WSJ: Hrozí, že nedostatok peňazí sa stane Achillovou pätou Ukrajiny

WSJ: Hrozí, že nedostatok peňazí sa stane Achillovou pätou Ukrajiny

Bratislava 14. augusta 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Kyjev je nútený tlačiť peniaze, aby pokryl náklady na obranu pred ruskou inváziou, ktorá zničila ukrajinskú ekonomiku

Ilustračné foto

Ukrajinská obrana proti ruskej invázii sa postupne posilňuje, pretože jej armáda sa rozrastá a prichádza viac západných zbraní. Problémom Sergija Marčenka je, ako to všetko zaplatiť.

Reklama

Ukrajinský minister financií zápasí so zívajúcou priepasťou medzi nákladmi na vojnu a zníženými daňovými príjmami v ekonomike zničenej inváziou. Západní podporovatelia Ukrajiny – najmä Európska únia – posielajú sľúbenú finančnú pomoc len pomaly.

Ukrajinská centrálna banka musí doháňať rozdiel tlačením peňazí, aby vláda mohla vyplácať platy vojakom a nakupovať zbrane a muníciu. To oslabuje národnú menu hrivnu, zvyšuje infláciu a vyvoláva obavy, že krehké financie by mohli ohroziť schopnosť Ukrajiny udržať svoje vojnové úsilie.

Reklama

“Každý deň a noc je to neustály bolehlav,” povedal pán Marčenko, 41-ročný ekonóm a vládny veterán, ktorého si za ministra financií vybral ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina bola pred vojnou jednou z najchudobnejších krajín Európy, pokiaľ ide o príjem na obyvateľa. Niekoľko hospodárskych kríz ju vrátilo späť, zatiaľ čo iné východoeurópske krajiny vstúpili do EÚ a výrazne sa rozvíjali. Snahy Ukrajiny o preorientovanie hospodárstva na západ a odpor Ruska sú jednou z príčin konfliktu.

Hospodárska produkcia Ukrajiny sa po februárovej invázii Ruska prudko prepadla, pričom mesačný hrubý domáci produkt sa v marci znížil takmer o polovicu, pretože podniky sa zatvorili a milióny ľudí utiekli z krajiny.

Stratégia Ruska na podmanenie si Ukrajiny zahŕňa udusenie jej hospodárstva. Ruské rakety zničili továrne, ropné rafinérie a ďalšiu hospodársku infraštruktúru. Ruské námorníctvo zablokovalo Čierne more, čím odrezalo ukrajinský vývoz. Dohoda o povolení dodávok obilia, ktorú sprostredkovalo Turecko, začína prinášať čiastočnú úľavu.

Vďaka tomu, že obrancovia Ukrajiny spomalili postup ruských síl, ekonomika vykazuje známky stabilizácie na zníženej úrovni. Vláda očakáva, že HDP za tento rok bude približne o 30 % nižší ako vlani. Ekonomika však závisí od toho, ako sa bude dariť vojenskému úsiliu, rovnako ako udržanie vojny závisí od posilnenia financií Kyjeva.

Reklama

Hrozí, že nedostatok peňazí sa stane Achillovou pätou Ukrajiny. Pred vojnou bol štátny rozpočet približne vyrovnaný. Teraz daňové príjmy pokrývajú len približne 40 % vládnych výdavkov. Vojnové náklady predstavujú viac ako 60 % rozpočtu. Pán Marčenko znížil nepodstatné výdavky na minimum.

Vláda potrebuje na pokrytie nevojenských výdavkov približne 5 miliárd dolárov mesačne. Západné vlády prisľúbili, že podporia civilný rozpočet grantmi a pôžičkami, takže Kyjev môže na vojnu použiť viac vlastných zdrojov.

Celkové prísľuby západných vlád na tento rok vo výške približne 30 miliárd dolárov však nepokrývajú potreby Kyjeva. A čerpanie prostriedkov zaostáva za prísľubmi.

Pán Marčenko trávi väčšinu svojho času naliehaním na západné vlády, aby konali rýchlejšie. “Podpora, ktorú teraz dostávame, nám dáva príležitosť vyhrať túto vojnu a urobiť to skôr ako neskôr,” povedal. “Bez týchto peňazí bude vojna trvať dlhšie a viac poškodí ekonomiky.”

V stredu dostal niekoľko dobrých správ: Medzinárodní držitelia ukrajinských dlhopisov schválili jeho návrh na zmrazenie splátok dlhu na dva roky. Zastavenie splácania dlhopisov spolu s podobnou dohodou s oficiálnymi veriteľmi z minulého mesiaca ušetrí Kyjevu v nasledujúcich dvoch rokoch približne 5,9 miliardy dolárov. To však pokrýva len malú časť finančného deficitu.

Reklama

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že USA a Spojené kráľovstvo plnia svoje finančné prísľuby, ale sú frustrovaní z toho, že sľúbená podpora EÚ sa ocitla v interných sporoch medzi Nemeckom a výkonnou zložkou bloku, Európskou komisiou.

Z 9 miliárd eur, čo je v prepočte 9,3 miliardy dolárov, ktoré Brusel prisľúbil, zatiaľ prišla len 1 miliarda. Nemecko, ktoré v júni poslalo Ukrajine samostatný bilaterálny grant vo výške 1 miliardy EUR, namietalo proti plánu Komisie ponúknuť pôžičky s nízkym úrokom, ktoré by boli kryté zárukami členských štátov EÚ. Diskusia o tom, či ponúknuť granty alebo pôžičky a ako si rozdeliť bremeno, sa ťahala celé leto. Komisia tvrdí, že pracuje na novom návrhu.

Ukrajina nemá čas na dlhé diskusie EÚ, povedal Rostyslav Šurma, ekonomický poradca pána Zelenského. “Keby sme konali takto pomaly, Rusi by už boli na poľských hraniciach.”

“Oni necítia vojnu. To je ten problém. Jediné, čo v EÚ cítia, sú vysoké ceny,” povedal pán Šurma.

Vláda ponúka občanom vojnové dlhopisy, aby pokryla ich nedostatok, ale úspory obyvateľstva sú obmedzené. Mnohí Ukrajinci žijú zo svojich úspor vrátane miliónov utečencov.

Väčšinu nedostatku pokrýva tlačenie peňazí centrálnou bankou. “Bolo to pre nás veľmi bolestivé rozhodnutie,” povedal Sergej Nikolajčuk, zástupca guvernéra Národnej banky Ukrajiny.

Centrálna banka posilnila svoju politickú nezávislosť v roku 2015 v rámci reforiem požadovaných Medzinárodným menovým fondom po poslednej hospodárskej a finančnej kríze na Ukrajine, ktorá nasledovala po ruskej anexii Krymu a skrytej invázii do východného regiónu Donbas v roku 2014. Odvtedy Národná banka uplatňuje ortodoxnú protiinflačnú politiku. Keď však Rusko vo februári spustilo inváziu v plnom rozsahu, banka si musela vybrať medzi ortodoxnosťou a záchranou vlády pred bankrotom.

“Nemali sme na výber. Inak by došlo ku kolapsu verejných financií,” povedal pán Nikolajčuk. Banka tlačí peniaze a nakupuje štátne dlhopisy v závislosti od toho, koľko finančných prostriedkov zo Západu každý mesiac príde. Silná tlač peňazí v júni dostala výmenný kurz hrivny pod tlak, čo viedlo centrálnu banku k tomu, že v júli devalvovala menu voči doláru. Hodnota hrivny od začiatku vojny klesla približne o 30 %, čo prostredníctvom nákladov na dovoz zvýšilo infláciu. Inflácia je viac ako 20 % a stále rastie.

Ak by západné vlády vyplácali približne 3 miliardy dolárov mesačne, Národná banka by mohla udržať tlačenie peňazí na prijateľnej úrovni, povedal Nikolajčuk.

Národná banka tlačí na vládu, aby zvýšila dane a znížila výdavky s cieľom pomôcť ochrániť finančnú stabilitu. Pán Marčenko na to nevidí veľký priestor.

Reklama

“Niekedy máme iný názor ako Národná banka,” povedal pán Marčenko. “Musíme sa starať o to, aby sme vyhrali vojnu. Je lepšie riskovať vysokú infláciu, ako nevyplácať vojakom mzdy.”

Pán Marčenko plánuje dlhú vojnu a to, ako ju zaplatiť aj na budúci rok. “Toto je opotrebovávacia vojna. Musíte rozmýšľať v týchto intenciách, myslieť na roky 2022 a 2023. Je to maratón.”

Vláda rokuje s MMF o novom úverovom programe a minulý týždeň poslala fondu oficiálny návrh. Program MMF by pomohol dodať ukrajinským plánom dôveryhodnosť a povzbudil by západné vlády, aby zvýšili svoju finančnú podporu, dúfa pán Marčenko. “Bez programu MMF bude veľmi zložité pozerať sa na rok 2023,” povedal.

Problémom, ktorému čelia pracovníci MMF, je, ako predpovedať finančné potreby Ukrajiny, keď veľa závisí od toho, ako úspešná bude jej armáda v boji proti Rusom. “Je to otázka spoľahlivosti údajov a prognóz. Nie je ľahké zostaviť program s krajinou, ktorá je vo vojne,” povedal pán Marčenko.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali