ZOH14-servis: Krasokorčuľovanie – V Soči prvýkrát o 5 medailových kolekcií

ZOH14-servis: Krasokorčuľovanie – V Soči prvýkrát o 5 medailových kolekcií

Bratislava 2. februára (TASR) – V Soči budú v najstaršom športe ZOH počnúc 6. februárom bojovať o slávu a cenné kovy sólisti, sólistky, športové dvojice a tanečné páry. Prvýkrát v histórii krasokorčuľovania sa uskutoční aj tímová súťaž, takže bude na ukoristenie až päť medailových kolekcií. Spolu sa tak môžu na súťažiach predstaviť až 149 krasokorčuliari z 31 krajín.

Olympijská história krasokorčuľovania sa píše od roku 1908, keď sa v Londýne predstavili súťažiaci v štyroch disciplínach. Do programu hier sa tak krasokorčuliari dostali už 16 rokov pred zavedením prvých ZOH v roku 1924 v Chamonix. V Prince’s Skating Clube, v londýnskej štvrti Knightsbridge medzi mužmi triumfoval a prvým olympijským víťazom sa stal legendárny Švéd Ulrich Salchow. Medzi ženami získala prvé zlato Britka Madge Syersová, športové dvojice vyhrali Nemci Anna Hüblerová a Heinrich Burger, povinné figúry Rus Nikolaj Panin. Štartovalo 21 korčuliarov zo 6 krajín, o trošku viac ich bolo na OH 1920 v Antverpách – 26 z ôsmich krajín. Krasokorčuľovanie sa postupným vývojom vyprofilovalo na jeden z najatraktívnejších športov v programe ZOH. Prispeli k tomu aj legendy ako Sonja Henieová, Karl Schäfer, Jayne Torvillová a Christopher Dean, či mnohých ďalších. Jediným slovenským olympijským víťazom až do ZOH 2010 vo Vancouvri bol krasokorčuliar, na ZOH 1972 v Sappore triumfoval Ondrej Nepela. Pred štyrmi rokmi v Kanade pridala najcennejší kov biatlonistka Anastasia Kuzminová. Z krasokorčuliarov má na konte striebro aj Karol Divín (1960 Squaw Valley), bronz získal v Sarajeve 1984 Jozef Sabovčík.

Jedinou istou reprezentantkou Slovenska v Soči bola týždeň pred otvorením hier 18-ročná Nicole Rajičová. Miestenku a účasť pod piatimi olympijskými kruhmi pre krajinu vybojovala minulý rok na MS v kanadskom Londone jej kolegyňa Monika Simančíková. Z definitívneho určenia mena Slovenky do Soči sa napokon stala "kauza". Pôvodne výkonný výbor Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu (SKrZ) po vyhodnotení výsledkov a výkonov z predpísaných nominačných pretekov vybral do Soči Rajičovú, ktorá však mala potvrdiť oprávnenosť nominácie na januárových ME v Budapešti. Tam si síce vytvorila osobný rekord (konečné 17. miesto), ale nenaplnila do bodky stanovené kritériá, čo napokon viedlo výkonný výbor SKrZ, aby rozhodol v prospech Simančíkovej. Medzitým ale Rajičovej pôvodnú nomináciu odsúhlasilo plénum SOV, a zväzom navrhovanú účasť Simančíkovej výkonný výbor SOV už podľa platnej legislatívy odmietol, takže platilo pôvodné meno Rajičovej. V konečnom dôsledku sa tak ublížilo obom mladým pretekárkam.

Tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley sú v pozícii prvých náhradníkov, musia tak čakať na prípadné zranenie či odhlásenie niektorého z potvrdených účastníkov. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri SR zastupovala tiež len sólistka, vtedy 17-ročná Ivana Reitmayerová skončila 28., keď sa jej z krátkeho programu nepodarilo postúpiť medzi elitnú finálovú 24-ku. Slováci o olympijské miestenky neúspešne bojovali v dodatočnej kvalifikácii minulú jeseň v nemeckom Oberstdorfe, tanečníci Federica Testová a Lukáš Csölley tam prišli tesne o postup a boli tak prvými náhradníkmi.

Reklama

Krasokorčuliarskym leitmotívom zimnej olympiády v Soči bude tak ako pred štyrmi rokmi štart ruského fenoména Jevgenija Pľuščenka, pre ktorého to bude vo veku 31 rokov štvrtá olympiáda a na konte z nich má jedno zlato (2006) a dve striebra (2002 a 2010). Rusovi v Kanade nevyšla snaha obhájiť titul z Turína a po nej sklamaný ironicky znížil výkon víťazného Američana Evana Lysaceka, ktorý neskočil štvoritý skok, takže Rus potom uviedol: "…preto nie je skutočný šampión".

Aj teraz sa v istej miere opakoval scenár z minulosti. Aj pred Vancouverom si dal vtedy šesťnásobný európsky šampión, resp. trojnásobný majster sveta niekoľkoročnú pauzu, no v roku 2009 sa vrátil, aby sa mohol stať štvrtým mužom v dejinách, ktorý by obhájil olympijské zlato. Dovtedy sa to podarilo iba Švédovi Gillisovi Grafströmovi (dokonca dvakrát), Rakúšanovi Karlovi Schäferovi a Američanovi Dickovi Buttonovi. Toto teda Pľuščenkovi nevyšlo. Rus potom od Vancouveru neštartoval na žiadnych MS a podrobil sa operácii chrbta. Aj on získal účasť v olympijskej súťaži kontroverzne. Keďže na národnom šampionáte skončil až druhý za mladučkým Maximom Kovtunom, už-už sa hodlal štartovať len v súťaži tímov. Kovtun ale nezvládol ME v Budapešti a tak Pľuščenko na teste za "zavretými dverami" pred špeciálnou komisiou predviedol jazdy, ktoré mu zabezpečili nomináciu do olympijskej súťaže, kde majú Rusi iba jedno miesto.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali