pričom dosiahol doktorát z kánonického práva na Gregoriane.

Po ukončení štúdií vstúpil do diplomatických služieb Svätej stolice a prvým miestom jeho pôsobenia sa stala v roku 1975 Apoštolská nunciatúra v Dominikánskej republike. Jeho ďalšie cesty viedli na nunciatúru do Libanonu, odkiaľ bol povolaný v roku 1983 k práci v Rade pre verejné záležitosti Cirkvi.

Reklama

V rámci svojej práce sa zúčastňoval na viacerých dôležitých medzinárodných konferenciách, ako Konferencia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe 1984 – 1988, Konferencia o odzbrojení v Štokholme 1984 či Kultúrne fórum v Budapešti 1985. V roku 1988 bol Jean-Louis Turan menovaný za podsekretára Rady pre verejné záležitosti Cirkvi.

V roku 1991 prijal z rúk sv. Jána Pavla II. biskupskú vysviacku ako titulárny arcibiskup. Ďalších 13 rokov pracoval Mons. Tauran na Štátnom sekretariáte ako sekretár spomínanej rady, ktorá sa premenovala na Sekciu pre vzťahy so štátmi. Absolvoval mnohé úradné návštevy krajín a viedol delegácie Svätej stolice na medzinárodných konferenciách.

Dňa 21. októbra 2003 ho sv. Ján Pavol II. kreoval na kardinála a menoval ho archivárom a bibliotekárom Svätej rímskej cirkvi. V roku 2007 ho Benedikt XVI. menoval za predsedu Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg. V roku 2013 ho pápež František menoval za člena Pápežskej poradnej komisie pre Inštitút pre náboženské diela (IOR).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali