Výstava v bratislavskom Štúdiu L+S zobrazuje spoločenské dianie v ČR a SR

Výstava v bratislavskom Štúdiu L+S zobrazuje spoločenské dianie v ČR a SR

Bratislava 5. novembra (TASR) – Začínajúci 20. ročník Festivalu českého divadla v Bratislave otvorila výstava s názvom PRED a (dvadsať rokov) PO. Festival sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a potrvá do 14. novembra.

"Je to moje piate a zároveň posledné otvorenie tohto festivalu v súčasnej funkcii. Blahoželám všetkým, ktorí majú zásluhu na jeho 20-ročnej existencii. Táto výstava od dvoch vynikajúcich karikaturistov je krásna. Pýtam sa, či ešte teraz potrebujeme karikatúru," s úsmevom ukončil príhovor na pondelkovej (4.11.) vernisáži veľvyslanec ČR na Slovensku Jakub Karfík.

Expozícia vo vstupných priestoroch Štúdia L+S je výberom z tvorby Vladimíra Jiránka a Fedora Vica. Karikaturisti pred rozdelením spoločného štátu publikovali v obnovenom československom denníku Lidové noviny. Okrem toho obdobia mapujú aj následný spoločenský vývoj v oboch nových krajinách a ich výtvarné dielka sú ironickým spravodajcom politického diania posledných dvoch desaťročí.

Obaja autori majú charakteristický kresliaci rukopis, výstižný text a nápad, čo sú základné črty ich tvorby. Potvrdzuje to vyše 170 kresieb, ktoré vzbudzujú úsmev, ale tiež nútia k zamysleniu, pretože sú kritikou diania. Napríklad Vico uvádza rozhovor dvoch bezdomovcov "Počas Nežnej novembrovej revolúcie sme vyšli do ulíc a už sme tu ostali," a "Ľudia ešte občas vyjdú do ulíc, ale len trochu pokričia a pokojne sa rozídu do príslušných úradov práce". Jiránek zasa hodnotí rokovania o rozdelení štátu "Jednání probíhají v srdečné atmosféře intenzívního vydíraní" alebo úradník radí občanovi "Usmívejte se, situace je vážná."

Reklama

"Sú tu kresby, ktoré sme s Jiránkom uverejňovali v lidovkách do rozdelenia republiky 1.1.1993 a potom tie, ktoré odrážajú neradostný podobný vývoj v oboch krajinách. Výstava bola tohto roku v Prahe a je zarážajúce, že Lidové noviny o nej nenapísali ani riadok. Je to neúcta najmä k vlani zosnulému Jiránkovi, akoby si ho vôbec nevážili. Pritom ešte mesiac po jeho smrti publikovali jeho kresby. My, Slováci, sme Jiránkovi na letných Kremnických gagoch udelili cenu za celoživotné dielo," povedal na otvorení výstavy Vico.

Vladimír Jiránek (1938-2012) sa okrem karikatúry venoval ilustrácii, kresbe i animovanému filmu, za ktorý získal viaceré festivalové ocenenia. Takmer celý život pôsobil ako voľný umelec, spolupracoval s mnohými českými novinami a časopismi. Jeho kresby sú symbolom ekologického hnutia Brontosaurus. Je autorom viacerých kníh. Známe sú jeho večerníčky o dvojiciach Pat a Mat či Bob a Bobek, králici z klobúka. Od roku 1990 až do konca svojho života sa venoval najmä politickej karikatúre v obnovených Lidových novinách.

Reklama

Fedor Vico (1944) je slovenský karikaturista rusínskej národnosti. Už ako 15-ročný spolupracoval s humoristickým časopisom Roháč, pre ktorý vytvoril postavu Jánošíka a tento zbojnícky seriál vychádzal niekoľko rokov pod názvom Dereš. Vyšiel aj v knižnej podobe v roku 1969, ale kniha bola stiahnutá z predaja, zošrotovaná a Vico mal zákaz publikovať. Na žiadosť Jiránka ho redakcia Lidových novín požiadala o spoluprácu a od roku 1990 do rozdelenia republiky sa obaja autori striedali s kresbou na prvej strane denníka. Potom Vico publikoval aj v slovenských novinách. V rokoch 1994-1997 redigoval humoristicko-satirický dvojtýždenník Bumerang. Je iniciátor a 19 rokov hlavný organizátor ojedinelej svetovej kresliarskej súťaže s pivnou tematikou Zlatý súdok.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali