Žitňanská: Víta smernicu Akt o prístupnosti produktov a služieb

Žitňanská: Víta smernicu Akt o prístupnosti produktov a služieb

Bratislava 14. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Európsky parlament dnes schválil dlho očakávanú smernicu o požiadavkách na prístupnosť produktov a služieb, známu tiež ako Akt o prístupnosti. Podľa neho budú musieť výrobcovia produktov a poskytovatelia služieb myslieť aj na potreby osôb so zdravotným postihnutím. Prístupné bankomaty, automaty na nápoje či lístky, a to dokonca v prístupných budovách rovnako ako dostupné mobilné aplikácie či e-shopy by mali byť realitou už v najbližších rokoch

Na snímke Jana Žitňanská

Schválenie smernice privítala aj europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá ju považuje za jeden z najvýznamnejších úspechov volebného obdobia. “Na Akte o prístupnosti som sa podieľala už od samého začiatku rokovaní, keďže sa zlepšovaním života osôb so zdravotným postihnutím ako poslankyňa dlhodobo zaoberám. V určitých momentoch rokovaní bolo smutné pozorovať, ako sa text mení v neprospech osôb so zdravotným postihnutím, čím myslím najmä pôvodnú správu výboru pre vnútorný trh, ktorá bola do pléna predložená, a ktorá by zo smernice nakoniec spravila iba nič neriešiaci papier. Našťastie sa nám ale prostredníctvom pozmeňovacích návrhov, o ktorých schválení často rozhodovalo iba niekoľko hlasov, podarilo Akt na poslednú chvíľu podstatne vylepšiť,” hovorí europoslankyňa.

Reklama

Podľa schváleného textu budú musieť výrobcovia produktov a poskytovatelia služieb spĺňať prísne požiadavky na prístupnosť všetkých výrobkov, ktoré budú uvádzané na trh po začiatku uplatňovania smernice v jednotlivých štátoch. To znamená, že po tomto dátume by sa už nemalo stať, že automat na lístky nebude prístupný napríklad pre nevidiacu osobu. Dnes sú častokrát tieto automaty ovládané iba prostredníctvom dotykovej obrazovky, čo pre nevidiaceho tvorí zásadnú prekážku. Rovnako sa dnes stretávame napríklad s tým, že automat na lístky síce prístupný je, ale osoba na invalidnom vozíku sa k nemu kvôli schodom a neexistujúcemu výťahu vôbec nedostane. Poslanci preto odhlasovali aj potrebu debarierizovať tieto budovy. Ako totiž niekoľkokrát zaznelo počas debaty o Akte, prístupnosť samotných automatov je zbytočná, pokiaľ sa osoby so zdravotným postihnutím k nemu nemajú ako dostať. Z ďalších oblastí, ktoré spadajú pod rozsah smernice patria napríklad mobilné aplikácie, e-shopy, doprava, ale aj ubytovacie služby a služby cestovného ruchu. Pokiaľ budú výrobcovia alebo poskytovatelia požiadavky prístupnosti napriek smernici ignorovať, na rad prídu, ako hovorí smernica, primerané, ale odrádzajúce sankcie.

“Primárne sa síce hovorí, že Akt o prístupnosti je zameraný na zlepšenie života osôb so zdravotným postihnutím, avšak jeho dosah bude reálne omnoho širší. Staršie osoby, tehotné ženy, osoby po úraze, rodičia s kočíkom alebo hoci človek, ktorý nesie väčší náklad, sa stretávajú s určitými obmedzeniami a bezbariérová doprava či budovy tak budú slúžiť aj im. Každý z nás sa tak v priebehu života môže stretnúť so situáciou, kedy výhody tohto Aktu ocení,” hovorí Jana Žitňanská.

Reklama

Keďže si však europoslanci uvedomujú najmä finančný dosah, ktorý bude mať smernica na výrobcov, spod jej rozsahu úplne vyňali tzv. mikropodniky, ktoré zamestnávajú menej ako 10 zamestnancov. Pre tieto podniky by totiž požiadavky smernice mohli byť likvidačné. Na druhej strane však sama smernica nabáda členské štáty na rôzne motivačné iniciatívy, vďaka ktorým sa mikropodniky môžu samy rozhodnúť, že požiadavky smernice budú dobrovoľne napĺňať.

Hoci text smernice poslanci EP dnes schválili, o jeho finálnej podobe ešte rozhodnú ďalšie rokovania tzv. trialógu, čo znamená, že o texte legislatívy bude ešte rokovať Európsky parlament spoločne s Európskou komisiou a zástupcami všetkých členských štátov. Po konečnom schválení a uverejnení textu majú členské štáty dva roky na zmenu svojej legislatívy a následne ešte ďalšie tri roky, kým sa pravidlá začnú uplatňovať v praxi.

“Verím, že aj napriek ďalším rokovaniam budú zmeny v texte už iba minimálne a smernica nadobudne účinnosť čo najskôr. Zároveň dúfam, že sa členské štáty následne zodpovedne a hlavne rýchlo zhostia jej transpozície do domácich zákonov. Úprimne držím tejto legislatíve palce, pretože ide skutočne o niečo, čo môže urobiť život miliónov Európanov konečne lepším a najmä rovnoprávnym,” dodáva europoslankyňa.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali