Žlté vesty zničili politickú budúcnosť Macrona

Žlté vesty zničili politickú budúcnosť Macrona

Paríž 9. decembra 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Portál Vzgljad prináša informácie o politických problémoch Macrona. Súčasné nepokoje vo Francúzsku negatívnym spôsobom vážne ovplyvňujú jeho politickú budúcnosť. Rating Macrona je katastrofálne nízky a odpor voči nemu neustále rastie

Demonštranti z tzv. hnutia žltých viest s národnou vlajkou počas pochodu neďaleko Víťazného oblúku 8. decembra 2018 v Paríži

Nepokoje vo Francúzsku vždy kulminujú cez víkend a Macron je už značne nervózny. Francúzska polícia používa čoraz tvrdšie prostriedky proti demonštrantom, zasahovať proti nim má aj armáda a najbližšie okolie Macrona sa už obáva puču podobného na Ukrajine. Či sa tak stane, alebo nie, je otázne, politicky už to však vyzerá tak, že nad Macronovou politickou kariérou možno postaviť kríž.

Reklama
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron Foto:TASR/AP-Ian Langsdon, Pool via AP

Nepokoje vo Francúzsku sa začali v Paríži 1. – 2. 12. 2018. Demonštranti podpaľovali automobily, rozbíjali vitríny, hádzali na políciu kamene a Molotovove kokteily. Turistické zóny v Paríži sa stali terčami útokov, fasády domov začali ozdobovať graffitti, s negatívnymi vyjadreniami na adresu Macrona, pričom najslušnejšie z nich mali formu “Macron odstúpiť”.

Dnes už revolta prekročila hranice Paríža. Žlté vesty (povinná výbava francúzskych vodičov) sa objavili postupne aj v iných francúzskych mestách, blokujú centrá, prefektúry, prichádza k ničeniu automatov na platenie poplatkov za používanie parkovísk či francúzskych ciest. V malom meste Le Puy-en-Velay vypálili demonštranti miestnu prefektúru a v Marseille francúzska polícia zabila 80 ročnú ženu, ktorá sa pokúsila zakryť okno svojho bytu, pretože dole na ulici pokračovali protesty. Ženu zabil plynový granát vystrelený francúzskymi policajtmi. Vo Francúzsku sú už štyria mŕtvi, takmer 1000 ľudí utrpelo zranenia a 400 protestujúcich už francúzska polícia zatkla. V posledných dňoch sa protesty so žltými vestami (zatiaľ v obmedzenej miere) začali aj v Belgicku, Holandsku, Španielsku a Nemecku.

Reklama

Prezident Macron sa urýchlene vrátil z Argentíny zo zasadnutia G20 do Paríža. Už to nie je ten bohorovný prezident- bankár, ktorého francúzsky mainstream svojho času prirovnával k Jupiterovi. Spotený, nervózny a bledý Macron stratil svoju aureolu. Macron okamžite prikázal na pol roka zmraziť ceny za benzín, no ani to mu nepomohlo. Francúzi požadujú Macronove odstúpenie a Macronovi už pripomenuli všetky nesplnené predvolebné sľuby. Macronovi sa stali osudné jeho arogantné vyhlásenia na adresu pracujúcich a nezamestnaných (nebuďte leniví a pracujte), ako aj tlak na najslabšiu časť populácie – na dôchodcov.

Totálnym neúspechom skončil aj pokus Macrona rečniť pred davom v spomenutom meste Le Puy-en-Velay, kde demonštranti vypálili miestnu prefektúru. Nemohol povedať ani slovo, okrem hanlivých výkrikov na Macrona začali lietať aj kamene, vajíčka a iné predmety, takže prezidentská ochranka vystresovaného Macrona v mene jeho bezpečnosti zbalila do auta a stiahla ho z ulice. Útek prezidenta – bankára Macrona sprevádzali vulgárne nadávky a posmešný piskot.

 

Video

 

Reklama

Dnes už “žlté vesty” nehovoria o cene benzínu, na tú už každý zabudol. Vypracovali balíček 42 požiadaviek, ktoré majú francúzsky prezident a vláda splniť. Minimálny plat vo Francúzsku má byť 1300 eur, penzia 1200 eur, penzijný vek sa má znížiť na 55 – 60 rokov, má sa ohraničiť migrácia a rovnako deportovať imigranti, ktorí nepochádzajú z kritických oblastí. Takisto poslanci nemajú mať vyššie mzdy ako 15 000 eur.

Každá z týchto požiadaviek je klincom do politickej rakvy Macrona, pretože požiadavky, o ktorých dosiahnutie sa demonštranti snažia, pred nedávnom Macron anuloval. Dnes už vo Francúzsku protestujú demonštranti, ktorí k protestom využívajú sociálne siete a ich cieľ je v prípade potreby zablokovať celé Francúzsko a odstrániť Macrona.

Samozrejme k hnutiu “žltých viest” sa už pripojili študenti, ktorí požadujú zmenu pravidiel pre štúdium, od prijímania na univerzity až po zmenu študijných plánov. Pripájajú sa železničiari, pracovníci letísk, lekári a zdravotný personál, pretože Macron a súčasná francúzska vláda začali ako nerentabilné zatvárať desiatky provinčných nemocníc, takže ľudia nemajú jednoduchý prístup k zdravotnej starostlivosti. Dokonca sa do akcií protestu proti Macronovi zapojili aj niektorí členovia LGBT, čo musí byť pre Macrona bazírujúceho na LGBT agende viac ako na právach dôchodcov naozaj nepríjemná rana.

Najbojovnejšie proti Macronovi, samozrejme, vystupuje Antifa a francúzski anarchisti. Jeden z hovorcov “žltých viest” Eric Drouet už informoval, že protestujúci chcú obsadiť aj Elyzejský palác, radikalizmus francúzskych ultraľavých anarchistov je samozrejmosť. Celá francúzska ľavicová scéna je na nohách, francúzski anarchisti demonštrujú a útočia proti policajtom, zábavné však je že útočia  spoločne s francúzskymi nacionalistami a prívržencami Marie Le Penovej. V akciách protestu proti Macronovi prijali svoju účasť obyvatelia miest i vidieka, ide o celé spektrum francúzskej spoločnosti, ktorá má k neobľúbenému Macronovi vážne výhrady.

 

Reklama

Francúzi sú rozhorčení, pretože v posledných rokoch sa úplne stratila stredná trieda

Aj v minulosti boli vo Francúzsku superboháči a chudobní, existovala však silná stredná trieda, ktorá je dnes kvôli neštandardným postupom francúzskej finančnej a politickej oligarchie v troskách. Francúzski anarchisti sa už na adresu francúzskej bankárskej a politickej elity nechali počuť so svojím zlovestným “Počúvajte dobre, nikto vás nemá rád a nikto vás nepotrebuje. Dostali sme sa do bodu, kde už návrat k predchádzajúcemu stavu nie je možný.”

 

Macron a jeho klika sú, pochopiteľne, z diania na uliciach značne nervózni. Niektorí sa začínajú obávať o svoju bezpečnosť a niektorí analytici už hovoria o pokuse vyskúšať si farebnú revolúciu nie na tak slabom štáte ako Ukrajina, ale na ozajstnom európskom štáte. Na Francúzsku sa vychytajú muchy a podobný scenár sa môže zopakovať aj na iných stabilných západoeurópskych krajinách, o prípadnom úspechu farebnej revolúcie v Španielsku, Portugalsku, Taliansku či Grécku nepochybuje nikto. Macron a jeho elity už otvorene hovoria o pokuse o puč vo Francúzsku, otázne je, ako sa v prípade potreby zachová armáda, väčšina analytikov zastáva názor, že armáda nemusí byť jednoliata a stáť za Macronom a súčasnými francúzskymi elitami.

Na druhej strane tvrdenia, že vo Francúzsku sa môže uskutočniť puč, sú obľúbeným strašidlom mainstreamu a liberálnych pseudointeligentov. Samozrejme, za revoltou vo Francúzsku už poniektorí hľadajú ruskú stopu, v Elyzejskom paláci vládne nervozita a z Paríža už teraz odchádza množstvo rodinných príslušníkov štátnych úradníkov, ktorí sa takisto obávajú kulminácie napätia v Paríži. Podľa niektorých indícií sa radikalizujú aj protestujúci. Macron a spol. sa totiž už nechali počuť, že vodcov demonštrácie možno po ukončení demonštrácií obviniť z pokusu o prevrat za čo hrozia vysoké tresty, takže ďalším požiadavkom demonštrantov je beztrestnosť za akcie protestov.

Do francúzskej metropoly sa teda sťahuje armáda, ktorá má chrániť Macrona a spol. pred útokmi nielen anarchistov a ľavicových radikálov, ale aj zdravotných sestier, študentov, dôchodcov, alebo protestujúcich matiek s deťmi. Armáda má podľa niektorých nervóznych informácií z francúzskych médií  prebrať ochranu prezidentského paláca, pretože aj časť francúzskych policajtov sa pozitívne stavia k vlne protestov proti neobľúbenému Macronovi a súčasnej francúzskej vláde.

Samozrejme, kaša sa nikdy neje taká horúca, ako sa dúcha. Situácia pravdepodobne nevyústi do tak krvavého diania ako na Ukrajine. Jedno je však isté, rating Macrona je katastrofálny, u Francúzov už je obľúbenejší dokonca aj Hollande, ktorý mal svojho času katastrofálne nízky rating.

Ešte nedávno sa Macron štylizoval do pozície “mladého a charizmatického lídra”, ktorý chcel riadiť Európskú úniu po odchode Merkelovej. Zdá sa, že na tieto ambície už môže zabudnúť, bude rád ak sa mu podarí vyriešiť francúzsku krízu. Macron, figúrka Rotschildovcov s najväčšou pravdepodobnosťou, nezíska kontrolu nad Európskou úniou.

Na dianie vo Francúzsku reagoval aj turecký prezident Erdogan, ktorý si neodpustil “politické kopnutie” do Macrona. Informácie prináša portál RusVesna.

Podľa Erdogana ešte pred nedávnom francúzske elity mentorsky poúčali Turecko o demokracii a kritizoval Erdogana za použitie armády v pokuse o prevrat v Turecku.

Reklama

To, čo momentálne Macron vyvádza vo Francúzsku, tvrdé nasadenie polície a armády voči demonštrantom, považuje tentoraz Erdogan za narušenie demokratických princípov. Erdogan s gustom poukázal na mŕtvych a ranených na francúzskych uliciach, podľa Erdoganových slov turecká armáda postupovala proti demonštrantom oveľa humánnejšie.

Erdogan takisto kritizoval šíriacu sa islamofóbiu vo Francúzsku a podľa neho Francúzsko a západná Európa dnes žnú plody svojej islamofóbnej politiky. Západ a USA sa výraznou mierou podieľali na destabilizácii moslimského sveta, dnes za svoje prečiny platia. Podľa posledných informácií sú vo Francúzsku už štyria mŕtvi, 1043 ľudí utrpelo zranenia, zranených bolo 222 príslušníkov polície.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto:TASR/AP-Burhan Ozbilici

Ruský portál Iarex si takisto kladie otázku, či bude Macron nasledovať cestu Janukoviča. Portál upozorňuje na dva dôležité fakty: Protesty sa organizujú na sociálnych sieťach, priami vodcovia revolty sa ukrývajú v úzadí, vlny protestov kulminujú cez víkend, kedy demonštranti z francúzskych miest discipinovane prichádzajú revoltovať do Paríža.

Proti “žltým vestám” zasahuje polícia, okrem bežných policajtov už aj odborníci na boj proti demonštráciám. Francúzska ľavicová scéna a anarchisti majú dostatok skúsenosti v boji proti štátu, ktoré dnes aj využívajú. Na rozdiel od Ukrajiny však vo Francúzsku “neznámi špecialisti a snajperi” nestrieľajú po demonštrantoch a policajtoch, takže situácia sa nezradikalizovala podľa kyjevského scenára.

Zvyšovanie cien benzínu už nestoji v centre pozornosti demonštrantov, požiadavky sa rozšírili (42 požiadaviek, vrátane odstúpenia Macrona, zvýšenia mzdy, penzií, zníženie veku do dôchodku a i.).

Reklama

Podľa Rusov je najzábavnejšie, že podobne ako v prípade Asada, sa už aj vo Francúzsku na sociálnych sieťach objavila výzva malého dievčatka Benoite Abedaux, ktoré požaduje odchod “krvavého tyrana” Macrona. Rusi si už  s posmechom kladú otázku, či budú reagovať americké politické celebrity a európsky mainstream a či nakoniec Macrona podobne ako Asada nebudú musieť zachraňovať ruskí vojaci.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali