Zomrel Fidel Castro

Zomrel Fidel Castro

Havana 26. novembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alex Castro)

 

Fidel Castro vládol na Kube 47 rokov

Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov, informovala o tom dnes ráno kubánska agentúra Prensa Latina.

Reklama
Na snímke Fidel Castro
Na snímke Fidel Castro

“Túto smutnú správu priniesol prezident Raúl Castro prostredníctvom vystúpenia v štátnej televízii,” napísala Prensa Latina.

Prezident ďalej uviedol, že telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Podrobnosti o pohrebe má vláda oznámiť v najbližších hodinách.

Reklama

Fidel Castro vládol na Kube 47 rokov.

 

Profil Fidela Castra

Fidel Castro Ruz sa narodil 13. augusta 1926 v kubánskom mestečku Birán v rodine plantážnika pochádzajúcej zo španielskej Galície. Už v detstve sa vyznačoval mimoriadnou vnímavosťou, pevnou vôľou a veľkou ctižiadostivosťou. V roku 1950 absolvoval právnickú fakultu v Havane a už počas školy sa výrazne angažoval v študentskom hnutí.

Organizoval protivládne demonštrácie, bojoval dokonca v Kolumbii na barikádach a niekoľko dní si odsedel aj vo väzení, keď ho obvinili, že počas demonštrácie zastrelil policajta. Neskôr chcel získať miesto v kubánskom parlamente.

Reklama

V marci 1952 prišiel však prevrat, po ktorom sa k moci dostal generál Fulgencio Batista. V Castrovi sa prebudil revolucionár. Jeho prvý pokus o puč sa odohral v lete 1953, keď asi so stovkou povstalcov zaútočil na kasárne Moncada, kde chceli získať zbrane a rozpútať celonárodné povstanie.

Vládne jednotky ich útok odrazili a vzbúrencov pozabíjali alebo zatkli a postavili pred súd. Ocitli sa pred ním aj bratia Fidel a Raúl Castrovci, ktorí sa napokon po pol druha roku za mrežami vďaka amnestii opäť ocitli na slobode.

Fidel Castro emigroval do USA, kde začal pripravovať inváziu na Kubu. Ostatných emigrantov však pre svoje plány nezískal, a tak odišiel do Mexika. Tam stretol revolucionárov, naklonil ich svojim myšlienkam a prisahali si vernosť. Bol medzi nimi aj argentínsky lekár Ernesto Che Guevara. Ich zámerom bolo zvrhnúť Batistu a nastoliť demokratickú vládu. Diktátor Fulgencio Batista utiekol v januári 1959 z Kuby a povstalci pod vedením Fidela Castra sa po dvojročnom boji ujali moci.

Predsedom revolučnej vlády na Kube sa stal 16. februára 1959. V novom vodcovi videli Kubánci národného hrdinu. Fidel Castro im sľúbil znárodnenie, koniec vykorisťovania americkými firmami.

Kubu za socialistický štát Castro vyhlásil 16. apríla 1961. Po americkom bojkote sa začal orientovať na Moskvu. USA, pre ktoré bol najväčšou hrozbou, sa Castra pokúsili zvrhnúť. Invázia exilových Kubáncov, ktorí sa s podporou CIA vylodili 17. apríla 1961 na Playa Girón (Zátoka svíň), sa však po dvoch dňoch skončila fiaskom. Po tom, ako sovietske vedenie v roku 1962 zriadilo na ostrove raketovú základňu, sa svet dokonca ocitol na pokraji jadrovej vojny.

Reklama

Kuba prijala vo februári 1976 novú ústavu, v ktorej bola zakotvená vedúca úloha komunistickej strany. Popri funkcii predsedu vlády a prvého tajomníka Komunistickej strany Kuby získal Fidel Castro aj úrad hlavy štátu. V decembri 1976 sa stal predsedom Štátnej rady a vlády.

Rozpad ZSSR v decembri 1991 ukončil rozsiahlu pomoc Kube a obchod s touto karibskou krajinou, ktorej hospodárstvo začalo upadať.

Na piatom zjazde Komunistickej strany Kuby v októbri 1997 potvrdil Castro svojho mladšieho brata Raúla Castra ako svojho nástupcu.

Počas prejavu 23. júna 2001 pod páliacim slnkom nakrátko stratil Castro vedomie. Kubánsky parlament zvolil v marci 2003 Castra za predsedu Štátnej rady na šieste päťročné funkčné obdobie. Po prejave 20. októbra 2004 opäť Castro zakopol a spadol, utrpel pomliaždeninu kolena a zlomeninu ruky.

Po operácii v dôsledku vnútorného krvácania, ktoré pripísal prepracovanosti a vyčerpaniu, dočasne odovzdal 1. augusta 2006 funkcie bratovi Raúlovi. Takéto rozhodnutie urobil po prvý raz počas svojej vlády. Národu vtedy v liste oznámil, že trpel gastrointestinálnym krvácaním, ktoré pravdepodobne zapríčinil stres spôsobený jeho častejšími verejnými vystúpeniami v Argentíne a na Kube.

Február 2008 bol pre Fidela Castra prelomový. Politik sa 19. februára 2008 vzdal úradu predsedu Rady štátu a hlavného veliteľa ozbrojených síl. Vzdal sa aj kandidatúry na funkciu kubánskeho prezidenta. Kubánsky parlament 24. februára 2008 zvolil jeho brata Raúla Castra za nového predsedu Rady štátu.

Oficiálne bol Fidel Castro ženatý iba raz – s Mirtou Díazovou-Balartovou, s ktorou mal syna Fidelita.

Bývalý najvyšší štátny predstaviteľ Kuby Fidel Alejandro Castro Ruz patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete a aj po odchode z funkcie bol považovaný za najvplyvnejšieho muža svojej krajiny.

 

Pohreb zosnulého prezidenta Fidela Castra sa bude konať 4. decembra

Reklama

Pohreb bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra, ktorý zomrel v piatok vo veku 90 rokov, sa bude konať 4. decembra na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, kde Castro pred takmer 60 rokmi oznámil národu víťazstvo svojej revolúcie. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kubánskej vlády.

Portrét kubánskeho lídra Fidela Castra visí pred vládnou budovou v Havane 26. novembra 2016
Portrét kubánskeho lídra Fidela Castra visí pred vládnou budovou v Havane 26. novembra 2016

Podľa kubánskych štátnych médií budú mať Kubánci možnosť vzdať poslednú poctu zosnulému lídrovi v pondelok a utorok tým, že podpíšu “slávnostný sľub dodržiavania zásad revolúcie”. Na Námestí revolúcie v Havane, kde sa Castro často prihováral tisícom svojich stúpencov, sa potom na jeho počesť bude konať smútočné zhromaždenie.

Urnu s Castrovým popolom následne prevezú z Havany do Santiaga de Cuba, teda po tej istej trase, ktorú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959, keď pod jeho vedením zvíťazila na Kube revolúcia.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali