Waleský fanúšik si užíval horúčavu pod Alpami, Slovák sa v cieli ohrieval pri piecke a domácom drinku

Waleský fanúšik si užíval horúčavu pod Alpami, Slovák sa v cieli ohrieval pri piecke a domácom drinku

St. Chaffrey 26. júla 2019 (SITA/HSP-Christophe Ena)

 

Neviete, kedy tadeto bude prechádzať pelotón Tour de France? Zastavili sme sa s manželkou niečo si vypiť v tejto horúčave a zrazu sme videli vyzdobené ulice a všade plno policajtov

Približne 40-ročnému Poliakovi po chvíli došlo, že to bude mať svoj dôvod. “Cyklistiku sledujem málo, ale keď sme už tu, prečo si nepozrieť najlepších na svete?” položil si rečnícku otázku Jacek z Vroclavu. Keď sme mu okrem odpovede na otázku dali do pozornosti aj prejazd karavány, ktorá rozdáva drobné darčeky pre fanúšikov, už aj pozýval na pivo. Žiaľ, nestihli sme ho vypiť, lebo Francúzi striktne dodržiavajú svoje poobedňajšie pauzy bez ohľadu na to, či majú v podniku smädných hostí alebo nie.

Reklama

Scénka sa odohrala vo štvrtok krátko po poludní v dedinke St. Chaffrey s 1600 obyvateľmi pod Alpami, kde sa začínalo posledné stúpanie 18. etapy Tour de France s vrcholom na slávnom kopci Col du Galibier vo výške 2642 m. Francúzsko v týchto dňoch zachvátila vlna horúčav a výnimkou nie sú ani alpské departmenty. Keď vo štvrtok prechádzal pelotón Tour cez Chaffrey, teplomer ukazoval 32 °C v tieni a to mali cyklisti pred sebou 23 km dlhý “výšľap” na Galibier.

Medzi desiatkami fanúšikov postávajúcimi popri ceste pútal pozornosť manželský pár v stredných rokoch s asi 10-ročným synom. Chlapík vážil asi 130 kg a bol opásaný waleskou vlajkou s červeným drakom. Sedel tam takmer nepohnute celú hodinu, kým neprišla karavána s darčekmi. Na jednoduchú otázku, či mu nie je trochu teplo, s úsmevom odpovedal: “Toto je jediné teplo, ktoré zažijem v celom roku. Tak si to chcem trochu užiť…” Faktom je, že na prejazd pelotónu už nepočkal a spolu s rodinou sa uchýlil do neďaleko pristaveného obytného karavanu. Pri zmienke o Petrovi Saganovi sa tváril, že ho nepozná a jemne podotkol, že on drží prsty najmä krajanovi Geraintovi Thomasovi.

Reklama

Na rozdiel od statného Walesana sa dvaja približne 15-roční francúzski tínedžeri pri vyslovení mena Sagan zaradovali, ako keby práve ich tím strelil vo futbale gól. Po anglicky síce veľa nepovedali, ale stačilo, že vyslovili “maillot vert” /zelený dres – pozn./ a ukázali palec hore. Meno Sagan je už dávno súčasťou medzinárodného športového slovníka, ktorí ovládajú mladí aj starí. Najznámejší slovenský športovec má pri svojej ôsmej účasti na Tour de France našliapnuté k siedmemu zelenému dresu za víťazstvo v bodovacej súťaži. Stačí mu dokončiť zostávajúce dve alpské etapy v časovom limite a potom zvládnuť aj záverečný dojazd do Paríža. Sagan absolvoval štvrtkovú etapu vo vlastnom tempe. Už na začiatku stúpania na Galibier zaostával približne o 16 minút za prvou skupinou v úniku a v cieli jeho strata narástla na 36 minút. “Do Paríža máme ešte dve tvrdé etapy, takže bude dôležité zostať ostražitý a dokončiť ich v časovom limite,” uviedol Peter Sagan na svojej facebookovej prezentácii.

Medzi stovkami ľudí, ktorí vo štvrtok ešte pred pelotónom vysadli na bicykle a stúpali na Galibier, nechýbali ani Slováci. Z mestečka Briancon to bolo na vrchol Galibieru vyše 30 km, ale skupinka z Bratislavy a Spišskej Novej Vsi zjavne nemala dosť a podujala sa aj na 20 km dlhý zjazd do cieľa vo Valloire. Zatiaľ čo na strane od Brianconu pofukoval cyklistom do chrbta príjemný vetrík, na druhej strane Galibieru vzduch takmer neprúdil a bola len otázka času, kedy sa priženú mračná a s nimi búrka. Cyklisti na čele s kolumbijským víťazom Nairom Quintanom to stihli pred dažďom, ale Slováci sa mu nevyhli. Búrka s krúpami nie je to pravé orechové, najmä keď to máte zažiť v kľukatom zjazde z výšky 2600 m. Premoknutí do nitky zosadli z bicykla vo Valloire a jeden z nich mal to šťastie, že najbližších pár hodín strávil pri piecke v jednej z horských chatiek, kde ho prichýlili ochotní domáci. “Dobre sa mi stalo, lebo pri zjazde z Galbieru som sa miestami triasol od zimy. Mohol som si usušiť zmoknutý dres a Francúzi okolo mňa nalievali aj niečo ostrejšie z domácich zdrojov. Bolo to niečo medzi pálenkou a vínom a celkom to ušlo,” podelil sa o dojmy Maroš zo Spiša.

Piatková 19. etapa na Tour de France s prívlastkom druhá alpská štartuje pred 14.00 h v Saint-Jean-de-Maurienne a v cieli sa najlepší očakávajú po 17.30 h. Etapa má iba 126,5 km, ale prakticky od štartu sa bude stúpať až na Col de l´Iseran do výšky 2770 m. Je to vôbec najvyšší bod na trase tohtoročnej Tour de France. Po zjazde bude potom nasledovať cieľové stúpanie do lyžiarskeho strediska Tignes vo výške 2113 m.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali