Hokej: Slováci prehrali s Rusmi 0:1 po samostatných nájazdoch, v dueli o štvrťfinále s Českom

Hokej: Slováci prehrali s Rusmi 0:1 po samostatných nájazdoch, v dueli o štvrťfinále s Českom

Soči 16. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Tréner SR Vladimír Vůjtek musel meniť zloženie útočných formácií

Slovenskí hokejoví reprezentanti si až v záverečnom dueli v A-skupine olympijského turnaja v Soči pripísali prvý bod, keď prehrali s domácim Ruskom 0:1 po samostatných nájazdoch. V rozstrele rozhodli o triumfe zbornej úspešné nájazdy Alexandra Radulova a Iľju Kovaľčuka.

Reklama
Na snímke zľava slovenský hokejista Tomáš Jurčo, hráč Ruska Alexej Jemelin a slovenský brankár Ján Laco

Po predošlých prehrách s USA (1:7) a Slovinskom (1:3) bolo už po sobote jasné, že Slováci skončia v základnej skupine na štvrtom mieste. Vďaka zisku bodu obsadili v tabuľke prvej fázy turnaja 10. priečku a v kvalifikácii o štvrťfinále narazia na siedmy tím Česko.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka hrali proti jednému z favoritov na zlato takticky veľmi dobre, dlho nepúšťali súpera do nebezpečných pozícií pred bránkou, navyše sami z protiútokov hrozili. V Ľadovom paláci Boľšoj udržali v troch tretinách i predĺžení bezgólový stav aj vďaka skvelému výkonu brankára Jána Laca, ktorý pri svojej olympijskej premiére zlikvidoval počas 65 minút všetkých 36 striel súpera. V 27. vzájomnom dueli s Ruskom zaznamenali 14. prehru.

Reklama

Všetky štyri kvalifikačné zápasy o štvrťfinále sa hrajú v utorok 18. februára (9.00, 13.00, 18.00 a 18.00 SEČ).

A-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Rusko – Slovensko 1:0 po samostatných nájazdoch (0:0, 0:0, 0:0 – 0:0, 1:0)

Rozhodujúci samostatný nájazd Radulov. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Sutherland – Carlson (obaja Kan.), McElman (USA), vylúčenia: 2:5 na 2 min, presilovky: a oslabenia: 0:0, 11.097 divákov.

Rusko: Varlamov – Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikulin, Ťjutin, Nikitin, Belov – Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk – Siomin, Malkin, Ovečkin – Tarasenko, Anisimov, Kuľomin – Popov, Tereščenko, Ničuškin

Reklama

Slovensko: Laco – Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin – Marián Hossa, Handzuš, Tatar – Jurčo, Ölvecký, Záborský – Miklík, Surový, Bartovič – Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa

Na snímke smutní slovenskí hokejisti sa lúčia s fanúšikmi po prehre po samostatných nájazdoch

Slováci začali proti favoritovi odvážne. Už v 30. sekunde preskúšal pozornosť Varlamova Tatar. Potom mal dve veľké šance na otvorenie skóre Miklík, najprv v slovenskej presilovke sám pred ruským brankárom nezodvihol puk a trafil ho bekhendom do betónu a v 5. minúte sa neujala ani jeho ďalšia strela. Potom si prvý náročný zákrok pripísal Laco po tečovanej strele Malkina. To Rusov nabudilo a pred slovenským brankárom začalo byť rušno. V 16. min po akcii Radulova netrafil zblízka Kovaľčuk, o tri minúty neskôr pálil nebezpečne z otočky Radulov. Slováci zvládli prvú tretinu s ašpirantom na zlato takticky dobre, umne vytláčali súpera k mantinelu a nepúšťali ho do palebných pozícií, navyše hrali čisto. O ich sympatickom výkone svedčí aj pomer striel 9:5 v ich prospech.

Druhú časť odštartoval výborný Lacov zákrok pri dorážke Ovečkina. Na opačnej strane ohrozil Varlamova Marián Hossa štipľavou strelou zápästím. Rusi postupne zvyšovali tempo, “vůjtekovci” však stále dobre vykrývali priestor pred svojou bránkou. Po “bodyčeku” Laca na Tereščenka hrali Slováci prvýkrát v štvorici, no bezgólový stav sa nemenil ani po zakončení Radulova z tesnej blízkosti či tečovanom pokuse Markova. Potom sa po prihrávke Jurča dostal do výbornej streleckej príležitosti Záborský, Varlamov zakročil. V polovici zápasu po strete s Pánikom zostal na ľade ležať Kovaľčuk, elitný kanonier ale pokračoval v hre. Slováci stále brnkali favoritovi na nervy, po Hossovej zadovke pálil v sľubnej pozícii Ölvecký do stredu bránky. Následne pri vylúčení Jemelina sa Surový obtáčal smerom do bránkoviska, neuspel, rovnako ako tečovaná strela Baranku. V 37. min zneškodnil Varlamov aj ďalšiu delovku Ölveckého po prihrávke Záborského, táto dvojica si na ľade zjavne rozumela. Samý záver tretiny priniesol dve obrovské šance, najprv po chybnej slovenskej rozohrávke skrotil strelu Malkina spoľahlivý Laco a na druhej strane klziska unikol rýchlonohý Bartovič, no ani na dvakrát neprestrelil pozorného Varlamova.

Rusi na začiatku tretieho dejstva spustili kanonádu na slovenskú bránku, Laco si držal čisté konto. Potom nasledovali dva samostatné nájazdy na bránku, najprv Radivojevič precedil puk cez betóny Varlamova, no ten mieril tesne mimo ľavej žrde. Na druhej strane vynikajúci Laco lapačkou zneškodnil šancu Popova. V 46. minúte už-už dvíhali hráči zbornej ruky, teč Radulova ale skončil na hornej i ľavej žrdi slovenskej bránky. Vzápätí Tereščenko zblízka bekhendom neprepasíroval puk za Laca. Rusi stupňovali tlak, po Malinovej strele v presilovke pre zmenu zvonila pravá žrď Lacovej bránky. Slováci sa zameriavali už iba na defenzívu. Situáciu im skomplikovalo vylúčenie Hossu, ale aj to so šťastím prežili. V dobrej pozícii netrafil puk Dacjuk a Laco potom zlikvidoval strelu Siomina z medzikružia. Slováci boli zovretí a ani na chvíľu nemali čas si vydýchnuť, tréner Vůjtek si preto vybral oddychový čas. Jeho tím napokon vydoloval predĺženie.

Na snímke vpravo prekonaný slovenský brankár Ján Laco, vľavo premieňa samostatný nájazd ruský hráč Iľja Kovaľčuk

V ňom predviedol perfektný zákrok Meszároš, ktorý za vrhol do Ovečkinovej strely a zabránil mu tak skórovať v tutovke. Zápas tak dospel až do samostatných nájazdov. V nich skórovali za Rusov Radulov i Kovaľčuk, kým na slovenskej strane neuspel Handzuš a ani Tatar.

Reklama

Ján Laco, brankár SR (zdroj: Markíza): “Nestaval by som sa do pozície hrdinu. Všetci chalani ‘šlapali’ vzadu, hrali dobre v obrane. Podali sme dobrý výkon, na ktorom sa dá stavať.”

Tomáš Tatar, útočník SR (zdroj: Markíza): “S Čechmi to bude bratovražedný boj. Bude to prestížny zápas pre celý národ. Naposledy v Helsinkách na MS 2012 sme ich zdolali, teraz sa o to pokúsime opäť.”

 

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. USA 3 2 1 0 0 15:4 +11 8

2. Rusko 3 1 1 1 0 8:5 +3 6

3. Slovinsko 3 1 0 0 2 6:11 -5 3

4. SLOVENSKO 3 0 0 1 2 2:11 -9 1

zf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali