ZOH14-Šortrek: Bodóová po 29. mieste: "Som šťastná, že som bola na ZOH" – SÚHRN

ZOH14-Šortrek: Bodóová po 29. mieste: "Som šťastná, že som bola na ZOH" – SÚHRN

Soči 15. februára (TASR) – Čínska šortrekárka Čou Jang získala zlatú medailu na XXII. ZOH v Soči a obhájila prvenstvo spred šytroch rokov. V Korčuliarskom paláci Ľadovec triumfovala v súťaži na 1500 m pred Šim Suk Hee z Kórejskej republiky a Taliankou Ariannou Fontanovou. Slovenská šortrekárka Tatiana Bodóová pri svojej historickej účasti na ZOH obsadila 29. pozíciu.

"Na začiatku som bola nervózna, ale na konci pretekov som sa cítila nadšená. Za posledné štyri roky som si prešla všeličím, neočakávala som, že sa vrátim na ZOH," citovala agentúra Reuters olympijskú víťazku.

Pre 22-ročnú Číňanku to bola už tretia zlatá medaila zo ZOH, keď k dvom triumfom na 1500 m (Soči, Vancouver) pridala i zlato zo štafety na 3000 m (Vancouver). O päť rokov mladšia Kórejčanka zažila pod piatimi kruhmi premiéru a hneď zaknihovala striebro. Fontanová po striebre na 500 m trati získala v Rusku i bronz. Na konte má celkovo štyri medaily, dve bronzové získala vo Vancouveri 2010 (500 m) v Turíne 2006 (štafeta na 3000 m).

Slovenka Bodóová v kvalifikácii na 1500 m vzdialenosti dosiahla čas 2:31,788 minúty a obsadila 5. miesto. Nevyšlo jej ani atakovanie slovenského rekordu (2:25,847), ktorý vytvorila v rámci Svetového pohára (SP) v talianskom Turíne, kde obsadila 30. pozíciu. Práve tento výsledok, spoločne s výsledkom z ruskej Kolomne (2:42,689 – 47. pozícia), jej zabezpečili miestenku na ZOH v Soči. V súčte bodov jej patrila 36. pozícia, uzatvárajúca počet pretekárok, ktoré sa predstavili pod piatimi kruhmi.

Reklama

"Vedela som, že nebudem prvá v rozjazde, keďže tam boli ženy, ktoré dominujú tejto disciplíne. Myslela som na slovenský rekord, ale začalo sa pomaly a ak by som išla dopredu, tak by som asi nedošla tak, ako som došla. Som šťastná, že som tu mohla byť a súťažiť," konštatovala po pretekoch Bodóová.

Slovenský šortrek mal olympijskú premiéru v Salt Lake City 2002, kde vďaka úspechu na MS štartoval Matúš Užák, ktorý sa o štyri roky neskôr kvalifikoval aj do Turína. O postup na ZOH do Vancouveru 2010 bojovala neúspešne trojica mužov Miloš Vigaš, Andrej Valach a Peter Jeleň.

Reklama

výsledky – 1500m ženy – finále:

1. Jang Čou (Čína) 2:19,140 min, 2. Šim Suk-hi (Kór. rep.) 2:19,239, 3. Arianna Fontanová (Tal.) 2:19,416, 4. Jorien ter Morsová (Hol.) 2:19,656, 5. Emily Scottová (USA) 2:39,436, Li Ťien-žou (Čína) bez času (nedokončila), Kim Alang (Kór. rep.) bez času (penalizovaná) … 29. Tatiana BODÓOVÁ (SR) 2:31,788

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Bodóovej

Reklama

mc lg lt /k dispozícii je zvukový záznam/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali