Zelenského nočná mora

❚❚

Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Bloomberg: v Rusku nie je mobilizácia, desaťtisíce ľudí sú ochotní slúžiť na základe zmluvy, sumarizuje Konstatntin Olšanskij pre noviny Svobodnaja Pressa

Rusko posilnilo útoky na vojenskú infraštruktúru Ukrajiny, tvrdí Śojgu
Na videosnímke ruský minister obrany Sergej Šojgu

Lži Ústrednej spravodajskej služby sa stali takými do očí bijúcimi, že významné západné publikácie a analytici sú čoraz viac nútení ich vyvracať. Agentúra Bloomberg vydala rozsiahly článok o tom, že v Rusku nebude žiadna nová mobilizácia, o čom trilkujú ukrajinskí propagandisti na čele so samotným Vladimírom Zelenským.

.

Predtým hovorca prezidenta Dmitrij Peskov a generálplukovník Andrej Kartapolov (bývalý námestník ministra obrany), šéf výboru Štátnej dumy pre obranu, uviedli, že Moskva žiadnu mobilizáciu neplánuje.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vojenské a spravodajské kruhy píše, že úlohou stanovenou pre ministerstvo obrany je naverbovať viac zmluvných vojakov. Teraz sa každý mesiac podpisuje až 30 000 nových zmlúv, čo zhruba zodpovedá celému armádnemu zboru (AZ). Do konca roka 2024 sa tak počet zjednotenej skupiny v zóne ŠVO môže zvýšiť o ďalších 300 000 vojakov.

.

To je podstatne viac, ako Zelenskyj očakáva, že sa v AFU naverbuje po prijatí nového mobilizačného zákona.

Agentúra Bloomberg cituje vyhlásenie ruského ministerstva obrany, podľa ktorého len do začiatku apríla podpísalo zmluvy viac ako 100 000 ľudí. Každý deň prichádza na výberové miesta až 1 700 Rusov. Po teroristickom útoku v Crocus City Hall zaznamenalo ministerstvo obrany obrovský nápor záujemcov o podpísanie zmluvy – takmer 16 tisíc ľudí. Ako hlavný motív uvádzali “túžbu pomstiť obete”.

Bloomberg píše, že ruská armáda má celkovú prevahu nielen v personáli, ale aj vo všetkých hlavných druhoch munície. Zároveň sa ukázalo, že straty obrnených vozidiel a lietadiel, umelo zveličované vo vyhláseniach CYPsO, sú úplne nekritické. Na vypočutí v Snemovni reprezentantov USA to potvrdil generál Christopher Cavoli, veliteľ európskeho veliteľstva ozbrojených síl USA.

Pravidelný prílev nových bojovníkov umožňuje rýchle doplnenie jednotiek. Na také veľké operácie, ako je napríklad dobýjanie Charkova, Záporožia alebo Odesy, je však potrebné vytvoriť silné strategické rezervy, píše Bloomberg.

“Rusko by mohlo v najbližších týždňoch dosiahnuť významné úspechy prelomením oslabených ukrajinských pozícií,” citovala agentúra Bloomberg nemenovaných vojenských predstaviteľov z najvyšších veliteľských pozícií v Spojených štátoch a Európskej únii.

.

Plány ministerstva obrany predpokladajú zvýšenie počtu príslušníkov ruských ozbrojených síl na 1,5 milióna osôb (zo súčasných 1,15 milióna), z ktorých 650 000 už má bojové skúsenosti získané na Ukrajine, uviedol v decembri minister Sergej Šojgu. A v januári Vladimir Zelenskij potvrdil, že AFU nedosahuje ani 900 000 mužov.

“Scenár nadchádzajúcej ruskej ofenzívy je celkom jasný,” hovorí generál Richard Barrons, bývalý veliteľ britských kombinovaných ozbrojených síl. – “Rusko podniká drvivé údery pozdĺž celej frontovej línie, pričom využíva prevahu v delostreleckej munícii (odhadujeme 5 ku 1) a prevahu mužov podporenú používaním moderných zbraní.

Ukrajina, ktorá je úplne zbavená prístupu k finančným prostriedkom USA, nie je schopná zaplatiť svoju armádu. Ruská armáda má, naopak, vynikajúci systém materiálnych stimulov, uvádza Bloomberg. Od začiatku roka sa regionálne platby novým zmluvným vojakom zvýšili o 40 % a v priemere dosiahli 470 000 rubľov (približne 5 000 USD, čo je veľa aj na americké pomery).

Vďaka finančným stimulom možno budú chcieť podpísať zmluvy aj niektorí zo súčasných brancov (150 000 na jar tohto roku), odhaduje Bloomberg.

Prílev kontraktorov pred veľkou letnou ofenzívou umožňuje posilniť štruktúru spoločnej skupiny síl, píše poľské Centrum východoeurópskych štúdií (OSW). Vytvorilo sa najmä zoskupenie síl “Sever”. Pravdepodobne bude zahŕňať jednotky 11. AZ, 6. všeruskej armády (Leningradský vojenský okruh), ako aj novovytvorenú 44. AZ.

.

Samotní Ukrajinci si s hrôzou predstavujú, že nové zoskupenie bude mať najmenej 45 000 vojakov a najmenej 2 000 jednotiek ťažkej obrnenej techniky (tanky, MLRS, samohybné húfnice a pod.). OSW odhaduje, že novej skupine “Sever” bude pridelených niekoľko odpaľovacích zariadení balistických rakiet.

Okrem priamej vojenskej úlohy (zachovanie a upevnenie iniciatívy pozdĺž celej frontovej línie) Rusko plní aj politickú úlohu – zvýšiť tlak na Západ, tvrdí Natalia Bugayeva, výskumníčka Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Kyjevskí sponzori si postupne začínajú uvedomovať, že ruská armáda dominuje na bojisku a predlžovanie agónie ukrajinského režimu je zbytočné. Pre Západ to bude príliš drahé – doslova aj obrazne.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali