Vystúpenie veľvyslanca A. V. Šulgina, vedúceho ruskej delegácie, stáleho zástupcu Ruskej federácie pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní

Vystúpenie veľvyslanca A. V. Šulgina, vedúceho ruskej delegácie, stáleho zástupcu Ruskej federácie pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní

Bratislava 12. júla 2017 (HSP/Foto:TASR/AP/Qasioun News Agency)

 

Prinášame vám vystúpenie veľvyslanca A. V. Šulgina, vedúceho ruskej delegácie, stáleho zástupcu Ruskej federácie pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) na 55. zasadnutí Výkonnej rady OPCW (správa o vyšetrovaní incidentu v Chán Šajchúne, Haag 5.júla 2017)

Na videosnímke sýrsky doktor lieči chlapca po chemickom útoku v sýrskom meste Chán Šajchún

Vážený pán predseda,

Reklama

chcel by som sa vopred ospravedlniť za to, že sa budem musieť mierne odkloniť od pripraveného textu vystúpenia, pretože nemôžem nechať bez odpovede vážne obvinenia na adresu Ruska, ktoré odzneli v prejave váženého stáleho predstaviteľa USA K. Warda.

Vyjadrujeme ľútosť nad tým, že naši americkí partneri klesli na úroveň takú nízku, že za ňou sa už začína klebetenie na trhu. Nemienime s nimi vstupovať do slovných šarvátok. Nálepky, ktorými sa nás pokúšajú označiť, ponecháme na ich svedomí, no aby sme učinili zadosť spravodlivosti konštatujeme, že ak niekto v Organizácii pre zákaz chemických zbraní a mimo nej rozpráva rozprávky o udalostiach v Chán Šajchúne, tak sú to práve naši americkí „partneri“.

Reklama

Pokiaľ ide o to, kto a prečo skutočne zbezočivel, tak my nemáme ani najmenšie pochybnosti, že zbezočiveli práve americkí chránenci, kadejaké „Biele prilby“ a rôzni opozičníci, vrátane tých vôbec najväčších, čo kontrolujú Chán Šajchún.

Domnievam sa, že vzhľadom na dnešný brífing o tom nebude pochybovať nikto. Popri všetkých pochvalných slovách vedúcich Misie OPCW o vyšetrovaní prípadov pravdepodobného použitia chemických zbraní v Sýrii, z hľadiska spolupráce s nevládnymi organizáciami – aspoň tak sa to prezentuje v správe – títo ľudia skrývali dôležité vecné dôkazy: fragmenty munície, ktoré sa našli v kráteri po výbuchu. A čo na to ich americkí patróni? Napomenuli ich? Podľa všetkého nie, lebo o niekoľko dní tieto krátery jednoducho zaliali cementom.

Vysvetlenia, ktoré sme počuli na brífingu (že bolo treba súrne obnoviť vozovku) sú smiešne. Ťažko pochopiť, ako ľudia ozdobení šedinami a poučení životnými skúsenosťami, ktorých tu všetci vychvaľujú ako obrovských profesionálov, môžu uveriť takejto zvrátenej logike alebo sa tváriť, že tomu veria. Absolútne zbezočiveli práve opozičníci a pridružené nevládne organizácie, pretože nehanebne zničili dôležité vecné dôkazy, súc si vedomí, že americkí „patróni“ im budú kryť chrbát, čo vlastne pozorujeme aj teraz.

Radi by sme obrátili vašu pozornosť na to, že pokiaľ ide o utajovanie pravdy, naši americkí kolegovia v súčasnosti vari nemajú konkurenciu. Ctený stály predstaviteľ USA K. Ward vo svojom vystúpení znova spojil americký vojenský útok na leteckú základňu Šajrát s incidentom v Chán Šajchúne. Ako je známe, mandát Misie Organizácie pre zákaz chemických zbraní zaväzuje Misiu navštíviť všetky miesta, ktoré súvisia s vyšetrovaním incidentu s chemickými zbraňami. A pretože Američania dnes opätovne túto súvislosť verejne potvrdili, logika veci hovorí, že k takejto návšteve malo dôjsť už dávno. Tým väčšmi, že Sýrčania poskytli všetky nevyhnutné záruky bezpečnosti. Chceli by sme však zvlášť zdôrazniť, že Američania, po chvíľke zvažovania, odmietli sa myšlienkou na takúto návštevu čo i len zaoberať. Nech sa už

vysvetľuje mandát Misie Organizácie pre zákaz chemických zbraní akokoľvek, faktom zostáva, že práve USA urobili všetko pre to, aby zabránili ceste expertov OPCW na leteckú základňu.

Reklama

A ctený stály predstaviteľ K. Ward znova bije na poplach a hovorí, že sa opäť pripravuje akýsi nový chemický útok na tejto istej leteckej základni Šajrat. Táto základňa proste nedá Američanom spávať. Ja sa obraciam na všetky delegácie v tejto sále, na vedenie Technického sekretariátu: pošlime konečne expertov OPCW na túto základňu a získajme odpovede na všetky otázky. Presne toto sme navrhovali na predchádzajúcom 54. zasadnutí Výkonnej rady a spolu s Iránčanmi sme predkladali návrh riešenia tohto problému.

Nech delegácie pouvažujú a rozhodnú, kto v skutočnosti ničí dôkazy: Rusko, ktoré vyzýva k dôkladnej inšpekcii na leteckej základni Šajrat, alebo Američania, ktorí robia všetko pre to, aby k nej nedošlo.

Vážený pán predseda,

ruská strana vzala na vedomie správu Misie OPCW o výsledkoch vyšetrovania chemického incidentu v Idlibe 4. apríla t. r., podľa ktorej bolo zistené použitie sarínu alebo zložením podobnej chemickej látky.

Na prvý pohľad nám udrelo do očí, že v správe sa uvádza veľa toho, čo sa Misii počas vyšetrovania nepodarilo urobiť. Experti nemali možnosť zabezpečiť postupnosť krokov pri zhromažďovaní dôkazov zo zdroja udalostí (chain of custody). A toto vyvoláva oprávnené pochybnosti. Mnohé vzorky, ktoré Misia OPCW získala, svedkovia, foto/videomateriály a iné informácie v podstate nie sú priamym dôkazom. Sú to všetko len nepriame dôkazy o udalosti, ktoré na dôvažok predložili predstavitelia opozičných síl a protisýrsky naladených nevládnych organizácií. Ak experti nenavštívili príslušný rajón, potom nemohli ohodnotiť topografiu miesta udalosti, nemohli vlastnoručne odobrať vzorky, vypočuť očitých svedkov, ktorí poskytovali prvú pomoc zraneným, stanoviť „mechanizmus šírenia toxickej látky“ (inými slovami, Misia nevie, aká munícia bola použitá).

Reklama

V správe sa otvorene priznáva, že expertíza hodnovernosti údajov, poskytnutých elektronickými nosičmi, sa nerobila. Čiže nič z toho, čo v hojnom počte odovzdala Misii opozícia a nevládne organizácie, nebolo dôkladne overené, nepreverovalo sa, či to má súvis s príslušnou oblasťou a časom snímok, ani to, či sú autentické. Na základe toho sa teda nedá vylúčiť možnosť, že videomateriály sú sfalšované.

Misii sa nepodarilo navštíviť liečebné zariadenia, do ktorých najprv umiestnili zranených a oboznámiť sa s ich chorobopismi.

Žiaľ, musíme konštatovať, že správa je štylizovaná tendenčne. Neinformovaný čitateľ môže nadobudnúť len jeden dojem, a to, že vinníkom chemického útoku v Chán Šajchúne je oficiálny Damask. Aký dojem vyvoláva už len ten – podľa slov nejakých údajných početných očitých svedkov a zranených – podrobne opísaný obraz udalosti, ku ktorej došlo 4. apríla t. r. v Chán Šajchúne: je vyhlásený vzdušný poplach, „hučia“ sýrske lietadlá, „praská“ a vybuchuje letecká munícia, niekto sa pokúša zachraňovať zranených, dokonca aj v medicínskych zariadeniach „susednej krajiny“.

Pokračuje sa v chybnej praxi vyšetrovania na diaľku „v krajine susediacej so Sýriou“, čo vlastne aj umožnilo expertom operatívne zareagovať na tragédiu v Chán Šajchúne prostredníctvom účasti pri autopsii mŕtvych obetí a interview, ktoré odtiaľ údajne poskytli zranení.

Keď sa oboznámime so správou Misie o Chán Šajchúne, je jasná jedna vec: skutočne tam bol použitý sarín alebo zložením podobná chemická látka. Toto potvrdzuje aj analýza vzoriek, ktoré sýrske vládne kruhy získali z miesta chemického incidentu. Zostáva však otvorená hlavná otázka: kto, za akých okolností, akým spôsobom použil túto otravnú látku.

Pán Predseda,

je pre nás veľmi dôležité pochopiť, o čo tu ide, zistiť pravdu o tom, k čomu vlastne v Chán Šajchúne 4. apríla t. r. došlo a kto za týmto zločinom stojí, aby sa nič podobné v budúcnosti nemohlo zopakovať. Tu, v Európe, veľmi zreteľne cítiť dych terorizmu. Hrozba chemického terorizmu nadobúda čoraz reálnejšie črty. Od toho, či sa podarí doviesť do konca vyšetrovanie ohľadne Chán Šajchúnu a nájsť skutočných vinníkov tejto tragédie, závisí celková schopnosť Organizácie a celého svetového spoločenstva postaviť sa proti tomuto moru 21. storočia. Akou hroznou môže byť tvár chemického terorizmu dobre vieme po tragédii v tokijskom metre, kde mimochodom, tiež použili sarín. A práve preto je také nesmierne dôležité zamerať sa na zistenie pravdy a nevyhýbať sa nepríjemným otázkam, nevybrať sa ľahkou cestou a už vopred nehľadať „obetných baránkov“ za cudzie hriechy.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali