Zeman: Želám si víťazstvo ČSSD vo voľbách, majte odvahu vládnuť sami

Zeman: Želám si víťazstvo ČSSD vo voľbách, majte odvahu vládnuť sami

Praha 15. marca (TASR) – Víťazstvo v parlamentných voľbách zaželal dnes Českej strane sociálnodemokratickej (ČSSD) na jej zjazde prezident Miloš Zeman a delegáti mu aplaudovali postojačky. Zaželal strane, aby mala odvahu vládnuť sama.

Víťazstvo vo voľbách najsilnejšej opozičnej strane zaželal prezident Zeman napriek tomu, že je sám čestným predsedom inej strany – SPOZ (Strany práv občanov – Zemanovci), ktorá má zatiaľ zastúpenie len v dvoch krajských zastupiteľstvách, na Zlínsku a na Pardubicku, kde je v koalícii so sociálnymi demokratmi. Informácie priniesla česká spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Zeman sa poďakoval predsedníctvu sociálnej demokracie za podporu pred druhým kolom priamych prezidentských volieb a poďakoval sa tiež všetkým ľavicovým voličom, že si na rozdiel od niektorých sociálnych demokratov uvedomili, že je naozaj ľavicový politik a dali mu vo voľbách hlas.

"Chcel by som vám povedať, aby ste slovo priateľstvo brali vážne a nepokladali ho za synonymum pre viac či menej elegantnú formu podrazu," povedal Zeman. Priateľstvo sa podľa neho musí rozvíjať. Zaželal ČSSD, aby bola stranou skutočných priateľov a ponúkol jej svoje priateľstvo.

Reklama

Pre predsedu strany ČSSD Bohuslava Sobotku bolo Zemanovo vystúpenie príjemným prekvapením. "Nikto iný než sociálna demokracia nemôže ODS a TOP 09 v budúcich voľbách poraziť," uviedol.

Zeman odsúdil bývalú politickú reprezentáciu ČSSD za chybu, ktorú podľa neho urobila v roku 2002, keď bolo po voľbách v Snemovni 111 ľavicových poslancov, ale Vladimír Špidla dal vtedy prednosť krehkej koalícii so 101 hlasmi s ľudovcami a s Úniou slobody.

Reklama

Zeman to označil za "politický amatérizmus", pretože v zostave jednofarebnej vlády opretej o komunistov mala ČSSD ideálnu šancu, aby presadila svoje programové zámery, vrátane majetkových priznaní.

Prezident na zjazde ČSSD v Ostrave vyzval sociálnych demokratov, aby mali po nasledujúcich voľbách, či už riadnych alebo predčasných, odvahu vládnuť sami. Pripomenul dávny bonmot, ako sa stupňuje slovo nepriateľ. "Úhlavný nepriateľ a potom koaličný partner," povedal Zeman a sála burácala.

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka variantu jednofarebnej menšinovej vlády opierajúcej sa o komunistov pripustil, napísal web iDNES.cz.

12 jam juh

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:33

 Stovky Tunisanov sa zhromaždili v meste al-Amra na protest proti provizórnemu táboru pre migrantov najmä z krajín subsaharskej Afriky. 

06:32

Rada Európy je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou pôsobiacou na starom kontinente. V nedeľu 5. mája uplynie 75 rokov odvtedy, čo v Londýne podpísali multilaterálnu medzinárodnú zmluvu – štatút Rady Európy, čím sa položili základy vzniku tejto inštitúcie. RE je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

06:26

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali