Tankový boj sa vrátil na ukrajinské polia

Tankový boj sa vrátil na ukrajinské polia

Moskva 19. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Rusko proti AFU nasadilo takmer 2,5 tisíc tankov a môže ešte ďalších 4,5 tisíc, domnievajú sa západní experti, píše Konstantin Olšanskij pre noviny Svobodnaja Pressa

Ilustračné foto

Rusko rapídne zvýšilo výrobu tankov. A to hovoríme o výrobe nových obrnených vozidiel, ako aj o modernizácii starých, vytiahnutých z uloženiek, píše Bulgarian Military.

Reklama

Pozoruhodné je, že tempo rozkonzervovania sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi trochu spomalilo. Odborníci sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že staršie modely sa musia modernizovať – tankové závody musia venovať viac času každému obrnenému vozidlu. Hoci na udržanie tempa výroby pracujú továrne na tri zmeny – robotníci preberajú montážnu linku ráno, popoludní a v noci.

Podľa zistení odborníkov je až 95 % primárnych skladov tankov naplnených na maximum. Odhady ukazujú, že 3 150 tankov v centrálnych skladoch spolu s približne 1 300 až 1 500 tankami v blízkosti hlavných dielní na opravu tankov je ešte vhodných na rozkonzervovanie a renováciu.

Reklama

Rusko by tak mohlo potenciálne zapojiť približne 4 500 tankov. Podľa odhadov Bulgarian Military je v súčasnosti v zóne ŠVO rozmiestnených 2 200 až 2 500 ruských tankov. Pri zohľadnení strát obrnenej techniky by Rusko mohlo reálne udržať veľkosť svojej tankovej skupiny minimálne do začiatku roka 2026.

Technický stav množstva tankov umiestnených v skladoch však prirodzene nie je známy. Niektoré z nich (napríklad bez veží) môžu byť demontované na náhradné diely. Spomedzi týchto vyradených tankov majú zrejme najväčšiu šancu na obnovu tie, ktoré sa nachádzajú na 1311. vojenskej základni (ide o Centrálnu tankovú rezervnú základňu, ktorá sa nachádza vo Verchnej Pyšme).

Bulgarian Military píše, že ani v otázke výroby tankov nie je medzi západnými odborníkmi jednotný názor. Napríklad britské ministerstvo obrany vo svojich analytických odhadoch píše: Rusko vyrába približne 100 tankov mesačne. Tento odhad zahŕňa nielen tanky postavené od nuly, ale aj tie, ktoré boli hlboko modernizované. Patria sem napríklad T-80BVM a T-72B3.

T-72B3 je hlboko modernizovaná verzia tanku T-82B, ktorý bol prijatý do výzbroje v roku 1985. Modernizácia na základe zmluvy s ministerstvom obrany prebieha v Omsktransmaši od roku 2016. Tank dostal mnoho nových systémov, od kanóna až po motor.

Pre pochopenie situácie si pripomeňme: v rokoch 1984 až 1992 bolo vyrobených celkovo 5 700 tankov T-72B a T-72B1 a absolútna väčšina z nich sa nachádza v Rusku.

Reklama

Modernizácia tankov T-80 na triedu T-80BVM prebieha v Uralvagonzavode od roku 2017 na základe zmluvy s ministerstvom obrany. Predchádzajúci model T-80BV bol rovnako ako T-82B prijatý do výzbroje v roku 1985.

T-80BVM sa od neho líši najmä dynamickou ochranou Relikt (T-80BV mal dynamickú ochranu Kontakt a zosilnený pancier). Nový tank je tiež vybavený novým zameriavačom Sosna-U.

Povedzme, že tank T-90M sa vyrába úplne od nuly. Západní experti odhadujú jeho výrobný potenciál na 60 kusov ročne. Pritom v roku 2021 podľa článku bulharského vojenského časopisu Rusko úspešne vyrobilo 80 tankov T-90M. Tento úspech bol zabezpečený existujúcimi zásobami kritických komponentov, z ktorých časť bola zakúpená prostredníctvom exportu alebo dlhodobého plánovania.

Teraz sa z pochopiteľných dôvodov nenakupujú najdôležitejšie západné komponenty. Navyše sa postupne nahrádzajú ruskými: napríklad počas modernizácie tankov T-72B3 boli z obrnených vozidiel odstránené francúzske termovízne kamery Catherine-FC vyvinuté spoločnosťou Thales Optronics a nahradené ruskými.

Švajčiarsky klimatizačný systém (aj keď nie je najkritickejším systémom v tanku) sa tiež musí nahradiť ruským. Rovnako ako pomocný pohonný systém vyrobený belgickou spoločnosťou SABCA.

Reklama

Hlavnou funkciou tejto jednotky je poháňať rôzne systémy tanku v čase, keď nie je v chode hlavný motor. Zabezpečuje sa tak prevádzka kritických systémov, ako sú komunikačné a pozorovacie zariadenia, bez potreby pripojenia k hlavnému pohonnému systému tanku.

Bulgarian Military píše, že pre Uralvagonzavod (Nižnij Tagil, Sverdlovská oblasť) je teraz výroba úplne nového T-90M “Prorv” prioritou pred opravou a modernizáciou T-72B3. O to viac, že T-90M má oproti americkým (Abrams) a európskym (Leopard) tankom výraznú výhodu vďaka jedinečnej konfigurácii trojčlennej posádky.

Charakteristickým znakom je automatizovaný systém nabíjania munície, ktorý ruským tankom poskytuje taktickú výhodu tým, že uľahčuje prácu trojčlennej posádke. Naproti tomu americké tanky vyžadujú 4-člennú posádku, pričom ďalší člen posádky je zodpovedný za nabíjanie kanóna tanku.

Výroba tanku T-90M  je v súčasnosti plne lokalizovaná v Rusku a nezávisí od dovozu. Všetko od prevodovky, prevodového ústrojenstva a olejových filtrov až po prevodové skrine sa vyrába doma. Podľa spoločnosti Uralvagonzavod, na ktorú sa odvoláva Bulgarian Military, sa vo vlastnej réžii vyrábajú dokonca aj polovodiče a všetky elektrické rozvody až po jednotlivé zásuvky.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:41

Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

14:08

Bitcoin pokračoval v stredu v poklese už tretí deň po sebe, pričom v apríli zaznamenal najhorší mesačný výkon od konca roka 2022. Investori totiž sťahovali peniaze z kryptomien a ďalších rizikových aktív pred stredajším rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách.

13:46

Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom boli neuspokojivé údaje z ekonomiky a nárast výnosov štátnych dlhopisov. Investori čakajú na stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách a predovšetkým na signály, či a kedy začne Fed uvoľňovať menovú politiku.

13:45

Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, “niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom”. “Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo,” dodal minister.

13:43

Polícia počas noci a v stredu na viacerých univerzitách v USA zasahovala proti demonštrantom, ktorí v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas. Desiatky osôb boli zadržané.

USA Palestína protesty univerzity
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstupili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu v New Yorku v utorok 30. apríla 2024
13:42

Väčšina Američanov je presvedčená, že Čína zneužíva sociálnu sieť TikTok na formovanie verejnej mienky v USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters/Ipsos. Prieskum sa uskutočnil počas schvaľovania zákona, podľa ktorého musí táto populárna platforma v USA do 270 dní od podpísania zákona prerušiť väzby s čínskou materskou spoločnosťou ByteDance. Inak jej hrozí zákaz. 

13:25

Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v domáce stavebníctvo postupne klesá, segment sa s týmto negatívnym trendom trápi už druhý mesiac po sebe. Zaostáva aj objem stavebnej produkcie. Pokles nálady spotrebiteľov podľa odborníkov súvisí s vývojom ekonomiky a dlhodobou vysokou infláciou. Oživenie trhu očakávajú najskôr v prvej polovici budúceho roku. Zhodli sa na tom odborníci z oblasti stavebníctva.

13:03

Saudskoarabské úrady v stredu po prívalových dažďoch zatvorili školy v niekoľkých regiónoch.

12:53

Najmenej 24 osôb prišlo v stredu o život v juhočínskej provincii Kuang-tung, keď sa tam zrútila časť diaľnice.

Nešťastie sa stalo približne o 2.10 h miestneho času (utorok 20.10 h SELČ).

12:38

Najmenej dve osoby prišli v stredu o život v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas ruského vzdušného útoku navádzanými bombami. Informovala agentúra AFP.

12:30

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v stredu Gruzínsko vyzval, aby rešpektovalo právo obyvateľov na pokojné zhromaždenia a nepoužívalo proti demonštrantom silu.

12:20

Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská. Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň 7 kilometrov od kráteru sopky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali