Počet obetí požiaru na trajekte sa zvýšil na osem

Počet obetí požiaru na trajekte sa zvýšil na osem

Bari 29. decembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Medzi tými, čo prežili, však boli aj ľudia, ktorí na zozname lodnej spoločnosti neboli, čo naznačuje, že cestovali načierno

Po dnešnom skončení evakuácie gréckeho trajektu so stovkami ľudí na palube, ktorý pri albánskom pobreží zachvátil v nedeľu ráno požiar, objavila talianska pobrežná stráž tri ďalšie telá. Celkový počet potvrdených obetí tak stúpol na osem, zachránených bolo 427 ľudí, z toho 57 členov posádky, citovali dnes talianske noviny La Repubblica ministerku obrany Robertu Pinottiovú a ministra dopravy Marizia Lupiho.

Reklama
Na snímke cestujúci a členovia trajektu Norman Atlantic, ktorý začal horieťv Jadranskom mori, vystupujú z lode v talianskom prístave Bari

Minister povedal, že je predčasné uvažovať, či niekto chýba. Naznačil, že lodná spoločnosť mohla na svojom zozname 478 ľudí na palube evidovať aj cestujúcich, ktorí si miesto na trajekte zakúpili, ale napokon nenastúpili. Zdôraznil, že kontrolujú zoznamy cestujúcich so zachránenými.

Medzi tými, čo prežili, však boli aj ľudia, ktorí na zozname lodnej spoločnosti neboli, čo naznačuje, že cestovali načierno.

Reklama

Trajekt Norman Atlantic plával z Grécka do talianskej Ancony, požiar na ňom vypukol okolo 4.30 h v nedeľu ráno. Peklo trvalo asi 37 hodín.

Podľa online vydania gréckeho týždenníka To Vima sú nezvestní ešte 38 ľudia. Zdroje z vyšetrovania to denníku La Repubblica potvrdili. “Pokračujeme v prehľadávaní mora,” citovali noviny ministerku obrany.

Špeciálne tímy talianskej pobrežnej stráže pokračujú aj v prehľadávaní vnútrajšku trajektu Norman Atlantic. V oblasti trajektu sa naďalej nachádza päť gréckych vrtuľníkov, jedna grécka fregata a ďalšia loď, napísala AP.

Česká spravodajská televízia ČT24 uviedla, že poslední ľudia – kapitán trajektu a štyria námorníci – loď opustili krátko pred 16.00 h. České veľvyslanectvo v Aténach poprelo nedeľňajšie správy miestnych úradov, podľa ktorých boli na trajekte desiati českí cestujúci. Podľa informácií ambasády žiaden Čech na trajekte nebol.

Kapitán diaľkovej námornej plavby Karel Zeman v rozhovore pre Českú televíziu povedal, že požiar vzbĺkol v garáži v podpalubí, ľudia preto museli vyjsť na otvorené paluby za zimy a silného vetra a zostať tam celé hodiny. “Vietor je taký silný, že mohol niektorého z cestujúcich zmiesť do mora,” vyhlásil. Zachránení sú podchladení, priotrávení oxidom uhoľnatým a jedna žena má zlomeninu panvy.

Reklama

V súvislosti s uvádzanými rozdielnymi počtami ľudí na palube sa objavili špekulácie, že niektoré z áut prevážalo utečencov.

ČT24 tiež uviedla, že požiar na trajekte je údajne čiastočne pod kontrolou a loď sa pokúša odtiahnuť do prístavu remorkér vyslaný z Brindisi.

 

Náročná evakuácia trajektu poškodeného požiarom sa skončila, uviedol taliansky premiér

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes oznámil ukončenie vyše 30-hodinovej evakuácie gréckeho trajektu Norman Atlantic, na ktorého palube vzbĺkol v nedeľu neďaleko Albánska požiar. Renzi povedal, že na palube zostal iba kapitán so štyrmi talianskymi námorníkmi, ktorí sa pokúsia trajekt zavesiť za vlečnú loď.

Reklama
Na snímke novinár sa rozpráva s cestujúcim z trajektu Norman Atlantic

Počet obetí z trajektu dnes stúpol na päť. Talianske námorníctvo uviedlo, že evakuovaných bolo 414 ľudí. Trajektová spoločnosť pôvodne uvádzala, že sa na palube nachádzalo 478 cestujúcich a členov posádky, a rozdiel v číslach nevedel nik vysvetliť, informovala tlačová agentúra AP.

Požiar ochromil trajekt a pokus o jeho odtiahnutie do prístavu zlyhal, keď sa pretrhlo vlečné lano, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

“Záchranná operácia bola jednou z najkomplikovanejších pre rozbúrené more, intenzívny dážď a vietor so silou víchrice,” zhrnul grécky minister pre námorný obchod Miltiadis Varvitsiotis.

O život prišiel Grék, ktorý skočil v nedeľu do mora v snahe dostať sa do záchranného člna, a telá štyroch ďalších obetí objavili dnes.

Cestujúci tvrdili, že evakuácia bola chaotická, a sťažovali sa, že na palube trajektu nebol dostatočný počet záchranných člnov.

“Mnohí z cestujúcich ušli na hornú palubu a na kapitánsky mostík,” povedala jedna cestujúca gréckej súkromnej vysielacej spoločnosti Mega. “Okolo nás sa nachádzalo niekoľko nákladných a iných lodí, ale veľké vlny a dážď marili ich snahy priblížiť sa k trajektu,” dodala.

Iný cestujúci povedal, že horúčava bola taká intenzívna, že sa im začali rozpúšťať topánky. “Uhoríme tu ako myši,” vyhlásil cestujúci, ktorý sa gréckej rozhlasovej stanici Skai predstavil ako Nikos. “Nohy nás pálili a zvyšok tela sme mali premáčaný… Keď prileteli záchranné vrtuľníky, cestujúci začali panikáriť. Šliapali po sebe, aby sa dostali do vrtuľníka,” uviedol 32-ročný vodič kamióna Christos Perlis. Povedal, že sa spolu s ďalším mužom pokúsil nastoliť poriadok. Najskôr mali byť evakuované deti, potom ženy a následne muži. “Ale muži nás začali biť, aby sa dostali preč ako prví. Nebrali ohľad na ženy a deti,” uviedol. On sám sa dostal do bezpečia, keď skočil do koša zaveseného pod vrtuľníkom s dievčatkom v náručí.

Z dolných palúb stúpal nad trajekt dym, aj keď už požiar dostali pod kontrolu.

Oheň podľa všetkého vzbĺkol na spodnej palube trajektu, kde boli zaparkované autá. Loď vyslala prvý núdzový signál, keď sa nachádzala asi 55 kilometrov severne od ostrova Korfu. Dnes ráno sa podľa webových stránok monitorujúcich námornú dopravu nachádzala o niekoľko desiatok kilometrov ďalej na severozápad.

Trajekt Norman Atlantic, plávajúci pod talianskou zástavou, patrí gréckej trajektovej spoločnosti ANEK a plával z gréckeho prístavu Patras do talianskej Ancony.

Reklama

Velenie nad záchrannou operáciou prevzala v nedeľu večer loď talianskeho vojenského námorníctva San Giorgio. Na záchrannej operácii sa počas noci podieľali grécke i talianske vrtuľníky a záchranné lode a tiež výletná loď Europa Cruise.

Príčinou vzniku požiaru na trajekte sa dnes začala zaoberať prokuratúra v talianskom Bari.

 

Z gréckeho trajektu evakuovali 265 ľudí

Záchranári evakuovali počas dnešnej noci 265 ľudí z paluby trajektu, na ktorom v nedeľu pri pobreží Grécka vypukol požiar. Na palube je ešte vyše 200 ľudí, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na talianske námorné sily.

Reklama
Na snímke horiaci trajekt

Z prednej paluby gréckeho trajektu Norman Atlantic vyzdvihovali pasažierov vrtuľníky. Na palube je aj zdravotnícky tím, ktorý pomáha zvyšným cestujúcim a posádke. Záchranná operácia pokračuje, uviedlo talianske námorníctvo.

Pôvodne sa k trajektu mali priblížiť záchranárske lode, plán však prekazilo nepriaznivé počasie. Do operácie sa tak zapojili talianske a grécke vrtuľníky.

Operácia je koordinovaná z talianskej vojenskej dopravnej lode San Giorgio. Trajekt je ťahaný do juhotalianskeho prístavu Brindisi. Nešťastie si vyžiadalo jednu obeť a štyroch zranených.

Trajekt vyplával z gréckeho prístavu Patras a smeroval do talianskej Ancony. Požiar vypukol v nedeľu ráno okolo 06.00 h miestneho času približne 74 kilometrov severozápadne od gréckeho ostrova Korfu.

Podľa gréckej televíznej stanice Mega požiar vzbĺkol na spodnej palube trajektu, kde bolo zaparkovaných 222 vozidiel. V tom čase sa na palube lode nachádzalo 478 ľudí – 422 cestujúcich a 56 členov posádky rôznych národností vrátane 22 Talianov.

Reklama

 

Počet obetí požiaru na gréckom trajekte stúpol na päť

Na snímke zdravotníci prevážajú ženu z horiaceho trajektu v Jadranskom mori do mesta Otranto

Na päť mŕtvych stúpol dnes počet obetí nehody gréckeho trajektu Norman Atlantic, na ktorom v nedeľu počas plavby v Jadranskom mori vypukol požiar. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie gréckej pobrežnej stráže.

V rámci prebiehajúcej koordinovanej záchrannej akcie, ktorej sa zúčastňujú talianske a grécke lode a vrtuľníky, sa podľa talianskej pobrežnej stráže z paluby poškodeného plavidla doposiaľ podarilo vyzdvihnúť 356 zo 478 pasažierov a členov posádky.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali