Zasadnutie OPEC sa skončilo brazílskou senzáciou

❚❚

Bratislava 1. decembra 2023 (HSP/Vzgljad/Foto:AP/Lisa Leutner)

 

Zasadnutie ministrov OPEC+ sa skončilo skutočnou senzáciou. Organizácia vývozcov získala nového priateľa – Brazíliu. To vážne posilňuje váhu rozhodnutí OPEC+. Pretože práve Brazília spolu s USA boli tými krajinami mimo OPEC, ktoré zvyšovali produkciu a bránili dosahovaniu cieľov kartelu. Teraz sa Brazília postavila na stranu OPEC, nie na stranu USA, informujú noviny Vzgljad

Ilustračné foto

Stretnutie ministrov OPEC+, ktoré sa koná raz za rok a bolo nečakane odložené z víkendu, sa skončilo senzačnými správami a rozhodnutím o znížení ťažby o 2,2 mil. barelov denne v prvom štvrťroku 2024.

.

Brazília sa pripojí k OPEC+ od roku 2024, potvrdil to minister energetiky krajiny Alesandri Silveira, oznámil to aj ruský vicepremiér Alexander Novak. OPEC+ tak od budúceho roka nebude zahŕňať 23, ale 24 štátov.

“Dnes bol prítomný brazílsky minister, ktorý potvrdil, že od 1. januára 2024 sa pripája k nášmu partnerstvu OPEC+, a teda už bude 24 krajín, ktoré budú vzájomne pôsobiť na vyrovnanie situácie na trhu,” povedal Novak.

.

“To, samozrejme, znamená posilnenie OPEC+. Keď OPEC vznikol, kontroloval takmer 50 % svetovej produkcie. Postupne však krajiny, ktoré nie sú členmi OPEC, vrátane USA, ťažili čoraz viac a podiel klasického OPEC sa dostal pod 40 percent, a aby sme mohli nejako ovplyvňovať trh, museli sme aktívne pracovať s produkciu. A keďže hlavným producentom v klasickom OPEC bola Saudská Arábia, práve ona musela drasticky znížiť ťažbu, aby sa zvýšili ceny ropy na trhu. V dôsledku toho OPEC prakticky prestal ovplyvňovať trh, a tak vznikol OPEC+, ktorého súčasťou bolo aj Rusko. Teraz podiel tejto organizácie na celosvetovej ťažbe presahuje 50 % a každý člen môže znižovať ťažbu menej drasticky, aby ovplyvnil ceny. Spolu s Brazíliou sa podiel na globálnej produkcii ešte zvýši a váha rozhodnutí OPEC+ bude ešte významnejšia. To je psychologicky dôležitý signál, ktorý pravdepodobne bude tlačiť ceny ropy nahor,” hovorí Igor Juškov, expert z Finančnej univerzity pri vláde a Národného fondu energetickej bezpečnosti.

Podľa Brazílskeho inštitútu pre ropu a plyn je Brazília od júla 2023 deviatym najväčším producentom ropy na svete a prvým v Latinskej Amerike. Trojicu najväčších producentov tvoria Spojené štáty, Rusko a Saudská Arábia.

Dôležité však je, aké kvóty sa budú vzťahovať na Brazíliu a do akej miery bude reálne ochotná regulovať svoju ťažbu, aby ovplyvnila ceny.

“Momentálne Brazília nemá kapacitu na zvýšenie produkcie, preto má záujem o vstup do OPEC. Brazília však plánovala v najbližších rokoch zvýšiť ťažbu z troch miliónov barelov denne na päť miliónov barelov denne. Prijali investičné rozhodnutia o niekoľkých projektoch v hlbokomorských vodách, ktoré by im mali umožniť zvýšiť ťažbu. Ak Brazília splní podmienky OPEC+ a bude brzdiť ťažbu, aj keď sú pripravené nové ťažobné projekty, celkovo to organizáciu posilní. Ak však Brazília chce zvýšiť ťažbu, ignoruje organizáciu a opustí ju, potom to bude ešte horšie, ako keby Brazília do OPEC+ vôbec nevstúpila,” varuje expert FNEB.

Pretože tento “zlý príklad by mohol byť nákazlivý pre mnohých ďalších členov organizácie,” vysvetľuje. “Tento precedens môže spustiť reťazovú reakciu, keď všetci tí členovia, ktorí dokážu produkovať viac, začnú opúšťať OPEC+, aby zvýšili produkciu na maximum a užívali si plody úsilia členov organizácie,” dodáva Juškov.

.

Avšak tu a teraz príchod Brazílie do radov OPEC+ určite pomôže tlačiť ceny ropy nahor, rovnako ako správa o novom znížení ťažby o 2,2 mil. barelov denne v prvom štvrťroku 2024. Z toho Saudská Arábia zníži ťažbu o 1 mil. barelov denne, zatiaľ čo Rusko prehĺbi svoje exportné škrty zo súčasných 300 tis. barelov denne na 500 tis. barelov denne (300 tis. barelov ropy a 200 tis. barelov rafinovaných produktov). Ostatné krajiny aliancie znížia produkciu celkovo o 700 tis. barelov denne.

Ide o vynútené opatrenie na stabilizáciu trhu, ktoré povedie k zníženiu ponuky a zvýšeniu globálnych cien čierneho zlata, tvrdí Vladimir Černov, analytik spoločnosti Freedom Finance Global. V najbližších mesiacoch cena ropy Brent vzrastie na 88 až 90 USD za barel, predpovedá expert.

To je pre exportérov vo všeobecnosti pohodlná cenová úroveň. Rozpočet Saudskej Arábie je vyrovnaný pri cene 85 USD za barel. Ruský rozpočet a pri súčasných cenách ropy, pri zohľadnení výmenného kurzu rubľa, dostáva rekordné príjmy.

“Ruský rozpočet na rok 2024 zahŕňa cenu ropy Urals na úrovni 71,3 USD za barel. Pri zohľadnení súčasného diskontu to zodpovedá cene ropy Brent na úrovni 83 USD za barel. Prekročenie tejto hodnoty pri výmennom kurze dolára blízkom 90 rubľom zvýši rozpočtové príjmy,” hovorí vedúci analytického oddelenia banky “Zenit” Vladimir Evstifejev.

“Pre všetky krajiny zúčastňujúce sa na dohode OPEC+ je najpohodlnejšia úroveň 90 dolárov za barel Brentu, o ktorej sami opakovane hovorili a sľubovali, že ju budú chrániť. Ale prijateľné je pre nich aj cenové rozpätie 80 – 100 dolárov, pretože rozhodnutia o dodatočnom znížení produkcie boli prijaté až po tom, ako cena Brentu klesla pod 80 dolárov a na tejto úrovni sa istý čas udržala,” vysvetľuje Černov.

.

Svetové ceny ropy začali globálne klesať ešte v júni 2022, odvtedy cena referenčnej triedy Brent klesla o 31,62 % – zo 122 na 84 USD za barel, konštatuje Černov. Od septembra 2023, keď sa začal nový klesajúci trend, stratila ropa na cene takmer 12 %. Preto OPEC+ v tomto roku opakovane prijal opatrenia na zníženie ťažby – a naďalej podporuje trh.

Na vine poklesu cien je spomalenie globálnej ekonomiky v podmienkach zvyšovania úrokových sadzieb svetových centrálnych bánk. Zároveň aj oživenie čínskej ekonomiky po zrušení všetkých pandemických obmedzení prebieha pomalším tempom, ako sa očakávalo. Dnes boli zverejnené najmä údaje o indexe podnikateľskej aktivity vo výrobnom sektore v Číne, ktoré naznačujú pokles aktivity v priemyselnom sektore, čo vytvára ďalší tlak na kotácie čierneho zlata, keďže dopyt po ropných produktoch v nebeskej ríši na tomto pozadí klesá, hovorí Černov.

Medzi dôvody poklesu cien ropy patrí aj rast produkcie krajín mimo dohody OPEC+, konkrétne USA a Brazílie, ako aj prekročenie ťažobných kvót niektorými účastníkmi, dodáva Filip Muradjan, senior riaditeľ pre podnikové hodnotenia agentúry Expert RA. Preto je veľmi dôležité, že Brazília bude teraz na strane OPEC+, a nie USA.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali