Začne operácia na oslobodenie Idlibu už v septembri 2018?

Začne operácia na oslobodenie Idlibu už v septembri 2018?

Idlib 3. septembra 2018 (HSP/Pravda/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Vasilij Amidžanov si na portáli Pravda kladie otázku, či možno očakávať ofenzívu sýrskych vládnych jednotiek a ich spojencov v provincii Idlib už v septembri 2018.

Snímka z videa

Ministerstvo zahraničných vecí RF informovalo, že Rusko a Sýria pripravili všetko pre vyriešenie idlibského problému a likvidácia teroristických bánd v Idlibe sa môže stať veľmi skoro skutočnosťou. Dôvodov je niekoľko, teroristi, ktorí chceli zložiť zbrane ich už zložili, časť z protiasadovských skupín už dokonca prešla na stranu vládnych vojsk. Bandy, ktoré sa nachádzajú v Idlibe chcú pokračovať v boji proti Asadovi, majú svoje ruky pošpinené krvou civilistov a sú v úzkom prepojení so západnými partnermi. Evidentne sa vzdať nechcú, v Sýrii však nie je pre nich miesto. Môžu teda utiecť do cudziny, vstúpiť do tureckých služieb alebo zahynúť, teroristický abces v Idlibe musí sýrska vláda vyčistiť.

Reklama

Momentálne sa pripravuje provokácia Američanov, teroristov a Bielych heliem, ktoré sa chystajú opätovne zinscenovať útok pod falošnou vlajkou a obviniť sýrske vládne jednotky z použitia chemických zbraní. Napriek faktu, že OSN i americkí inšpektori už v roku 2012 potvrdili, že Sýria všetky svoje zariadenia na výrobu chemických zbraní zničila, rovnako ako zásoby bojových otravných látok. Je priam trapné, ako napriek zisteniam OSN Američania neustále obviňujú Asada z používania chemických zbraní, pritom do skladov “zelených teroristov” inšpektorov nikto nepustí.

Ruská, sýrska a iránska rozviedka tvrdí, že chemické zbrane majú k dispozícii protiasadovské teroristické bandy, dodali im ich experti z USA a Veľkej Británie. Pripravované obvinenie Asada je teda rovnakým klamstvom, ako obvinenie irackého prezidenta Hussajna zo strany USA a Západu, že vlastní zbrane hromadného ničenia, ktoré sa však v Iraku nikdy nenašli. Američania a Briti po II. irackej vojne nakoniec aj priznali, že žiadne zbrane hromadného ničenia Irak nikdy nevlastnil.

Reklama

Po zinscenovanom útoku “zvráteného Asadovho režimu, ktorý neváha použiť chemické zbrane voči nevinnému sýrskemu obyvateľstvu” bude samozrejme nasledovať americká odveta, pretože civilizovaný svet bude očakávať rozhodnú a demokratickú reakciu. Zvrátení teroristi, ktorí nedodržiavajú medzinárodné právo, útočia na civilné ciele bojovými otravnými látkami a násilím presadzujú svoje predstavy nemajú čo v demokratickom svete pohľadávať, treba ich potrestať.

Komu sa ale zdá, že na základe spomenutých kritérii medzinárodné právo nedodržiavajú USA a Izrael, krajiny ktoré bez vypovedania vojny napádajú iné krajiny, nachádzajú sa na území iných krajín bez mandátu OSN, podnikajú letecké alebo vojenské útoky na civilné ciele  vždy keď sa im to zdá vhodné a násilím presadzujú svoje predstavy, nech sa okamžite dobrovoľne nahlási na polícii a pokorne počká na verdikt príslušných orgánov demokratúry. Ak bude možnosť vybrať si medzi trestom odňatia slobody a smatanovsko-benčíkovskými mantrami o demokracii, doporučujeme vybrať si trest odňatia slobody, nehrozí pri ňom psychická ujma.

To že Američania nechcú, aby teroristi v Idlibe boli zlikvidovaní možno chápať. Vložili stovky miliónov USD, aby zničili Sýriu, zlikvidovali Asada a preformátovali Sýriu podľa irackého alebo lýbijského vzoru. Ak skončia teroristi v Idlibe, ostanú Američanom už len Kurdi a to v porovnaní s rokom 2015, kedy Rusko vstúpilo do konfliktu predstavuje naozaj už len torzo amerických prostriedkov na ovplyvňovanie vývoja v Sýrii. Konflikt s Turkami pokojne môže vyústiť aj do stavu, že Američania budú musieť Kurdov hodiť rovnako cez palubu, ako hodili “zelených teroristov”, ktorí si momentálne lížu rany v Idlibe a očakávajú ofenzívu sýrskych vládnych jednotiek.

Ruskí diplomati a vojaci na všetkých existujúcich kanáloch informovali západných partnerov, že Rusko vie o pripravovanom útoku pod falošnou vlajkou s použitím chemických zbraní, z ktorého chcú obviniť Asada, len preto, aby mohli Američania opätovne zaútočiť na Sýriu. Podobne ako v apríli 2018 aj na začiatku septembra 2018 Rusko spustilo vojenské námorné cvičenie v blízkosti sýrskych brehov. V apríli 2018 išlo o skromné cvičenie, dnes sa cvičení zúčastňuje 25 ruských bojových lodí, vrátane ponoriek. Admirálskou loďou ruskej flotily je raketový krížnik Maršál Ustinov. Okrem toho sa cvičenia zúčastňuje 30 bojových lietadiel Su-33, Su-30 SM, ale aj strategické Tu-160 a Tu-142MK s protilodnými raketami, či Il-38, ktorých cieľom je vyhľadávať a ničiť nepriateľské ponorky. V stave bojovej pohotovosti sú všetky ruské rakety a systémy PVO.

Samozrejme situácia môže vyústiť aj do niečoho podobného ako bol aprílový útok 2018. Američania aby nestratili tvár vystrelia určité množstvo Tomahawkov, ktoré nedoletia do cieľa, lebo budú pokazené, alebo preto, že ich zlikviduje ruská a sýrska protivzdušná obrana. V apríli 2018 úspešne  reagovala sýrska PVO so svojími staršími S-200, S-125, informácie o raketách však dodávali aj Rusi. Ruské systémy S-300 dislokované v Hmeimmim a Tartuse, ktoré chránia ruské vojenské základne sa do likvidácie amerických Tomahawkov údajne nezapojili. Môže sa však stať aj to, že Američania zaútočia na Sýriu tvrdo a Rusi vstúpia do konfliktu, čo môže vyvolať nežiadúcu eskaláciu napätia, toto napätie môže vyústiť až do svetového konfliktu.

Reklama

Podľa viacerých ruských expertov, aby sa predišlo americkému útoku, bolo by logické zasadiť teroristom v Idlibe tvrdú ranu ešte pred pripravovanou provokáciou s chemickými zbraňami. Keďže z Idlibu už niet kam teroristov evakuovať, môžu teroristi opustiť Idlib len v plastikových vreciach, stať sa členmi tureckej zástupnej armády Turkomanov, alebo utiecť za hranice Sýrie. Ideálne by bolo, keby sa teroristi nechali presvedčiť Turkom a v Idlibe sa vzdali. Ak sa tak nestane, príde k útoku a ten môže byť veľmi tvrdý, rýchly a nemilosrdný.

Ruskí vojenskí experti Igor Korotčenko a Konstantin Sivkov na portáli Politexpert uviedli, že ofenzíva proti teroristom v Idlibe môže mať rovnako masívny a tvrdý charakter aký mala berlínska ofenzíva v roku 1945. Ruské lietadlá, sýrske delostrelectvo a ruské Kalibre nemilosrdne udrú na pozície teroristov, ktoré sú všeobecne známe, nasledovať bude mohutne koncipovaný útok pozemných síl, ten zlikviduje bandy ISIS, Al Kaidy, Dzebhat an Nusry a iné menšie zoskupenia.

Ak k danému  útoku sýrskych vládnych vojsk v Idlibe na pozície teroristov príde pred provokáciou s chemickými zbraňami, západný mainstream spustí hystériu o ruskom a sýrskom vyčíňaní v Sýrii, čím si vykompenzuje svoje trapné mlčanie v súvislosti s americkým bombardovaním Rakky, ktorým Američania totálne zmenili mesto na ruiny, zahynuli desaťtisíce obyvateľov. Pri bombardovaní Rakky Američania používali aj zakázanú leteckú muníciu s bielym fosforom

 

Video z Rakky

Reklama

 

Ak Američania do operácie v Idlibe vstúpia, hrozí teda nepríjemná eskalácia napätia. Ak do konfliktu nevstúpia, sýrske vládne sily pomerne rýchlo vyčistia Idlib. Potom sa upriamia na východný breh Eufratu, kde sa momentálne nachádzajú Američania a ich zástupná armáda zložená z Kurdov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali