Životopisy svätých: Svätý Julián a svätá Basilissa

Životopisy svätých: Svätý Julián a svätá Basilissa

Slovensko 8. mája 2016 (HSP/Foto: wikipedia)

 

Prinášame vám ďalší zo série životopisov z knihy, ktorá bola vydaná začiatkom minulého storočia a ktorej autor je neznámy. Jazyk publikácie je pôvabný, no zastaralý, a tak prepis životopisu publikujeme len s miernou jazykovou úpravou, aby duch doby, ktorý povzbudzoval jednoduchého človeka k cnostiam, ostal zachovalý

Za starých čias, v prvých storočiach kresťanstva, nebolo žiadnych   verejných ústavov, alebo hostincov pre cestovateľov a chudobných. Pre kresťanov obzvlášť to bolo trpkou vecou a so strachom pred zradou sa museli túlať po cudzích miestach. Osamelí a opustení, bez pomoci a rady.

Reklama
Náčrt zo života svätého Juliána a svätej Basilissy, ktorí sa starali o prenasledovaných a núdznych kresťanov
Náčrt zo života svätého Juliána a svätej Basilissy, ktorí sa starali o prenasledovaných a núdznych kresťanov

Akú veľkú radosť musel pocítiť každý, ktorého kresťan – brat v Kristovi – s kresťanskou pohostinnosťou prijal do svojho domu, zvlášť v časoch prenasledovania! A kvôli kresťanskej pohostinnosti, ktorá je v apoštolských spisoch tak veľmi odporúčanou cnosťou, obetovali Julián a Basilissa svoje statky, pohodlie života, pokoj svojho domu a napokon aj samotné bezpečie ich vlastného života.

Svätý Julián sa narodil v Antiochii nábožným a bohatým rodičom. Ako schopný chlapček bol vychovávaný výborne. Ako mladík pochodil po svete so znamenitými mužmi, ktorí telom aj dušou sa zastávali pravdy Evanjelia.

Reklama

Aby ich rod nevyhynul, tak ho rodičia v jeho 18 rokoch zasnúbili s istou pannou zo šľachtického rodu, ktorá sa volala Basilissa. On ju však rýchlo priviedol k tomu, aby ho mala rada len ako brata a svoje panenstvo si zachovala pre Pána. Keď im zakrátko zomreli rodičia, zanechali im veľké bohatstvá, ktoré však hneď rozdali chudobným a zo svojho domu spravili hostinec, do ktorého prijímali a opatrovali kresťanov: Julián mužov a Basilissa ženy. Známi tento hostinec preto nazývali radhosťom alebo hostimilom. Keď v tej dobe (na prelome 3. a 4. storočia) vypuklo nové prenasledovanie kresťanov, Julián a Basilissa prosili Boha, aby im udelil vytrvalosť až do konca. Život Basilissy však netrvalo dlho a v mladistvom veku ju Pán povolal do kráľovstva, v ktorom sa láska, od všetkých zväzkov slobodná, rozlieva hojnými prúdmi.

Božej prozreteľnosti sa páčilo pripraviť Juliána, aby pred mocnými sveta vydal svedectvo o Kristovi. Marcian, krutý rímsky miestodržiteľ v Antiochii sa dopočul, ako sa Julián o kresťanov stará, a poslal k nemu svojho sluhu, ktorý mu mal nadeliť, aby sa on aj všetci jeho podriadení klaňali len jeho pohanským bohom. Julián však mal u seba v tom čase mnoho kňazov a obránil sa pred ním nasledovne: “Ja chcem dať cisárovi to, čo je cisárovo. Avšak v tom, čo mi tu rozkazuje, ho nesmiem poslúchať, pretože mi to zakazuje pravý Boh.”

Marcian dal následne jeho dom podpáliť, a všetci, čo v ňom boli, zhoreli zaživa. Juliána toho ušetril a dal si ho k sebe priviesť, aby ho po dobrom odvrátil od Krista. Keď sa mu to nepodarilo, vyhrážal sa mu všelijakými ukrutnosťami, až ho napokon dal mučiť. Slová nemôžu opísať muky, ktoré Julián trpel. Pri jeho mučení sa však stala nasledujúca udalosť:

Keď svätého mučili a trýznili verejne na ulici, práve šli deti domov zo školy. Medzi deťmi bol aj jediný synáčik miestodržiteľa Marciana menom Celsus. Keď chlapček Celsus uzrel mučeníka, bol tak dojatý, že odhodil knižky aj šaty a bežal k svätému, objímal mu nohy a prosil, aby mu dovolil s ním trpieť a umrieť. Vojaci chceli násilím odtrhnúť chlapčeka od Juliána, avšak zbytočne. On sa pevne držal svätého. Keď sa o tom dozvedel miestodržiteľ, prišiel sám ku synovi, láskal a prosil ho, ale všetko bolo zbytočné. Celsus verejne vyznal Krista ako pravého Boha, na čo rozpálený miestodržiteľ rozkázal chlapca i s Juliánom hodiť do väzenia. Do žalára prišiel v nočnej hodine kňaz Antonius, ktorý pokrstil Celsusa a s ním dvadsať vojakov.

Sotva sa o tom miestodržiteľ dozvedel, hneď to cisárovi oznámil a ten rozkázal, aby ich všetkých najprv mučili a potom usmrtili. Za tým cieľom dal Marcian postaviť na verejnom mieste súdnu stolicu, dal priviesť pred seba vyznávačov a oznámil im cisárov rozkaz.

Reklama

Kati už sa chystali naplniť cisárov rozkaz na vyznávačoch Pána, keď sa zrazu na mieste, kde sa hrozné mučenie malo diať, objavil pohrebný sprievod vyprevádzajúci mŕtveho do hrobu. Miestodržiteľ rozkázal nosičom, aby postáli, obrátil sa k Juliánovi a povedal: “Vy, kresťania, tvrdíte, že váš Majster kriesil mŕtvych. Nuž, skús to na tomto!” Svätý Julián plný nádeje v Boha začal sa modliť, obrátil sa k mŕtvemu a oslovilo ho týmito slovami: “V mene Pána, nášho Ježiša Krista, vstaň!” V tom momente sa mŕtvy zdvihol a zvolal pevným hlasom: “Boh kresťanov je jedine pravý Boh, a všetci, čo v neho neveria, budú zatratení naveky.” Myslíte, že tento zázrak otvoril oči miestodržiteľovi? Neverte. On, zaslepený zlým duchom zázrak pripisoval čarám a rozkázal vzkrieseného odviesť do väzenia, Juliána, Celsusa a ostatných spáliť vo vriacej smole.

Pripravili dvadsaťdva kotlov so smolou, pre každého jeden. Vyznávači do nich vstúpili bez strachu a spievali chválospevy. Kati zapálili podložené drevo, plameň šľahal do výšky, smola sa topila, prašťala a vrela. Marcian nemohol hľadieť na muky svojho syna a odišiel domov. Vyznávači však necítili žiadnu bolesť, hlasno chválili a zvelebovali Boha, ako niekedy traja mládenci v ohnivej peci. Všetci prítomní ustrnuli nad týmto neslýchaným divom. Marcian sa sám zdesil a bál sa všeobecnej vzbury, preto dal kresťanských hrdinov odviesť do žalára. Teraz Marcionelle, manželke Marcianovej, pukalo srdce nad svojím dieťaťom Celsusom , šla do väzenia, aby ho nahovorila k odpadnutiu od viery. Tri dni k nemu hovorila, avšak miesto toho, aby presvedčila syna, stala sa sama kresťankou. Kňaz Antonius ju pokrstil. Keď sa o tom dozvedel miestodržiteľ, takmer o prišiel o rozum.

Aby sa však o ňom nehovorilo, že nad ním zvíťazili kresťania, rozkázal sťať Juliána, svoju manželku, svojho jediného syna a dvadsať vojakov.

Toto sa stalo v roku 311. Ukrutný miestodržiteľ krátko na to upadol do strašnej choroby a zomrel ako Herodes – rozožratý červami zaživa.

Život spravodlivých je v Božích rukách a nedotkne sa ich ruka smrti. Oni umierajú podľa tela a nie zriedka podľahne ich slabé telo, ako svätej Basilissy, pod ťarchou povinností, ktoré na seba vzali. No v hodinu smrti ich posilňuje nádej v nesmrteľnosť. Julián vzal na seba mnoho starostí a trápenia, keď prenasledovaným bratom v Kristovi ochotne slúžil vo dne aj v noci. No mnohými dobrými skutkami, ktoré vykonával, sa utvrdila jeho cnosť. Dobrovoľne sľúbil Bohu panenstvo a keďže v krotení svojich telesných žiadostí dosiahol veľkú a podivnú dokonalosť, bol skúšaný aj ako zlato v peci a jeho obeta bola Bohu príjemná ako obeta zápalná.

Reklama
Svätí Julián a Basilissa znázornení v chráme vo Valladolite, v Španielsku
Svätí Julián a Basilissa znázornení v chráme vo Valladolite, v Španielsku

Preto sa svätý Julián a Basilissa skvejú medzi spravodlivými a berú účasť v sláve Otca vo večnosti.

Drahý čitateľ, aké sú tie skutky, ktoré ty opusteným, prenasledovaným, nešťastím a zlosťou stíhaným svojim blížnym vo svojej viere konáš? Aké sú tvoje skutky, taký bude tvoj život po smrti! Ako premáhaš svoje žiadosti? Žiadosti musíš krotiť celou silou pevnej vôle, ak chceš dosiahnuť nebeské kráľovstvo.

Karol Jerguš

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali