Walesania pred Severným Írskom so zákazom hovoriť o štvrťfinále

Walesania pred Severným Írskom so zákazom hovoriť o štvrťfinále

Paríž 24. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Frank Augstein)

 

Wales sa stal menším prekvapením “slovenskej” B-skupiny

Waleských futbalistov čaká v druhom sobotňajšom osemfinále EURO 2016 Severné Írsko, ktoré chce v súboji britských národov potvrdiť výkonnostný progres. Tréner favorizovaných “drakov” Chris Coleman upozornil, že jeho hráči musia pred vyraďovacou fázou zostať nohami na zemi. Aj preto zakázal hráčom, aby sa rozprávali o potenciálnom štvrťfinálovom súperovi.

Reklama
Základná jedenástka Walesu
Základná jedenástka Walesu

Wales sa stal menším prekvapením “slovenskej” B-skupiny. V ostrovnom derby zaváhal len s Anglickom, keď inkasoval gól na 1:2 od Daniela Sturridgea až v 92. minúte. Za tri body však zvládol stretnutia so Slovákmi (2:1) aj Rusmi (3:0) a do vyraďovačky postúpil z prvej priečky. Na meno svojho súpera si musel počkať až do záveru skupinovej fázy. Vďaka postupu Írska z tabuľky tretích tímov sa ním nestali Turci, ale Severní Íri. “Majú rýchlejší a priamočiarejší prechod do útoku v porovnaní s Turkami, jednoducho sa s tým nepárajú. V tom je ich najväčšia sila. Majú veľmi dobre organizovanú defenzívu, ktorú bude náročné prelomiť. Každý hráč na ihrisku si dokáže zastať svoju pozíciu, majú to excelentne rozvrhnuté,” varoval pred silou súpera Coleman.

Jeho zverenci strelili v základnej fáze šesť gólov, čím poslali ostrovnému súperovi varovný signál. Gareth Bale narozdiel od niektorých iných hviezd na turnaji úlohu lídra vo svojom tíme zvládol a do osemfinále mu pomohol tromi gólmi. Z podhrotu ho úspešne podporil Aaron Ramsey s dvomi asistenciami. Walesania vedia, že tentoraz budú mať proti sebe skalopevnú defenzívu a pred súperom majú rešpekt. Svedčí o tom aj fakt, že reči o štvrťfinálovom súperovi, ktorým bude lepší z dvojice Maďarsko – Belgicko, sú v tábore “drakov” tabu. “Musíme stáť nohami pevne na zemi, nech ide o akéhokoľvek súpera. V mojom mužstve sa nikto nebaví o tom, proti komu by sme mali nastúpiť vo štvrťfinále, keď postúpime. Zakázal som to,” zdôraznil Coleman.

Reklama

Severní Íri sa do parížskeho Parku Princov vrátia na súťažný zápas po piatich dňoch. V utorok v ňom podľahli úradujúcim svetovým šampiónom Nemcom 0:1 a museli si počkať na vývoj tabuľky pre tímy z tretích miest. Nie však dlho, už po večerných dueloch v D-skupine bolo jasné, že miestenka v osemfinále im neujde. Otázny bol len ich ďalší súper a víťazstvo Írska nad Talianskom (1:0) im napokon namiesto domáceho Francúzska prisúdilo práve Wales. “Záverečné výsledky boli možno trošku prekvapivé, ale pre divákov vznikli atraktívne dvojice. My sa z toho tešíme,” povedal severoírsky kouč Michael O’Neill.

Dobrá defenzíva, z ktorej budú jeho zverenci vyrážať do rýchlych brejkov, je základom úspechu šampionátového nováčika. Výhodou môže byť aj fakt, že v Parku princov odohrali Severní Íri stretnutie už v utorok a s prostredím i trávnikom sú oboznámení. “Môžeme vyťažiť z toho, že sme tam už hrali. Túto cestu sme absolvovali, rovnako tak aj zápas na ihrisku. Môžeme to z tohto pohľadu zvládnuť lepšie,” priznal O’Neill. Nezabudol však dodať, že o postupujúcom do štvrťfinále nerozhodnú len vonkajšie vplyvy, ale najmä ťažký boj na trávniku. “Niet pochýb o tom, že to bude ťažký zápas. Pôjdeme doň s vierou vo víťazstvo a môžeme potvrdiť náš progres,” dodal.

 

Osemfinále:

Wales – Severné Írsko (sobota 25. júna, 18.00 h, Paríž, Park princov)

Reklama

Predpokladané zostavy:

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Davies, N. Taylor – Allen, Ledley, Ramsey – Bale, Vokes

Severné Írsko: McGovern – Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans – Ward, C. Evans, S. Davis, Norwood, Dallas – Lafferty

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali